Războiul din Ucraina, ziua 544. Zelenski a ajuns în Grecia, după un turneu în Suedia, Olanda şi Danemarca / Kievul mulţumeşte ţărilor care intenţionează să furnizeze avioane F-16 / Rusia ar putea ataca masiv pe 24 august, când Ucraina îşi sărbătoreşte independenţa

  • Zelenski: sunt încrezător că Rusia va pierde acest război.
  • Avioanele F-16 promise de Occident le suflă optimism în pânze forţelor ucrainene.
6760 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 544. Zelenski a ajuns în Grecia, după un turneu în Suedia, Olanda şi Danemarca / Kievul mulţumeşte ţărilor care intenţionează să furnizeze avioane F-16 / Rusia ar putea ataca masiv pe 24 august, când Ucraina îşi sărbătoreşte independenţa

UPDATE 23:00 Ucrainenii susţin că au lovit cinci avioane în Rusia

Agenţii care cooperează cu serviciile de informaţii militare ucrainene au distrus sau avariat cinci avioane ruseşti în ultimele două zile, potrivit unui raport media.

New Voice of Ukraine a citat surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene, care au declarat că bombardierele strategice se numără printre cele vizate.

Aerodromul militar Soltsy din regiunea rusă Novgorod a fost atacat sâmbătă, distrugând un bombardier Tu-22 M3 şi avariind alte două aeronave, au precizat sursele.

Un alt atac a fost lansat a doua zi asupra aerodromului Shaykovka din regiunea rusă Kaluga.

Alte două bombardiere ruseşti au fost avariate în acest asalt, au precizat sursele.

"Aceste operaţiuni cu drone sunt coordonate de Direcţia de informaţii şi au provocat pierderi sensibile inamicului în aviaţia militară. Iar cel mai important lucru este că astfel de avioane nu mai sunt produse în ţara agresoare", au declarat acestea pentru New Voice.

UPDATE 22:00  Grecia va participa la programul de instruire a piloţilor ucraineni

Grecia va participa la programul de instruire a piloţilor ucraineni pentru utilizarea avioanelor F-16 pe care Olanda şi Danemarca le vor furniza Ucrainei, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cursul vizitei la Atena.

"Am obţinut astăzi un rezultat important pentru coaliţia avioanelor de vânătoare. Grecia va participa la instruirea piloţilor noştri pe avioane F-16. Mulţumesc pentru această propunere", a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, potrivit cotidianului Le Monde.

UPDATE 18:30 Zelenski a ajuns în Grecia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns luni după-amiază la Atena, pentru o vizită oficială, urmând să participe inclusiv la o reuniune cu lideri din sud-estul Europei şi din Balcanii de Vest.

Biroul premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat că Volodimir Zelenski a sosit luni după-amiază la Atena, informează Agenţia France-Presse, citată de publicaţiile La Libre şi Le Monde.

Volodimir Zelenski va participa la un dineu cu liderii statelor din Europa de Sud-Est şi din Balcanii de Vest.

UPDATE 17:30 'Ucraina va învinge'. Zelenski mulţumeşte Danemarcei pentru avioanele de luptă

Danemarca s-a angajat să trimită 19 avioane, în timp ce Olanda ar putea trimite până la 42, dar nu a anunţat încă un număr exact.

Anterior, Volodimir Zelenski a mulţumit politicienilor danezi într-un discurs în parlament pentru ajutorul acordat în timpul "luptei dificile pentru libertate".

"Toţi vecinii Rusiei sunt ameninţaţi dacă Ucraina nu învinge", a spus el. "Dar Ucraina va învinge. Vreau să o vedeţi, să o auziţi şi să o simţiţi".

Afară, el s-a adresat miilor de oameni care îl aclamau şi care fluturau steaguri daneze şi ucrainene la baza treptelor Parlamentului.

UPDATE 16:30 Putin se întâlneşte cu guvernatorul Moscovei după atacurile cu drone

Vladimir Putin s-a întâlnit cu guvernatorul regional al Moscovei, după ce două persoane au fost rănite de fragmente de drone la periferia capitalei.

Preşedintele rus ar fi discutat cu Andrei Vorobyov despre următorul an şcolar, probleme de transport şi locuinţe.

Anterior, Moscova a anunţat că apărarea sa aeriană a blocat o dronă ucraineană la vest de capitală şi a doborât o alta la periferia oraşului.

Două persoane au fost rănite, iar una dintre ele a fost spitalizată, după ce fragmente de dronă au căzut pe o casă, a declarat dl Vorobyov.

UPDATE 15:00 Zelenski: sunt încrezător că Rusia va pierde acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „încrezător” că Rusia va pierde războiul din Ucraina. „Astăzi suntem încrezători că Rusia va pierde acest război... Sunt sigur că vom câştiga pentru că adevărul este de partea noastră”, a spus el într-un discurs în faţa parlamentului danez, în timp ce mulţi danezi au aplaudat şi fluturau steaguri ucrainene.

UPDATE 14:40 Zelenski: soldaţii ruşi le este mai frică să meargă acasă decât să moară în război

„Soldaţii ruşi le este mai puţin frică să nu fie ucişi în război decât să se întoarcă acasă”, a spus şeful Ucrainei, într-un discurs adresat poporului danez, transmis în direct la televiziunea daneză. Zelenski crede că aceasta este o dovadă a tiraniei sub care trăiesc ruşii. „Trebuie să ne amintim întotdeauna ce avem în faţa”, a spus el. „O persoană liberă cu greu îşi poate imagina asta”, a adăugat el. 

UPDATE 14:20 Moscova: avansăm spre periferia Kupianskului

Forţele armate ruseşti avansează la periferia oraşului Kupiansk, în regiunea Harkov. Acest lucru a fost raportat de Ria Novosti, citându-l pe Vitali Gancev, un oficial local pro-rus. „Trupele ucrainene au părăsit satul Sinkovka, de lângă Kupiansk, pe fondul acţiunilor active ale armatei ruse”, a spus el.

UPDATE 14:00 Zelenski: dacă Ucraina pierde, toţi vecinii Rusiei vor fi ameninţaţi

„Toţi vecinii Rusiei sunt ameninţaţi, dacă Ucraina nu va învinge. Dreptul internaţional nu va fi reînviat, democraţiile lumii, oricare dintre ele poate deveni o ţintă - fie pentru rachete, pentru mercenari, fie pentru destabilizare... Dar, Ucraina va învinge. Vă mulţumim pentru tot ajutorul pe care l-aţi oferit Ucrainei”, a declarat astăzi preşedintele ucrainean, în cadrul discursului său în faţa Parlamentului danez. 

UPDATE 13:50 Rusia, explozia de la Rostov a fost un pasaj aerian hipersonic

Zgomotele puternice auzite la Rostov-pe-Don nu au fost cele ale unei explozii, ci ale trecerii unui avion hipersonic, a declarat guvernatorul Vasily Golubev pe canalul său Telegram. „În legătură cu numeroasele semnalări de sunete puternice care s-au auzit în diferite părţi ale Rostovului şi din împrejurimi, armata a raportat trecerea unui avion supersonic”, a scris guvernatorul, cerând calm.

UPDATE 13:30 Parada tancurilor ruseşti distruse, mass-media: vehicule expuse de-a lungul bulevardului Hreşceatik

Pregătirile sunt în desfăşurare la Kiev pentru o „paradă” a echipamentului militar rusesc distrus pe front, a transmis postul de stat ucrainean Suspilne, care publică un filmuleţ pe Telegram în care sunt văzute unele dintre aceste vehicule. Pe Hreşceatik, marele bulevard monumental care trece prin piata Maidan, traficul este parţial blocat, scrie Suspilne. Tancuri arse, transportoare de trupe blindate distruse, obuziere autopropulsate avariate, lansatoare de rachete multiple, camioane şi alte echipamente militare inutilizabile sunt poziţionate de-a lungul bulevardului, în această dimineaţă.

UPDATE 13:00 Kuleba: cei care critică contraofensiva ne jignesc soldaţii

„Contraofensiva este vie şi continuă chiar dacă nu este atât de rapidă pe cât au sperat mulţi: Rusia a avut timp să-şi întărească linia defensivă, a subminat fiecare metru pătrat”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în legătură cu conferinţa de deschidere a Quo Vadis Europa?. „Decizia Ţărilor de Jos şi Danemarcei de a dona F-16 este un pas cu adevărat important. Contraofensiva va continua. Oricine crede că este prea lentă contraofensiva îi jigneşte pe soldaţii noştri care îşi sacrifică viaţa în fiecare zi”.

UPDATE Kiev: eliberaţi 43 de kilometri pătraţi în direcţia Bahmut

„În direcţia Bahmut, Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat deja 43 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean. Înaintare perceptibilă de-a lungul flancului sudic în jurul Bahmutului”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea naţională. „Trupele noastre avansează de-a lungul flancului sudic în jurul Bahmutului”, a adăugat Malyar. „Alţi trei kilometri pătraţi au fost eliberaţi. În general, putem vorbi despre eliberarea a 43 de kilometri pătraţi din pământul nostru în această direcţie”. Pe partea de nord a Bahmutului, potrivit lui Maliar, „inamicul este prins în capcană. Ruşii nu pot ieşi din Bahmut şi nu pot avansa complet”.

UPDATE 12:00 Moscova va deporta 300.000 de ruşi în Mariupol

Moscova a pregătit un „plan de dezvoltare” pentru Mariupolul ocupat, care prevede o creştere a populaţiei cu circa 300.000 de persoane prin migraţia lor din Rusia. Acest lucru a fost raportat de Centrul Naţional de Rezistenţă, o organizaţie condusă de forţele speciale ucrainene. Se pare că Moscova intenţionează să finalizeze transferul până în 2035, a scris centrul, citând surse locale care au obţinut documente de la administraţia forţelor ocupaţiei. Kremlinul a lansat un program de credite ipotecare ieftine pentru proprietăţile din zonele ocupate ale Ucrainei, cum ar fi Mariupol, regiunea Doneţk, pentru a încuraja ruşii să se mute acolo, se arată în raport. În plus, Moscova ar trimite muncitori migranţi şi funcţionari publici din anumite regiuni ale Rusiei în teritoriile ocupate. În acelaşi timp, locuitorii din Mariupol şi din alte aşezări ocupate sunt deportaţi forţat în Rusia, a adăugat Centrul Naţional de Rezistenţă.

UPDATE 11:00 Kiev: riscul unui atac cu rachete este extrem de mare

Moscova are în prezent 12 rachete Kalibr în Marea Neagră, aşa că riscul ca Ucraina să fie atacată în vederea aniversării independenţei ţării (24 august) este „extrem de mare”: spune purtătoarea de cuvânt a forţelor de apărare din sud, Natalia Gumeniuk. „Sunt o navă şi un submarin”, a spus Gumeniuk. 

UPDATE 10:00 Presa greacă: Zelenski va fi mâine în Atena

Volodimir Zelenski se va afla probabil la Atena şi va participa la o cină cu liderii ţărilor din Balcanii de Vest, găzduită de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Acest lucru a fost raportat de portalul ziarului grec To Vima citând diverse surse. Vizita preşedintelui ucrainean nu a fost oficializată din motive de securitate.

UPDATE 09:00 Moscova respinge atacul cu drone în regiunea capitalei

Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac cu drone în regiunea Moscova, în această dimineaţă, relatează Rbc-Ucraina. „Pe 21 august, în jurul orei 6:50, ora Moscovei, a fost oprită o încercare de a efectua un atac terorist cu o aeronavă fără pilot”, se arată într-un comunicat. Drona, continuă declaraţia, a fost neutralizată pe teritoriul regiunii Moscova cu dispozitive electronice. „Drona s-a prăbuşit în zona localităţii Pokrovske, districtul Odinţovo, după ce a pierdut controlul, fără victime”, adaugă ministerul. De asemenea, potrivit presei ruse, aeroportul Vnukovo din Moscova a fost închis temporar din motive de securitate.

UPDATE 08:00 Zelenski: mulţumesc SUA pentru susţinere şi pe F-16

Preşedintele ucrainean a ţinut să mulţumească aliaţilor de pe platforma X pentru ceea ce a numit „o zi puternică şi foarte fructuoasă” în care Olandei şi Danemarcei au angajamentul de a livra Ucrainei avioane F-16. Zelenski a ţinut să-i mulţumească, de asemenea, lui Joseph Biden, ambelor partide ale Congresului Statelor Unite şi întregului popor american pentru sprijinul neclintit şi pentru paşii continuu pozitivi făcuţi în favoarea coaliţiei aeriene şi în beneficiul libertăţii noastre comune.

//////////////////////////////

În cele din urmă, după luni de insistenţă, Ucraina a primit asigurarea că va primi F-16. Odată obţinută undă verde din partea Statelor Unite, Danemarca şi Ţările de Jos s-au angajat să livreze Kiev-ului o flotă aeriană formată din 61 de aparate.

Cu câteva ore înainte de blitz-ul cu care preşedintele ucrainean Zelenski a mers în Olanda şi Danemarca pentru a încheia afacerea, Moscova a denunţat atacul unei drone ucrainene în staţia oraşului rus Kursk care, după ce a fost doborâtă, ar fi rănit cel puţin cinci persoane. O reacţie la atacul rusesc asupra oraşului ucrainean Cernihiv, care a dus la moartea a 7 persoane şi pentru care preşedintele ucrainean a jurat răzbunare şi „un răspuns remarcabil”.

Olanda va trimite 42 de avioane de luptă, Danemarca alte 19, potrivit celor spuse de preşedintele ucrainean. Copenhaga îşi propune să trimită primele 6 avioane de vânătoare F-16 spre sfârşitul anului. Cu toate acestea, avioanele vor fi gata să apere cerul ucrainean abia la sfârşitul antrenamentului piloţilor de la Kiev, care a început deja (cum a raportat deja ministrul Apărării Oleksii Reznikov), dar care probabil nu se va încheia înainte de 2024.

Avioanele de vânătoare suedeze Gripen ar putea fi adăugate la F-16.

În timp ce ucrainenii îşi întăresc apărarea antiaeriană, Moscova menţine cinci nave de război în serviciul de luptă în Marea Neagră, inclusiv una înarmată cu până la 4 rachete Kalibr şi alta în Marea Azov, pe lângă cele 8 din Marea Mediterană. În timpul nopţii, forţele ruse ar fi împiedicat o dronă ucraineană să survoleze capitala Rusiei şi, ca întotdeauna în aceste cazuri, aeroporturile Domodedovo şi Vnukovo au suspendat sosirile şi plecările pentru câteva ore.

La sol, un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost ucis în regiunea Harkov în urma atacurilor ruseşti. Aceeaşi soartă a avut-o pe alţi doi oameni din Herson. Rusia a bombardat Kozatske, ucigând o femeie de 60 de ani, în timp ce două dispozitive explozive lansate de drone au lovit un bărbat de 33 de ani care mergea pe stradă în Novoberislav. Toate efectele unui război care ar putea dura ani de zile conform Wall Street Journal, pentru că niciunul dintre cei doi jucători principali nu are obiective politice clare şi realizabile.

Acest conflict prelungit are repercusiuni şi asupra crizei alimentare globale care s-a agravat după ieşirea Moscovei din acordul cu grâu. Această problemă a fost abordată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-o vizită la Budapesta, la invitaţia premierului maghiar Viktor Orban, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici