Războiul din Ucraina, ziua 475. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / 11 morţi la Krivoi Rog / Trupele ucrainene înregistrează progrese în contraofensivă / Rusia a detonat un baraj de pe râul Mokri Yaly

La o săptămână după detonarea barajului Kakhovka, Rusia este acuzată că a aruncat în aer un baraj mai mic în regiunea Doneţk.

8941 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 475. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / 11 morţi la Krivoi Rog / Trupele ucrainene înregistrează progrese în contraofensivă / Rusia a detonat un baraj de pe râul Mokri Yaly

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE 22:45 OMS, îngrijorată de izbucnirea unor boli după distrugerea barajului din sudul Ucrainei

Posibila izbucnire a unor boli transmise prin apă a fost "principala preocupare" a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii după distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat marţi reprezentatul din Ucraina al organismului mondial de sănătate.

"Până în prezent nu au fost raportate astfel de focare, dar OMS este pregătită să răspundă la apariţia unor focare de boli", a declarat Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, în cadrul unui briefing al ONU la Geneva, la care a participat virtual de la Istanbul.

Habicht a declarat că echipa OMS se află pe teren şi monitorizează situaţia, încercând în acelaşi timp să sensibilizeze comunitatea cu privire la bolile transmise prin apă.

"Acest atac devastator a rupt sănătatea mentală a multora. Sănătatea mintală a fost o urgenţă în cadrul urgenţei", a spus el, adăugând că în Ucraina există peste 10 milioane de persoane cu nevoi de sănătate mintală, iar OMS a instruit zeci de mii de lucrători în domeniul sănătăţii mintale pentru a oferi sprijin pe teren.

UPDATE 21:30 NATO: Ucraina face progrese în contraofensiva împotriva Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina face progrese în contraofensiva sa împotriva Rusiei şi a prezis că liderii NATO vor creşte asistenţa militară acordată Kievului atunci când se vor întâlni luna viitoare.

Stoltenberg a făcut aceste comentarii în timp ce s-a întâlnit în Biroul Oval cu preşedintele Joe Biden, care a declarat că angajamentul SUA faţă de NATO rămâne solid.

UPDATE 20:00 SUA vor acorda un nou ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari Ucrainei

SUA au anunţat un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, care va include muniţii pentru sisteme de apărare aeriană, muniţii şi vehicule, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken.

"Statele Unite continuă să fie alături de poporul ucrainean, al cărui curaj şi solidaritate de durată inspiră lumea întreagă", a spus el.

Ajutorul este trimis în grabă în Ucraina cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, care îl autorizează pe preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului în timpul unei situaţii de urgenţă.

UPDATE 18:00 Putin spune că Rusia este pregătită pentru discuţii dacă Occidentul nu mai înarmează Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că ţara sa este deschisă la discuţii de pace cu privire la Ucraina, dar a spus că ţările occidentale trebuie să pună capăt livrărilor de arme către Kiev.

De asemenea, Putin şi-a repetat acuzaţia că Occidentul încearcă să învingă Rusia în Ucraina şi a spus că Moscova are propriul "plan de pace".

UPDATE 17:00 Putin: Obiectivele campaniei militare din Ucraina nu se vor schimba în mod fundamental

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că obiectivele campaniei militare a Moscovei nu se vor schimba în mod fundamental şi vor evolua în funcţie de situaţie.

Comentariile sale au fost făcute într-un discurs televizat la o întâlnire cu bloggerii militari ruşi.

UPDATE 16:00 11 persoane au fost ucise de rachetele ruseşti asupra oraşului Krivoi Rog

Bilanţul atacurilor asupra oraşului Krivoi Rog din regiunea Dnipro, a crescut la 11 persoane, potrivit guvernatorului Serhii Lysak.

"Cadavrul unei alte persoane decedate a fost recuperat din dărâmăturile unei întreprinderi private din Krivoi Rog", a declarat acesta pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Anterior, primarul din Krivoi Rog declarase că loviturile cu rachete ruseşti în regiune au ucis 10 persoane.

UPDATE 15:00 WSJ: SUA vor furniza Ucrainei muniţie cu uraniu sărăcit

Statele Unite ar trebui să furnizeze Ucrainei muniţie cu uraniu sărăcit. Acest lucru a fost anunţat de Wall Street Journal, citând un oficial american. Muniţiile cu uraniu sărăcit au ridicat deja îngrijorări şi critici pentru efectele lor asupra sănătăţii şi mediului. Potrivit sursei Wall Street Journal, decizia a venit după săptămâni de dezbateri interne în cadrul administraţiei Biden cu privire la modul de echipare a tancurilor Abrams pe care Statele Unite le furnizează deja Kievului.

UPDATE 14:00 Ambasada SUA în Ucraina: minciuni de la Moscova, adevărul războiului este în imagini

„Încă o noapte de rachete ruseşti, o altă dimineaţă de case distruse. Indiferent de minciunile pe care purtătorii de cuvânt ai Rusiei le-au aruncat în legătură cu războiul împotriva Ucrainei, atacurile asupra civililor şi devastările pe care le lasă în urmă, imaginile din această dimineaţă fac perfect clar adevărul îngrozitor din Ucraina” - Bridget Brink a comentat atacurile ruseşti de aseară din ţară.

UPDATE 13:00 Moscova: tancuri Leopard şi vehicule americane Bradley capturate

Mai multe tancuri Leopard de fabricaţie germană şi vehicule blindate americane Bradley au fost capturate de forţele ruse în luptele din regiunea Zaporojie, din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării din Moscova prin publicarea unui videoclip al vehiculelor.

UPDATE 12:00 O fabrică din Sankt Petersburg este în flăcări

Un incendiu vast a lovit astăzi o fabrică din Sankt Petersburg: presa rusă a relatat pe canalele Telegram. Fabrica este situată de-a lungul străzii Vitebski Prospekt, în zona şoselei de centură şi a staţiei de metrou Kupchino. Incendiul a fost semnalat la ora locală 7:50, iar echipele de salvare sunt la faţa locului. Deocamdată, nu există ştiri despre victime şi nu se cunosc cauzele incendiului.

UPDATE 11:20 Atacul de la Krivoi Rog, condamnat ferm de ONU

ONU a condamnat astăzi cu fermitate atacul rusesc asupra oraşului Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, care a făcut cel puţin şase morţi şi peste 20 de răniţi. „Invazia Rusiei a provocat încă o dată victime şi suferinţă poporului ucrainean. Un atac din Krivoi Rog a lovit în această dimineaţă o clădire rezidenţială, ucigând şi rănind mulţi civili. Dreptul internaţional umanitar este clar: civilii şi infrastructura civilă nu sunt o ţintă!”, a scris pe Twitter, coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown.

UPDATE 10:30 Primarul din Krivoi Rog: numărul morţilor a crescut la 6

Numărul morţilor în atacul rusesc asupra oraşului Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, a crescut la şase, a declarat primarul Oleksandr Vilkul pe Telegram. „Din păcate şase au murit deja”, a scris primarul oraşului natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Mai devreme a fost raportat că 25 au fost răniţi, iar Vilkulv a anunţat că 10 dintre ei sunt în stare gravă, iar alţi trei sunt în stare critică.

UPDATE 09:50 Statul Major de la Kiev: Rusia a pierdut 216.650 de soldaţi în Ucraina

„216.650 de soldaţi ruşi morţi în Ucraina”, a raportat, pe 13 iunie, Statul Major al Ucrainei, că Rusia a pierdut şi 3.935 de tancuri, 7.642 de vehicule blindate de luptă, 6.473 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.766 de sisteme de artilerie, 601 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 363. sisteme, 314 avioane, 300 elicoptere, 3.309 drone şi 18 bărci.

UPDATE 09:30 NATO, Germania: Air Defender 23 pentru a demonstra capacitatea de apărare

Potrivit Articolului 5 al NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, iar ofertele de aderare trebuie să fie aprobate de toţi membrii. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că forţele aeriene ale NATO sunt „de o importanţă fundamentală în cazul unui atac, pentru că sunt primele care iau măsuri pentru a asigura populaţia”. Exerciţiul are „obiectivul de a clarifica faptul că NATO şi forţele aeriene germane sunt pregătite să se apere”, a spus Pistorius. Acest lucru este valabil pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi pentru oricine „ne ameninţă libertatea şi securitatea”, a adăugat el la televiziunea naţională.

UPDATE 09:20 SUA prelungesc sancţiunile împotriva Belarusului cu un an

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că guvernul SUA prelungeşte sancţiunile împotriva Belarusului pentru încă un an, din cauza represiunii continue de către guvernul de la Minsk asupra cetăţenilor săi şi a sprijinului pentru războiul dus de Rusia în Ucraina. „Acţiunile şi politicile unor membri ai guvernului din Belarus şi ale altora, precum şi activităţile dăunătoare şi abuzurile de lungă durată ale regimului din Belarus continuă să reprezinte o ameninţare neobişnuită şi extraordinară pentru securitatea naţională şi politica externă a Statelor Unite”, a scris Biden în mesajul său către Congres. Belarus a fost iniţial etichetat ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale din cauza abuzurilor guvernamentale pe scară largă a drepturilor omului şi a corupţiei omniprezente la alegerile din 2006.

UPDATE 09:10 Crimeea, fără alimentare cu apă timp de un an

Patru regiuni ucrainene vor avea probleme cu alimentarea cu apă, iar apa nu va ajunge în Crimeea din lacul de acumulare Kakovka pentru „cel puţin un an” din cauza distrugerii barajului, a declarat şeful companiei energetice de stat a Ucrainei Ukrhydroenergo, Ihor Sirot. „Nu există alimentare cu apă, deoarece nivelul apei din rezervorul Kakovka este deja mult mai scăzut decât cel necesar pentru a naviga pe Canalul Crimeei. Prin urmare, cel mai probabil apa nu va curge în Crimeea timp de cel puţin un an”, a explicat el pentru mass-media ucraineană.

UPDATE 09:00 Kiev: Apărarea aeriană a doborât 10 din 14 rachete ruseşti

Apărarea antiaeriană a distrus 10 dintre cele 14 rachete cu care ruşii au atacat Ucraina în noaptea de 13 iunie. Acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, citând Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Potrivit informaţiilor preliminare, ruşii au lansat 14 rachete de croazieră Kh-101/555, dintre care 10 au fost distruse de apărarea aeriană. Ruşii au lansat şi un atac aerian cu 4 Shahed.

UPDATE 08:30 Atac masiv cu rachete

UPDATE 08:00 Zelenski: bătălii grele, dar mergem înainte

„Avanzăm”. Volodymyr Zelensky fotografieză progresul forţelor armate ale Ucrainei în contraofensiva care ar putea marca un punct de cotitură în războiul cu Rusia. „Bătăliile sunt foarte grele, dar avansăm şi acest lucru este foarte important. Pierderile acuzate de inamic sunt exact ceea ce ne trebuie”, cuvintele preşedintelui. „Deşi vremea nu este favorabilă în aceste zile, iar ploaia ne îngreunează sarcina, puterea soldaţilor noştri aduce rezultate”. Cele mai importante şi violente ciocniri au loc în zonele Tavria şi Khortytsia. De la liderii militari, spune Zelensky, vin ştiri „despre succesele obţinute în zonele de pe front în care trebuie să consolidăm poziţii şi despre acţiunile pe care le putem întreprinde pentru a rupe alte linii ruseşti”, adaugă el.

UPDATE 07:00 SUA, un nou pachet de ajutor de 325 de milioane pentru Kiev

Statele Unite se pregătesc să anunţe un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include vehiculele de luptă Bradley şi Stryker. New York Times o relatează, citând câteva surse de la Pentagon, potrivit cărora noul pachet va fi anunţat marţi. Ajutorul soseşte în timp ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, se pregăteşte să plece la Bruxelles pentru o serie de întâlniri NATO.

UPDATE 02:01  - Blinken: O contraofensivă ucraineană de succes l-ar putea forţa pe Putin să negocieze încheierea războiului

O contraofensivă ucraineană de succes l-ar putea forţa pe preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze cu Kievul pentru încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la o conferinţă de presă cu ministrul italian de externe Antonio Tajani, la Washington, pe 12 iunie.

UPDATE  01:40 - Dezastrul Kakhovka provoacă daune de peste 4 miliarde de dolari infrastructurii de irigare

Prăbuşirea barajului Kakhovka a cauzat daune în valoare de 150-160 de miliarde de grivne (4,1-4,3 miliarde de dolari) sistemului de distribuţie a ape din Ucraina, a anunţat Ministerul Agriculturii din Ucraina pe 12 iunie.

UPDATE 00:15 Germania, Franţa şi Polonia menţin susţinerea pentru Ucraina "cât va fi necesar"

Germania, Franţa şi Polonia vor menţine sprijinul pentru Ucraina "cât va fi necesar", a afirmat luni seară cancelarul german, Olaf Scholz, după întâlnirea pe care a avut-o la Paris cu preşedinţii Franţei şi Poloniei, Emmanuel Macron şi Andrzej Duda.

"Germania, Franţa şi Polonia menţin solidaritatea strânsă cu Ucraina. Vom menţine sprijinul cât va fi necesar", a declarat Olaf Scholz, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Unitatea este forţa noastră, iar acest lucru a fost subestimat de preşedintele rus, Vladimir Putin, când a decis să lanseze această agresiune", a precizat Olaf Scholz, cerând Rusiei să oprească invazia militară.

UPDATE 22:43 - Kyiv Independent-  Danemarca va furniza Ucrainei muniţie în valoare de 36 de milioane de dolari

Danemarca va livra Ucrainei muniţie în valoare de 36 de milioane de dolari, au declarat ministrul danez al Apărării în exerciţiu Troels Lund Poulsen şi ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen pentru ziarul Politiken.

UPDATE 22:00 - Blinken spune că este prea devreme pentru a estima şansele contraofensivei ucrainene

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că este prea devreme pentru a spune exact spre ce se îndreaptă contraofensiva Ucrainei.

Dar Washingtonul este încrezător că Kievul va continua cu succes să-şi recupereze teritoriul ocupat de Rusia.

Vorbind la o conferinţă de presă la Washington, Blinken a spus că SUA sunt hotărâte să îşi maximizeze sprijinul pentru Ucraina, astfel încât să poată avea succes pe câmpul de luptă.

El a spus că la următorul summit NATO de la Vilnius ar putea fi de aşteptat un pachet „solid” de sprijin politic şi practic pentru Ucraina.

Ştirea iniţială - Forţele ruse  au mai distrus încă un baraj cu scopul de a încetini contraofensiva ucraineană
În timp ce Ucraina intră în a şaptea zi de operaţiune de salvare a victimelor distrugerii hidrocentralei Kakhovka din regiunea Herson, armata rusă a mai aruncat în aer un baraj mult mai mic de-a lungul râului Mokri Yaly.

Forţele ucrainene s-au deplasat de-a lungul ambelor maluri ale râului, spre sud de oraşul Velyka Novosilka, declarând eliberarea unui şir de sate: Blahodatne pe malul de est; Neskuchne, Makarivka şi Storozheve pe partea de vest, transmite The Guardian.

Locul exact al barajului este în satul Klyuchove, pe teritoriul deţinut de Rusia.

Potrivit furnizorului de date prin satelit Sentinel Hub, pare să arate aproape toată apa care iese din rezervorul Staromlynivske din spatele barajului, citează The Drive.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici