Opt ani de interdicţie electorală pentru fostul preşedinte brazilian Bolsonaro

Curtea Supremă Electorală a Braziliei a votat pentru a interzice fostului preşedinte Jair Bolsonaro să candideze timp de opt ani, potrivit BBC.

257 afișări
Imaginea articolului Opt ani de interdicţie electorală pentru fostul preşedinte brazilian Bolsonaro

Bolsonaro a fost găsit vinovat de abuz de putere înainte de scrutinul prezidenţial de anul trecut.

El a fost acuzat că a subminat democraţia braziliană, afirmând în mod fals că buletinele de vot electronice utilizate erau vulnerabile la piraterie şi fraudă.

Se aşteaptă ca avocaţii lui Bolsonaro să facă apel împotriva verdictului.

Aceştia au susţinut că declaraţiile sale nu au avut nicio influenţă asupra rezultatului alegerilor.

Dacă verdictul va fi lăsat să se menţină, Bolsonaro nu va putea participa la următoarele alegeri prezidenţiale din 2026, dar va putea candida din nou în 2030.

De asemenea, i se va interzice participarea la alegerile municipale programate în 2024 şi 2028.

Cazul împotriva lui Bolsonaro se învârte în jurul unui discurs pe care acesta l-a ţinut pe când era încă preşedinte, în 2022.

La 18 iulie, el a invitat diplomaţi străini la reşedinţa sa din capitala Brasilia, unde a afirmat în mod fals că maşinile electronice de vot utilizate în Brazilia sunt predispuse la piraterie şi sunt deschise la fraude pe scară largă.

Bolsonaro a susţinut că „a explicat pur şi simplu cum funcţionează alegerile în Brazilia” şi că nu a criticat sau atacat sistemul electoral.

Dar discursul a avut loc în mijlocul unei campanii prezidenţiale polarizante, în care Bolsonaro a fost contestat pentru funcţia supremă de către rivalul său de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro nu şi-a recunoscut niciodată public înfrângerea şi a părăsit Brazilia pentru Florida cu două zile înainte ca Lula să fie învestit în funcţia de preşedinte.

Susţinătorii săi, care au refuzat să accepte rezultatul alegerilor, au luat cu asalt Congresul Braziliei, palatul prezidenţial şi clădirea care găzduieşte Curtea Supremă pe 8 ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici