LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 493. Forţele ucrainene avansează în sud şi est / Premierul Spaniei se întâlneşte cu Zelenski la Kiev / Casa Albă: contraofensiva ucraineană nu a îndeplinit aşteptările / Ucraina îşi fortifică frontiera cu Belarus

  • Zelenski ordonă armatei ucrainene să întărească frontiera nordică
  • Forţele ucrainene avansează "în ciuda lipsei de resurse esenţiale"
  • Ucraina redistribuie forţele în sudul ţării, în contextul în care luptele "se intensifică"
32111 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 493. Forţele ucrainene avansează în sud şi est / Premierul Spaniei se întâlneşte cu Zelenski la Kiev / Casa Albă: contraofensiva ucraineană nu a îndeplinit aşteptările / Ucraina îşi fortifică frontiera cu Belarus

MEDIAFAX FOTO

UPDATE Forţele ucrainene avansează de-a lungul liniei sudice a frontului

Forţele ucrainene fac progrese şi avansează de-a lungul liniei de front din sud, a raportat generalul Oleksandr Tarnavsky, comandantul armatei ucrainene care luptă în regiunile Doneţk şi Zapororojie.
 
În ultimele 24 de ore, unităţile de artilerie şi de rachete au finalizat 1.201 misiuni de foc, potrivit lui Tarnavsky.
 
Paisprezece unităţi de echipament militar rusesc au fost distruse, inclusiv transportoare blindate de personal, drone, sisteme de artilerie autopropulsate şi sisteme de lansatoare multiple de rachete Grad.
 
Patru depozite de muniţii ruseşti au fost, de asemenea, scoase din funcţiune de forţele ucrainene, potrivit lui Tarnavsky.

UPDATE Zelenski, îngrijorat de întârzierea pregătirii piloţilor F-16

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aliaţii occidentali, despre care a spus că întârzie începerea pregătirii promise a piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16.
 
"Am fost de acord şi am subliniat că avem o coaliţie de ţări gata să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni. Nu există un calendar al misiunilor de antrenament, acest lucru este întârziat. Nu ştiu de ce o fac.", a declarat Zelenski într-o conferinţă comună cu premierul spaniol Pedro Sánchez.
 

UPDATE Zelenski: Rusia ar putea arunca în aer centrala Zaporojie după ce o va preda Ucrainei

Rusia ar putea preda centrala nucleară Zaporijie pentru a o arunca în aer de la distanţă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 1 iulie.
 
"Ştim cu siguranţă că acest lucru a fost luat în considerare de Federaţia Rusă ca fiind unul dintre planuri, pentru ca mai târziu, când centrala să ne fie predată, să o detoneze de la distanţă pentru a fi eliberată, iar acest lucru este, de asemenea, foarte periculos", a declarat Zelenski.
 
El a precizat că, în cazul în care Rusia decide să predea centrala nucleară Ucrainei, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ar trebui să o verifice temeinic.
 
Zelenski a declarat că Rusia a dus copiii unora dintre angajaţii centralei pe teritoriul rusesc pentru a-i forţa pe părinţii lor să urmeze ordinele forţelor ruseşti de pe teren.
 
"Cu alte cuvinte, ei trăiesc astăzi ca ostatici", a spus Zelenski.

UPDATE Un bombardament rusesc în Herson a rănit doi copii

Bombardamentul rusesc a rănit o fetiţă de 9 ani şi un băiat de 15 ani pe 1 iulie, a raportat guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin.
 
Potrivit lui Prokudin, toate victimele se află în prezent în îngrijire medicală.
 
Regiunea Kherson a fost bombardată zilnic de forţele ruse de pe malul estic al râului Dnipro de când forţele ucrainene au eliberat oraşul Kherson în noiembrie 2022.

UPDATE Un general american spune că progresul contraofensivei se măsoară în sânge

Cel mai înalt ofiţer militar american, generalul de armată Mark Milley, a declarat că progresul în contraofensiva Ucrainei împotriva invaziei Rusiei se măsoară în sânge. Acesta a adăugat că aşteptata contraofensivă "avansează constant, croindu-şi în mod deliberat drum prin câmpuri minate foarte dificile... 500 de metri pe zi, 1.000 de metri pe zi, 2.000 de metri pe zi, genul acesta de lucruri".

El a spus că nu este surprins că progresul a fost mai lent decât ar fi putut prezice unii oameni şi calculatoare.

"Războiul pe hârtie şi războiul real sunt diferite. În războiul real, mor oameni reali. Oameni reali sunt pe acele linii de front şi oameni reali sunt în acele vehicule. Cadavre reale sunt sfâşiate de explozibili puternici".

El a adăugat: "Ceea ce am spus a fost că va dura şase, opt, zece săptămâni, va fi foarte dificil. Va fi foarte lung şi va fi foarte, foarte sângeros. Şi nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii în legătură cu toate acestea".

UPDATE Rusia a pierdut 228.870 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat sâmbătă că Rusia a pierdut 228.870 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, în februarie 2022, cu un număr estimat de 880 de victime în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.042 de tancuri, 7.868 de vehicule de luptă blindate, 6.794 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.162 de sisteme de artilerie, 632 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 389 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 308 elicoptere, 3.545 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE Premierul Spaniei soseşte la Kiev şi se va întâlni cu Zelenski

Premierul spaniol Pedro Sánchez a ajuns la Kiev la începutul zilei de 1 iulie pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski în prima zi a preşedinţiei spaniole la Consiliul UE.

"Am vrut ca primul act al preşedinţiei spaniole a Consiliului UE să fie în Ucraina, împreună cu Zelenski", a declarat Sánchez într-o postare pe Twitter la sosire.

Cea de-a treia vizită a premierului spaniol la Kiev în timpul invaziei totale a Rusiei în Ucraina are loc la mai mult de un an după ce Kievul a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE în iunie 2022.

UPDATE Forţele ucrainene avansează "în ciuda lipsei de resurse esenţiale"

Forţele ucrainene avansează în estul şi sudul ţării "în pofida lipsei de resurse esenţiale", au anunţat analiştii militari.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a relatat comentariile comandantului suprem al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi, care a declarat că lipsa de avioane moderne ar putea împiedica capacităţile de contraofensivă ale ţării.

Domnul Zaluzhnyi a declarat că trupele fac progrese pe câmpul de luptă "chiar dacă avansează doar 500 de metri pe zi" - şi continuă să folosească tancuri şi echipamente furnizate de Occident.

"Zaluzhnyi a precizat că Ucraina are nevoie de avioane pentru a-şi susţine eforturile de contraofensivă, care sunt îngreunate de lipsa superiorităţii aeriene", a precizat ISW.

În evaluarea sa a ceea ce se întâmplă pe teren, think tank-ul a mai spus că forţele ucrainene au desfăşurat ieri operaţiuni de contraofensivă de-a lungul a cel puţin trei sectoare ale liniei frontului.

Operaţiunile au continuat în direcţiile Melitopol şi Berdyansk din regiunea ucraineană Zaporojie, în timp ce trupele au obţinut "succese parţiale" la graniţa dintre Doneţk şi Zaporojie şi la nord de oraşul Bahmut, devastat în estul ţării, a adăugat ISW.

UPDATE Ucraina redistribuie forţele în sudul ţării, în contextul în care luptele "se intensifică"

Trupele ucrainene sunt redistribuite pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

În actualizarea sa zilnică privind războiul, Ministerul Apărării a precizat că redistribuirea are loc din jurul datei de 23 iunie, luptele intensificându-se în zona din apropierea podului distrus Antonovskiy începând cu 27 iunie.

De asemenea, Rusia a realocat "foarte probabil" o parte din Grupul de forţe de la Dnipro pentru a apăra malul estic şi pentru a "întări sectorul Zaporojie", a adăugat acesta.

Ministerul Apărării notează că luptele din jurul podului sunt "aproape sigur complicate" de inundaţiile şi noroiul care au urmat prăbuşirii barajului Kahovka la începutul lunii trecute.

UPDATE Zelenski: Forţele ucrainene au ucis 21.000 de soldaţi Wagner

„Ei (Wagner - n.r.) aveau două categorii: mercenari profesionişti şi cei mobilizaţi din închisori, carnea lor de tun. Trupele noastre au ucis 21.000 dintre ei şi au rănit 80.000. Vestea bună este că am distrus cea mai motivată parte a forţelor ruse", a spus preşedintele Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei El Mundo.

UPDATE - Polonia se teme de posibila implicare a grupului Wagner PMC în crearea unei crize la frontiera sa

Potrivit şefului Biroului de Securitate Naţională polonez, Jacek Sever, „ameninţarea la adresa securităţii Poloniei este direct legată de numărul de mercenari Wagner din Minsk”, iar situaţia ar trebui evaluată ţinând cont de resursele disponibile PMC-urilor din Africa şi Orientul Mijlociu, precum şi „riscurile agravării situaţiei cu migraţia forţată şi implementarea unui atac asimetric la graniţele Poloniei, Lituaniei şi Letoniei”.

" Pot creşte numărul de migranţi? Este posibil. Întrebarea este care va fi beneficiul lor, deoarece acest grup este interesat în principal de profit ", a spus Severa.

UPDATE - Zelenski ordonă armatei ucrainene să întărească apărarea nordică 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să întărească apărarea nordică a ţării după o întâlnire cu comandanţii militari. 

UPDATE - UE are în vedere planuri de a utiliza activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei

UPDATE CNN - Casa Albă: contraofensiva ucraineană nu a îndeplinit aşteptările 

Administraţia Biden a recunoscut vineri că primele etape ale contraofensivei Ucrainei nu au fost la nivelul aşteptărilor, dar a reiterat că Statele Unite vor continua să ofere sprijin în ceea ce priveşte instruirea trupelor, livrarea de echipament şi consilierea.

„Suntem în contact permanent, aşa cum am spus, cu omologii noştri ucraineni”, a declarat vineri John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe pentru comunicaţii strategice. 

Armata Ucrainei susţine că progresează în sud şi est, dar câştigurile par marginale.

Luptele intense se concentrează asupra podului Antonivskyi grav avariat din regiunea Herson din sudul Ucrainei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici