Războiul din Ucraina, ziua 593. Rusia atacă masiv estul Ucrainei / Zelenski compară Moscova cu Hamas / Grupul rus Killnet anunţă atacuri de hackeri împotriva Israelului / Urmează încă o iarnă grea pentru Ucraina / Rusia primeşte un nou lot de bombardiere SU-34 / Neue Zürcher Zeitung: Elveţia, cuib de spioni ruşi

  • Rusia desfăşoară toate rezervele disponibile la nord de Bahmut
  • Artileria rusă lansează peste 700 de obuze pe axa Kupiansk-Lyman într-o singură zi
  • Ucrainenii se aşteaptă ca Rusia să lanseze un număr record de atacuri cu drone în această toamnă
16522 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 593. Rusia atacă masiv estul Ucrainei / Zelenski compară Moscova cu Hamas / Grupul rus Killnet anunţă atacuri de hackeri împotriva Israelului / Urmează încă o iarnă grea pentru Ucraina / Rusia primeşte un nou lot de bombardiere SU-34 / Neue Zürcher Zeitung: Elveţia, cuib de spioni ruşi

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:00 Încălzirea centrală a fost pornită la Kiev pe măsură ce se apropie iarna

Autorităţile de la Kiev au început să pornească încălzirea în anumite unităţi, cum ar fi spitale, şcoli şi grădiniţe, la cererea conducerii acestora, a declarat luni Vitali Klitschko, primarul capitalei.

Klitschko a mai spus că încălzirea în clădirile rezidenţiale va fi pornită în funcţie de condiţiile meteorologice.

UPDATE 20:00 Şase milioane de persoane ameninţate de mine în Ucraina

Aproximativ 6 milioane de oameni sunt ameninţaţi de mine în Ucraina şi mii de persoane pot fi ucise sau rănite dacă nu se iau măsuri adecvate, a declarat premierul Denis Shmihal.

"Până în prezent, aproximativ 250 de persoane au fost ucise de minele antipersonal în Ucraina, iar peste 500 au fost rănite sau mutilate", a declarat premierul.

Ministrul de interne Ihor Klimenko a declarat la 1 martie că aproape o treime din teritoriul Ucrainei a fost minat de la începutul invaziei.

UPDATE 19:00 Premierul Danemarcei îşi exprimă intenţia de a extinde "coaliţia" de ţări care trimit F-16 Ucrainei

Danemarca depune eforturi pentru a extinde şi aprofunda "coaliţia de avioane de luptă" a ţărilor dispuse să furnizeze Ucrainei avioane F-16, a declarat premierul danez Mette Frederiksen, potrivit Reuters.

De asemenea, premierul a făcut apel la alte naţiuni NATO să extindă coaliţia de ţări care furnizează avioanele şi care oferă pregătirea necesară Forţelor Aeriene ucrainene, potrivit The Guardian.

UPDATE 17:30 Zelenski îl înlocuieşte pe comandantul Forţelor Teritoriale de Apărare

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Ihor Tantsiura din funcţia de comandant al Forţelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei, înlocuindu-l cu Anatolii Barhilevich.

Noul comandant, generalul-maior Barhilevich, a fost adjunctul şefului de stat major al Comandamentului Forţelor Terestre.

Apărarea teritorială este o forţă militară de rezervă care îşi are originea în batalioanele de voluntari create ca răspuns la invazia Rusiei din 2014 în estul Ucrainei.

UPDATE 16:00 Serviciile ucrainene: Rusia oferă Hamas arme capturate în Ucraina pentru a discredita Kievul

Rusia a transferat arme de fabricaţie occidentală capturate în Ucraina către organizaţia extremistă Hamas care luptă împotriva Israelului, în încercarea de a discredita Kievul, a anunţat Serviciul ucrainean de Informaţii Militare (HUR).

Moscova intenţionează să acuze în mod fals armata ucraineană că a vândut armament furnizat de SUA şi UE către Hamas, potrivit HUR.

"Ca parte a campaniei de dezinformare a Kremlinului, aceste falsuri ar trebui să constituie baza unui număr de "articole revelatoare" şi "investigaţii" în mass-media occidentale", a scris HUR.

Potrivit agenţiei de informaţii, serviciile speciale ruse intenţionează să îl folosească ca "sursă" pentru această campanie pe Ruslan Syrovyi, un locotenent superior din cadrul Serviciului de Frontieră ucrainean care a comis trădare şi a fugit la Moscova.

"O altă provocare a inamicului are ca scop discreditarea Forţelor Armate ale Ucrainei şi determinarea partenerilor occidentali să înceteze ajutorul militar acordat ţării noastre", a precizat HUR.

UPDATE 15:00 ONU: nu există un sistem de repatriere a copiilor ucraineni din Rusia

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că este îngrijorat de lipsa unui sistem de returnare a copiilor ucraineni aduşi în Rusia după invazie şi că unii dintre cei care s-au întors au spus că au suferit maltratări, scrie The Guardian. Autorităţile ucrainene afirmă că au identificat şi verificat aproape 20.000 de copii duşi în Rusia în timpul războiului. Ucraina a repatriat până acum peste 400 de copii, dar spune că nu ştie exact câţi mai sunt, deoarece nu are acces în Rusia sau în zonele din teritoriul ucrainean ocupat din sud şi est.

„OHCHR rămâne serios îngrijorat de faptul că nu există un sistem stabilit pentru repatrierea copiilor ucraineni care au fost relocaţi în alte regiuni ale teritoriului ocupat de Rusia sau în Federaţia Rusă”, a declarat Nada Al-Nashif, Consiliul pentru Drepturile Omului. „Printre copiii care au fost returnaţi la familiile lor după ce rudele au călătorit în Federaţia Rusă pentru a-i recupera, unii au descris că au suferit sau au fost martori ai violenţei psihologice sau fizice din partea personalului educaţional local”.

Moscova a negat în repetate rânduri luarea forţată a copiilor ucraineni, spunând că a mutat în Rusia copiii aflaţi în orfelinate sau fără îngrijirea părintească, pentru siguranţa lor. Curtea Penală Internaţională i-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova de crima de război de deportare ilegală a copiilor ucraineni şi a emis pe numele lor mandate de arestare

UPDATE 14:30 Peskov comentează criza israeliano-palestiniană: risc ca alte forţe să intre în război

„Există un mare risc ca forţe terţe să fie implicate” în conflictul din Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, comentând despre mişcările unităţilor flotei americane către estul Mediteranei. „Este foarte important să găsim o modalitate de a trece la un fel de proces de negociere cât mai curând posibil”, a adăugat Peskov, citat de Tass.

UPDATE 14:00 Avocatul disident rus Novikov, acuzat pentru trădare 

Avocatul disident rus Ilia Novikov a fost acuzat de trădare pentru că s-a alăturat forţelor de la Kiev, a anunţat FSB. Juristul a părăsit ţara după ce a început invazia Ucrainei. Potrivit serviciilor de securitate ruse, „s-a antrenat militar, a participat la operaţiuni de luptă şi face propagandă”. Novikov este căutat de aproape un an şi este considerat agent străin din noiembrie anul trecut. El îl apărase pe pilotul ucrainean Nadia Savcenko, acuzat de complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei, în 2014, şi pe marinarii ucraineni capturaţi în 2018. 

UPDATE 13:30 Marea Britanie: războiul întăreşte legăturile Moscova-Teheran

Parteneriatul dintre Rusia şi Iran s-a consolidat în ultimii ani şi a fost accelerat de la începutul invaziei Moscovei asupra Ucrainei, reiese dintr-o analiză a serviciilor secrete britanice. Izolarea internaţională a forţat Rusia să-şi redirecţioneze energiile de politică externă către relaţii considerate anterior mai puţin dezirabile „pentru a obţine – după cum subliniază Londra - sprijin diplomatic, economic şi militar”.

Ajutorul militar al Iranului pentru campania Moscovei în Ucraina a inclus „sute” de drone sinucigaşe, un „element crucial al campaniei de bombardare a Rusiei în Ucraina” şi muniţii de artilerie. Acest acord a fost extins acum prin livrarea licenţei pentru asamblarea şi producţia acestor drone într-o locaţie din Rusia.

UPDATE 13:00 Zelenski: aceeaşi tactică de la Hamas şi Moscova

Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a lupta atât cu organizaţiile teroriste, cât şi cu statele teroriste, legând tacticile folosite de Hamas în atacul său asupra Israelului cu cele folosite de Rusia în Ucraina. Preşedintele s-a referit la jurnaliştii israelieni din Ucraina, care au asistat la consecinţele atrocităţilor din locuri precum Bucea, unde au fost descoperite gropi comune şi care acum au văzut tactici similare folosite în ţara lor de origine.

Vorbind printr-un link video către Adunarea parlamentară a NATO de la Copenhaga, Zelenski a spus că nimeni nu va uita vreodată atacul asupra Israelului în weekend, spunând: „Mii de rachete. Împuşcând oameni în maşini. Nimeni nu a fost cruţat. Teroriştii înşişi au povestit filmărilor lumii atrocităţile lor şi sunt mândri de asta. De asemenea, au încercat să umilească morţii. Am văzut toate acestea în Israel”.

UPDATE 12:00 Kremlinul: mare pericol pentru întregul Orient Mijlociu

„Escaladarea din Orientul Mijlociu este un pericol uriaş pentru regiune şi Rusia observă situaţia cu mare îngrijorare”, deoarece această criză „ar putea extinde”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass.

UPDATE 11:00 Rusia primeşte un nou lot de bombardiere SU-34

United Aircraft Corporation din Rusia (UAC, parte a Rostec) a produs cel de-al doilea lot de bombardiere Sukhoi Su-34 de primă linie în 2023 şi l-a transferat Forţelor Aerospaţiale Ruse, a declarat serviciul de presă al UAC. „Noile bombardiere au fost supuse întregii serii de teste la sol şi de zbor”, a spus serviciul de presă. „Obligaţiile de livrare ale acestor aeronave ca parte a ordinului de apărare a statului au fost îndeplinite în totalitate şi în timp util”, a declarat serviciul de presă, citat de prim-adjunctul şefului Rostec, Vladimir Artiakov.

UAC a livrat cu succes aeronava în cadrul programului 2023 şi se pregăteşte acum pentru livrările din 2024, a declarat directorul general UAC, Iuri Slyusar. Su-34 este proiectat pentru operaţiuni împotriva ţintelor de la sol şi de suprafaţă în orice moment al zilei şi pe orice vreme. Avioanele Su-34 sunt echipate cu arme ghidate aer-sol şi aer-aer cu rază lungă de acţiune. Un Su-34 poate transporta o sarcină utilă de până la 8 tone, în 12 puncte fixe. Aceste aeronave au o rază de zbor de până la 4.000 de kilometri şi o viteză de până la 1.900 de kilometri pe oră.

UPDATE 10:00 Duma discută ridicarea interdicţiei testelor nucleare

Consiliul Dumei Ruse va lua în considerare revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare. După ce Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea lua în considerare revocarea ratificării - subliniind că Statele Unite au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat - parlamentarul rus Viacheslav Volodin a declarat că problema va fi discutată în următoarea reuniune a Consiliului. Organul central al Parlamentului Rusiei în organizarea lucrărilor legislative se va întruni astăzi, la ora 16.00.

UPDATE 09:00 Grupul rus Killnet anunţă atacuri de hackeri împotriva Israelului

Grupul rus de hackeri Killnet a anunţat atacuri împotriva Israelului prin intermediul profilului său de Telegram. „Guvern al Israelului, sunteţi responsabil pentru această vărsare de sânge, în 2022 aţi susţinut regimul terorist al Ucrainei şi aţi trădat Rusia. Toate sistemele guvernamentale din Israel vor fi supuse atacurilor noastre”.

UPDATE 08:30 Atacurile ruseşti continuă la Herson

Forţele ruse au bombardat satul Antonivka, o suburbie din nord-estul oraşului Herson, ucigând un bărbat de 50 de ani. Acest lucru a fost raportat, potrivit Kyiv Independent, de guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, care a adăugat că un atac rusesc asupra satului Kindyika a rănit o fetiţă de 11 ani. Trei femei în vârstă fuseseră deja rănite într-un atentat cu bombă în acelaşi sat, în acea zi. Obuzele ruseşti au rănit 16 persoane, inclusiv un copil de 9 luni, în regiunea Herson, a spus Prokudin. Regiunea Kherson, parţial ocupată, intră sub atacuri regulate ale Rusiei, deoarece trupele invadatoare continuă să deţină partea stângă a regiunii fluviului Nipro. Pe 5 octombrie, un atac rusesc asupra Berislav, din regiunea Herson, a deteriorat un spital şi a rănit doi asistenţi medicali.

UPDATE 08:00 Letonia rămâne partenera Ucrainei

„Letonia va sprijini Ucraina şi o va sprijini până când se va îndepărta de imperiul minciunii şi al răului”, a afirmat preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, într-un discurs rostit ieri la Riga, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la înfiinţarea Frontului Popular din Letonia (FpL), mişcarea letonă care susţine perestroika. „FpL s-a organizat şi a trezit societatea letonă. Fiecare compatriot, pe cât posibil, şi-a făcut partea şi fiecare acţiune s-a dovedit a fi necesară pentru atingerea obiectivului: să risipească ceaţa creată în jurul ţărilor baltice şi să facă Letonia, Lituania şi Estonia să reapară pe harta Europei”. Comparând experienţa letonă cu cea a Ucrainei actuale, Rinkevics a subliniat că „în Ucraina, imperiul malefic - Rusia - nu vrea să permită o altă naţiune să se trezească din nou. Ucraina nu este şi nu va fi niciodată curtea din spate a Rusiei, pentru că Crimeea este Ucraina, Donbass este Ucraina, Harkov este Ucraina, Herson este Ucraina şi Zaporojie este Ucraina”.

UPDATE 07:00 Marea Britanie: 125 km pătraţi eliberaţi în estul Ucrainei în vară, dar o retragere a Rusiei este puţin probabilă

În timpul verii, Ucraina „a eliberat aproape sigur cel puţin 125 de kilometri pătraţi de teritoriu” în partea de est a ţării, potrivit unei actualizări de informaţii britanice raportate de The Guardian. Sectorul Velika Novosilka, de la vest de oraşul Vuhledar, din regiunea Doneţk „a devenit relativ liniştit în ultimele patru săptămâni, cu lupte mult mai puţin intense decât la apogeul din iunie-iulie 2023. În timpul verii, Ucraina aproape sigur a eliberat cel puţin 125 de kilometri pătraţi de teritoriu de-a lungul acestei axe”, a declarat Ministerul Britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică. 

UPDATE Kiev: Ne aşteptăm la un număr record de raiduri cu drone în timpul iernii, peste 500 au fost folosite doar în septembrie

Forţele aeriene ucrainene se aşteaptă la un număr record de lovituri cu drone ruseşti pe teritoriul său în această iarnă. Purtătorul de cuvânt al său, Iuri Ihnat, a spus acest lucru, citat de The Guardian, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru a doua iarnă de bombardamente asupra infrastructurii sale energetice. „Toamna şi iarna asta... este deja un record în ceea ce priveşte numărul de drone Shahed. În septembrie, au fost folosite peste 500”, a spus Ihnat, într-un interviu la televiziunea naţională, subliniind că iarna trecută, aproximativ 1.000 de drone Shahed au fost lansate de ruşi în decurs de şase luni.

UPDATE 06:00 Elveţia este un „cuib de spioni ruşi”, potrivit „Neue Zürcher Zeitung”

Există aproximativ 80 de spioni ruşi în Elveţia, adică aproximativ o cincime din numărul total de agenţi ruşi din Europa, potrivit Neue Zürcher Zeitung, care citează Serviciul de Informaţii al Confederaţiei Elveţiene. Devizele serviciilor secrete au fost comunicate membrilor comisiei de politică externă a Consiliului Naţional.

UPDATE 01:00 Rusia bombardează trei localităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au intensificat loviturile de artilerie asupra regiunii Sumi. Trei localităţi de graniţă au fost vizate de ruşi. Oficialii regionali au înregistrat 34 de explozii în urma bombardamentelor.

UPDATE 00:48 Zelenski: Peste 100 de ucraineni caută asistenţă la ambasada din Israel

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit că doi cetăţeni ucraineni au fost ucişi în ostilităţile din Israel. Zelenski a făcut apel la ucrainenii din Israel să urmeze instrucţiunile serviciilor de securitate locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici