Războiul din Ucraina, ziua 530. Atentat asupra lui Zelenski, dejucat de SBU /Ruşii îşi intensifică activitatea militară în sudul Ucrainei / Artileria ucraineană loveşte podurile dinspre Crimeea / Erdogan îi va propune lui Putin încetarea focului

  • Ucraina afirmă că negocierile de pace de la Jeddah reprezintă o "lovitură uriaşă" pentru Rusia
  • Kievul este preocupat de siguranţa lui Volodimir Zelenski / O suspectă a fost arestată
  • Ucraina a lovit două poduri în Crimeea.
  • Atacuri cu dronă raportate lângă Moscova.
  • Forţele aeriene ucrainene: 30 de rachete şi 27 de drone doborâte peste noapte.
7077 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 530. Atentat asupra lui Zelenski, dejucat de SBU /Ruşii îşi intensifică activitatea militară în sudul Ucrainei / Artileria ucraineană loveşte podurile dinspre Crimeea / Erdogan îi va propune lui Putin încetarea focului

UPDATE - Imobil rezidenţial din estul Ucrainei, atacat de armata rusă

Autorităţile ucrainene au anunţat, luni seară, că armata rusă a atacat un imobil rezidenţial situat într-o zonă din regiunea Doneţk aflată sub control ucrainean, informează site-ul Tagesschau.de şi cotidianul Le Monde.

Atacul a vizat o clădire din localitatea Pokrovsk. "Au fost două atacuri cu rachetă. Este afectată o clădire rezidenţială. Din păcate, sunt şi victime. Echipele de intervenţie şi toate serviciile de urgenţă sunt la faţa locului. Operaţiunile de salvare continuă", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

"Trebuie să oprim teroarea Rusiei. Oricine luptă pentru libertatea Ucrainei salvează vieţi. Oricine din lume ajută Ucraina va contribui la învingerea teroriştilor împreună cu noi. Rusia va fi trasă la răspundere pentru tot ce a făcut în acest război teribil", a subliniat Zelenski, citat de CNN.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise în atacul atribuit Rusiei, a declarat Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne. Alte 18 persoane au fost rănite, a comunicat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

UPDATE - Ucraina afirmă că negocierile de pace de la Jeddah reprezintă o "lovitură uriaşă" pentru Rusia

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean a declarat astăzi că discuţiile despre războiul din Ucraina, care au avut loc în Arabia Saudită la sfârşitul săptămânii trecute, au reprezentat o "lovitură uriaşă" pentru Rusia şi că participanţii au convenit să organizeze o nouă întâlnire a consilierilor politici în termen de aproximativ şase săptămâni.

La discuţii au participat peste 40 de naţiuni, printre care China, India, SUA şi diverse ţări europene.

Acest efort de colaborare, o iniţiativă a Kievului, are ca scop crearea unei coaliţii mai cuprinzătoare a puterilor care să susţină agenda de pace.

Rusia nu a participat la discuţii.

"Avem programată o altă întâlnire în următoarea lună sau lună şi jumătate, cu un progres în vederea convocării unui summit", a declarat Yermak.

UPDATE - China oferă asigurări Rusiei că îşi menţine poziţia

Administraţia de la Beijing a dat asigurări Rusiei, luni, că nu şi-a modificat poziţia faţă de conflictul militar din Ucraina, subliniind că va rămâne "o voce obiectivă" în eforturile de găsire a unei soluţii diplomatice.

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a discutat luni, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, după reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, la care Moscova nu a fost invitată.

China va fi "o voce obiectivă şi raţională" în organizaţiile internaţionale şi "va stimula în mod activ lansarea negocierilor de pace", a declarat Wang Yi, într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE - Rusia intenţiona să comită un atac asupra lui Zelenski

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a arestat o femeie acuzată că a ajutat armata rusă să pregătească "un atac aerian masiv" împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski în cursul vizitei acestuia în Mikolaiv, în apropierea liniei frontului din sud-estul Ucrainei.

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) susţine că suspecta lucra într-un magazin dintr-o bază militară. "Suspecta a încercat să transmită informaţii despre programul provizoriu şi locurile pe care ar urma să le viziteze preşedintele", subliniază SBU.

Volodimir Zelenski a declarat că a fost informat despre tentativa de atac care îl viza, subliniind că este ţinut la curent despre acţiunile "în lupta împotriva trădătorilor".

UPDATE - Kiev: 22 de soldaţi s-au întors acasă după captivitate

22 de soldaţi ucraineni deţinuţi de ruşi au fost eliberaţi şi returnaţi în ţara lor. Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, a anunţat-o pe Twitter, postând un videoclip cu soldaţii eliberaţi. „Astăzi, alţi 22 de soldaţi ucraineni au fost aduşi acasă din captivitate. Aceştia sunt militari ai Forţelor Armate, doi dintre ei sunt ofiţeri, înrolaţi şi subofiţeri. Au luat parte la bătălii în direcţii diferite; printre cei eliberaţi sunt răniţi”, scrie Iermak.

UPDATE - Moscova: dronă doborâtă în regiunea Kaluga

Forţele de Apărare Ruse au doborât o dronă în regiunea Kaluga, în interiorul teritoriului Federaţiei. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de guvernatorul regiunii, Vladislav Şapşa. „Astăzi, la ora 2:30, un vehicul aerian fără pilot a fost doborât de un sistem de apărare aeriană în districtul Ferzikovski”, a scris Şapşa, adăugând că nu au fost răniţi sau daune infrastructurii din zonă.

UPDATE -  Mass-media turcă: Putin în Turcia, la sfârşitul lunii august

Vizita anunţată în Turcia a preşedintelui rus, Vladimir Putin, va avea loc „în ultima săptămână a lunii august”. Despre aceasta a relatat ziarul turc Hurriyet, potrivit căruia discuţiile dintre liderul rus şi omologul său, Recep Tayyip Erdogan, vor viza reluarea acordului privind exportul de cereale din Ucraina, relaţiile bilaterale, relaţiile dintre Turcia, Azerbaidjan şi Armenia, precum şi normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Siria.

UPDATE - Kiev: bombe asupra în Herson pe tot parcursul nopţii, o femeie a murit

Armata rusă a bombardat Herson (în sudul Ucrainei) toată noaptea, o femeie de 59 de ani a murit din cauza unui obuz de artilerie care i-a lovit casa. Sunt răniţi, inclusiv câţiva salvatori care stingeau un incendiu izbucnit în urma exploziilor. Acest lucru a fost relatat de autorităţile ucrainene citate de presă. Şeful biroului prezidenţial AndriYermak a postat o fotografie care arată flăcările după atacul rusesc.

UPDATE - „Dronă doborâtă în Rusia la mai puţin de 200 km de Moscova”

Rusia susţine că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 de kilometri sud-vest de Moscova, pe fondul unui număr tot mai mare de astfel de atacuri care vizează capitala Rusiei. „O dronă a fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană din districtul Ferzikovski, în timpul nopţii”, a scris Vladislav Chapcha, guvernatorul regiunii Kaluga, pe Telegram. Accidentul „nu a afectat oamenii sau infrastructura”, a asigurat el.

UPDATE - Erdogan îi va propune lui Putin o încetare anticipată a focului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan intenţionează să propună reluarea discuţiilor de pace asupra Ucrainei pentru a ajunge în curând la o încetare a focului, în timpul discuţiilor programate cu Vladimir Putin, a declarat agenţiei de presă de stat a Rusiei, Ria Novosti, o sursă din administraţia de la Ankara. „Erdogan îşi va oferi medierea reiterând teza că nu vor exista învingători în război şi nici învinşi în procesul de pace”, a spus sursa, descriind preşedintele turc drept „singurul lider mondial care se bucură de încrederea sinceră a lui Putin şi Zelenski”.

UPDATE - Ft: pierderi de 100 de miliarde pentru companiile din UE din cauza războiului

Pierderile directe ale companiilor europene pe piaţa rusă se ridică la cel puţin 100 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Financial Times. „Un studiu al rapoartelor anuale şi situaţiilor financiare din 2023 ale a 600 de grupuri europene arată că 176 de companii au suferit reduceri de valori ale activelor, taxe legate de valută şi alte cheltuieli unice ca urmare a vânzării, închiderii sau reducerii operaţiunilor din Rusia”, spune ziarul economico-financiar britanic. „Cifra agregată nu include impacturile macroeconomice indirecte ale războiului, cum ar fi creşterea costurilor energiei şi materiilor prime. Sectoarele cu cele mai mari deprecieri şi taxe sunt grupurile de petrol şi gaze, unde numai BP, Shell şi TotalEnergies au raportat taxe combinate de 40,6 miliarde de dolari”, a spus FT, adăugând că pierderile au fost compensate de profiturile totale uriaşe din cauza creşterii petrolului şi preturile gazelor. Pierderile companiilor industriale, inclusiv ale producătorilor de automobile, au fost de 13,6 miliarde de euro. „Companiile financiare, inclusiv bănci, asigurători şi firme de investiţii, au înregistrat 17,5 miliarde de deprecieri şi alte cheltuieli”.

UPDATE - Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată în timpul nopţii

Ruşii au bombardat peste noapte două cartiere ale regiunii Dnipropetrovsk, potrivit rapoartelor presei locale care citează autorităţile din regiunea ucraineană. Şeful administraţiei militare regionale, Serhii Lisak, a scris în Telegram că „în această seară o rachetă inamică a lovit regiunea: explozia a izbucnit în districtul Sinelnyiki” şi a izbucnit un incendiu care a fost stins de serviciile de urgenţă. Nu au fost raportate victime. Dimineaţa, armata rusă a bombardat şi comunitatea Myrivska din districtul Nikopol, folosind artilerie grea.

UPDATE - Ucis în luptă fostul deputat Slabenko

Serhiy Slabenko, un fost membru al parlamentului ucrainean, Rada Supremă, a fost ucis în luptă pe frontul Zaporojie. Acest lucru a fost anunţat de guvernul de la Kiev, după cum a raportat Kyiv Independent. Slabenko a servit în Rada Supremă din 2002 până în 2006. În timpul mandatului său, el a prezidat subcomitetul pentru instanţe, urmărire penală şi reforma judiciară a Comitetului de politică juridică. Potrivit Serviciului de ştiri Volin, Slabenko a fost ucis în acţiune în sectorul Zaporojie pe 4 august.

UPDATE - Zelenski cere „răbdare” pentru progresul contraofensivei

Preşedintele ucrainean a cerut „răbdare” având în vedere ritmul în care avansează contraofensiva armatei ţării sale, subliniind importanţa faptului că trupele de la Kiev au luat iniţiativa pe câmpul de luptă. „Trebuie să avem răbdare dacă vrem să câştigăm şi vom face”, a spus şeful statului ucrainean. „Contraofensiva este complicată şi ar putea fi mai lentă”, a spus Zelenski, interogat de presa latino-americană cu privire la urgenţa recuperării mai repede a teritoriului în vederea alegerilor din SUA din 2024, care ar putea aduce o administraţie mai puţin dispusă să trimită în continuare ajutor militar. 

UPDATE - Zelenski îl acuză pe Lula: împărtăşeşte poziţiile lui Putin

Preşedintele Ucrainei l-a acuzat pe preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, că „este de acord cu naraţiunile” liderului rus, Vladimir Putin, după ce preşedintele Braziliei a spus că nici Rusia şi nici Ucraina nu vor pacea, în timp ce oamenii continuă să moară”. Zelenski a avertizat că Putin „nu este diferit de orice colonizator”, declarând că „minte şi manipulează în mod constant” şi „ne ucide copiii şi ne violează femeile”. 

UPDATE - Kremlin: nu există temeiuri pentru acorduri de pace

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru New York Times că „în acest moment,nu există motive pentru a încheia un acord” cu Ucraina. „Operaţiunea militară specială „va continua”, a adăugat el, referindu-se la război.

UPDATE - ISW: Atacurile podurilor din Crimeea provoacă „perturbari semnificative” logisticii ruse

Atacurile ucrainene împotriva podurilor rutiere care leagă Crimeea ocupată de ruşi de regiunea Herson „pune perturbări semnificative ale logisticii”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a sa.

UPDATE - Mass-media: Rolul Chinei în negocierile de pace poate semnala o schimbare majoră

Participarea Chinei la negocierile de pace din Arabia Saudia ar putea semnala o schimbare în loialitatea Beijingului, au declarat experţii pe probleme de politică externă.

UPDATE - Fost deputat ucis în acţiune

Serhiy Slabenko, fost membru al Parlamentului Ucrainei, Rada Supremă, a fost ucis în luptă pe frontul din Zaporojie.

UPDATE - Două femei în vârstă au fost rănite într-un atac asupra regiunii Herson

În noaptea de 6 spre 7 august, armata rusă a bombardat satul Olhivka din regiunea Herson, rănind o femeie de 73 de ani şi o alta de 77 de ani.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici