Războiul din Ucraina, ziua 522. Zelenski afirmă că este firesc şi corect ca războiul să se întoarcă pe teritoriul Rusiei / Crimeea, marea ţintă a Ucrainei / Dronele dau târcoale Moscovei / Rusia atacă Insula Şerpilor / Putin întăreşte forţele navale cu 30 de nave de război

  • Zelenski: Este firesc şi corect ca războiul să se întoarcă pe teritoriul rus
  • Trupele Wagner s-ar afla la graniţa cu Polonia. Polonia dublează dimensiunea armatei sale
  • Un bloc de locuinţe şi sediul SBU din Dnipro au fost lovite într-un atac cu rachetă
  • Mai multe explozii au avut loc în cursul nopţii în regiunea Rostov din Rusia
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski nu pare mulţumit de evoluţia situaţiei de pe front
18554 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 522. Zelenski afirmă că este firesc şi corect ca războiul să se întoarcă pe teritoriul Rusiei / Crimeea, marea ţintă a Ucrainei / Dronele dau târcoale Moscovei / Rusia atacă Insula Şerpilor / Putin întăreşte forţele navale cu 30 de nave de război

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE - O reuniune pentru pace va avea loc în curând în Arabia Saudită

Şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat că în viitorul apropiat va avea loc o întâlnire în Arabia Saudită pentru a discuta despre punerea în aplicare a iniţiativelor de pace ale Ucrainei.

El a precizat că la reuniune vor participa consilieri de securitate naţională şi consilieri politici ai şefilor de stat.

Potrivit acestuia, formula de pace ucraineană în trei etape nu va asigura doar pacea în Ucraina, ci va "crea mecanisme pentru a contracara viitoarele conflicte din lume".

"Suntem profund convinşi că planul de pace ucrainean ar trebui să fie luat ca bază, deoarece războiul are loc pe teritoriul nostru", a declarat Yermak la un congres al autorităţilor locale şi regionale din Ivano-Frankivsk.

UPDATE - Zelenski: Este firesc şi corect ca războiul să se întoarcă pe teritoriul rus

Într-un mesaj video, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că este firesc şi corect ca războiul să se întoarcă pe teritoriul rus.

"Ucraina devine mai puternică. Războiul se întoarce treptat pe teritoriul rus, în centrele sale simbolice şi în bazele militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural şi absolut corect", a declarat Zelenski.

"Agresiunea rusă a suferit un faliment pe câmpul de luptă", a continuat el. "Astăzi este cea de-a 522-a zi a aşa-numitei operaţiuni militare speciale a Rusiei, la care liderii ruşi se aşteptau să dureze o săptămână sau două."

Deşi Zelenski nu a clarificat ce a vrut să spună prin războiul care "se întoarce pe teritoriul rus", declaraţia a venit după rapoartele anterioare, potrivit cărora mai multe clădiri înalte din Rusia au fost lovite de drone.

UPDATE - Zelenski a vizitat soldaţi aflaţi în recuperare, în regiunea Ivano-Frankivsk

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat un centru de reabilitare din Ivano-Frankivsk pentru a se întâlni cu soldaţii aflaţi sub tratament.

"Vreau să le mulţumesc fiecăruia dintre soldaţii noştri pentru faptele lor şi pentru eroism. Vă mulţumesc din partea tuturor ucrainenilor pentru că ne apăraţi ţara. Vom învinge cu siguranţă! Vă doresc tuturor o recuperare rapidă!" a declarat Zelenski.

Preşedintele ar fi acordat medalii de stat pentru curaj militarilor aflaţi sub tratament.

Zelenski a mulţumit, de asemenea, personalului medical al centrului pentru munca depusă: "De asemenea, sunt profund recunoscător personalului nostru medical! Doctori, asistente, sunteţi cu toţii fantastici. Suntem mândri de munca voastră importantă!"

UPDATE - Putin ar putea vorbi la telefon cu Erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea avea un apel telefonic cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan miercurea viitoare, în timp ce posibila sa vizită în Turcia, din august, este încă în discuţie. „Am vrut să dăm un telefon, iar preşedintele Erdogan a propus un apel la un moment care nu mi-a fost chiar convenabil. Am sugerat azi, dar a fost inconfortabil pentru el,sugerat mâine. Am reuşit să aranjam un apel miercuri, cred”.

UPDATE - Cel mai recent apel al Papei

UPDATE - Putin: Marina va avea 30 de nave de război noi anul acesta

„Rusia continuă să-şi modernizeze marina şi va avea încă 30 de nave de război noi care se vor alătura flotei sale încă din acest an”. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele rus, Vladimir Putin, la parada anuală a Marinei din Sankt Petersburg, scrie agenţia Tass.

UPDATE - Medvedev: dacă Kievul ar cuceri teritoriul Rusiei, am folosi arme nucleare

Forţele Armate Ruse împiedică un război mondial nelăsându-i pe ucraineni să cucerească părţi ale Rusiei, astfel încât Moscova nu foloseşte arme nucleare, scrie pe Telegram vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Mesajul vine la câteva ore după doborârea a trei drone de către ruşi peste capitală şi la porţile metropolei. „Forţele noastre armate, respingând contraofensiva inamicului colectiv, apără cetăţenii Rusiei şi pământul nostru. Acest lucru este evident pentru toţi oamenii cinstiţi - scrie Medvedev -. Dar dincolo de asta, previn un conflict mondial. La urma urmei, dacă ne imaginăm că ofensiva ucrainenilor cu sprijinul NATO are succes şi ia o parte din pământul nostru, atunci ar trebui să folosim arme nucleare în virtutea decretului preşedintelui Rusiei din 06.02.2020. N-ar fi altă cale de ieşire”,

UPDATE - Marea Britanie: Wagner aproape fără echipament greu

Mercenarii companiei militare private Wagne, realocaţi în Belarus după tentativa de revoltă împotriva autorităţilor ruse, sunt aproape fără echipament militar greu, ceea ce le poate afecta negativ capacitatea de luptă. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Marii Britanii într-un tweet. „De la mijlocul lui iulie 2023, se crede că cel puţin câteva mii de soldaţi Wagner sunt staţionaţi în tabăra militară Tsel din centrul Belarusului. Imaginile arată că de la mijlocul lunii iulie 2023 sute de vehicule au sosit la unitatea până atunci aproape goală.

UPDATE - Kiev: Insula Şerpilor atacată pentru a treia oară în această lună

Forţele aeriene ruse au atacat aseară Insula Şerpilor (Zmiiny în ucraineană) cu două bombe: Comandamentul Operaţional de Sud al armatei de la Kiev a făcut-o cunoscut, după cum anunţă Rbc-Ucraina. „Inamicul a atacat Zmiiny cu avioane tactice în Marea Neagră pentru a treia oară în această lună, aruncând două bombe aeriene de tip necunoscut în zona insulei”, se arată în comunicat.

UPDATE - Rusia: Putin se vede cu Erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin va avea o nouă întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Putin însuşi a anunţat-o jurnaliştilor ieri seară. Întâlnirea a fost convenită înainte de alegerile din mai din Turcia: „Ori va veni el la noi, ori mă voi duce eu la el, vom vedea”, a spus Putin, conform agenţiei Tass. În ceea ce priveşte decizia de a nu merge la summitul BRICS din Africa de Sud, Putin a spus că „nu cred că prezenţa mea la summit-ul BRICS este mai importantă decât să fiu acum în Rusia”. Cât despre o posibilă călătorie la summitul G20 din India, încă nu există o decizie: „Nu ştiu încă, nu m-am gândit, nu m-am hotărât, vom vedea”.

UPDATE - Moscova respinge atacul Kievului din Crimeea

Ministerul rus al Apărării a anunţat în această dimineaţă că a respins un atac ucrainean cu 25 de drone aeriene împotriva Crimeei anexate în cursul nopţii: 16 avioane fără pilot au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, în timp ce celelalte nouă au fost neutralizate de sistemele de apărare electronică. „Regimul de la Kiev a încercat să efectueze peste noapte un atac terorist cu 25 de drone de tip aerian pe instalaţii de pe teritoriul peninsulei Crimeea”, a comunicat agenţia Tass. Cele nouă drone neutralizate electronic „s-au prăbuşit în apele Mării Negre şi la Capul Tarhankut”.

UPDATE - Rusia: un rănit la Moscova după un atac cu drone

O persoană a fost rănită într-o explozie într-o clădire din oraşul Moscova, după o lovitură cu dronă. Acest lucru a fost raportat de agenţia rusă Tass, citând serviciile locale de urgenţă. „Un agent de securitate a fost rănit într-o clădire Oko-2 în urma exploziei. Ferestrele de la etajele întâi până la al patrulea au fost distruse în urma unei lovituri cu drone”, a spus sursa. Anterior, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că oraşul a fost atacat de drone ucrainene. Faţadele a două clădiri de birouri din Moscova au fost uşor deteriorate. Nu au fost victime. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în dimineaţa zilei de 30 iulie, Ucraina a încercat să atace instalaţiile Moscovei cu drone, dintre care una a fost distrusă în zbor deasupra teritoriului districtului Odintsovo şi alte două au fost lovite şi prăbuşite în oraşul Moscova. . Aeroportul Vnukovo al capitalei a fost închis pentru sosiri şi plecări din cauza accidentului.

UPDATE - Kiev: Raid rusesc la şcoala din Sumi, un mort şi 5 răniţi

Forţele ruse au lansat un atac cu rachetă în regiunea Sumi, lovind o şcoală. „Teroriştii ruşi au lansat un atac cu rachetă asupra unei instituţii de învăţământ din Sumi”, a informat Administraţia Militară Regională Sumy, potrivit UNIAN. Poliţia Naţională a raportat că un civil a fost ucis şi alţi cinci răniţi. Se încearcă stingerea incendiului care a izbucnit în urma atacului.

UPDATE - Armata ucraineană confirmă distrugerea podului Chonhor

Armata ucraineană a confirmatcă a lovit Podul Chonhor, care leagă partea ocupată de ruşi a Oblastului Herson cu peninsula Crimeea.

UPDATE - AIEA face lucrări de mentenanţă la reactorul 5 al centralei Zaporojie

Reactorul 5 de la Centrala Nucleară Zaporojie ocupată de ruşi a fost trecut cu succes în starea de oprire la rece pentru a efectua lucrări de întreţinere, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi.

UPDATE - Doi civili loviţi de rachetă în Zaporojie

Doi civili ucraineni au murit după ce o rachetă rusească i-a lovit în câmp deschis. Numărul victimelor făcute de ruşi este în creştere.

UPDATE - Ministerul Apărării: Trupele ruse urmăresc să menţină controlul asupra coridorului de uscat în Crimeea ocupată.

Trupele ruse se concentrează pe menţinerea controlului asupra coridorului de uscat către Crimeea ocupată din regiunile Herson şi Zaporojie, a informat Centrul Media Militar al Ministerului Apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici