REACŢII internaţionale la VIOLENŢELE din Kiev: Lideri politici şi religioşi ai lumii fac apel la oprirea vărsării de sânge. ONU cere o "anchetă urgentă şi independentă"

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, ducând la probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. Lideri politici şi personalităţi din întreaga lume fac apel la încetarea violenţelor care au provocat până acum, potrivit ultimului bilanţ oficial, moartea a 25 de persoane, civili şi poliţişti.

1159 afișări
Imaginea articolului REACŢII internaţionale la VIOLENŢELE din Kiev: Lideri politici şi religioşi ai lumii fac apel la oprirea vărsării de sânge. ONU cere o "anchetă urgentă şi independentă"

REACŢII internaţionale la VIOLENŢELE din Kiev. Lideri politici şi religioşi ai lumii fac apel la oprirea vărsării de sânge (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Miercuri, 19 februarie

21:41 Barack Obama: Administraţia Ianukovici poartă "principala responsabilitate" pentru violenţe

Administraţia preşedintelui Viktor Ianukovici poartă "principala responsabilitate" pentru violenţele din Ucraina, soldate cu cel puţin 26 de morţi şi sute de răniţi, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

20:44 Germania şi Rusia vor colabora pentru evitarea amplificării violenţelor în Ucraina

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a convenit, miercuri, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să depună toate eforturile pentru evitarea escaladării violenţelor în Ucraina, informează AFP.

"Am decis să păstrăm contacte foarte strânse cu Rusia", a declarat Merkel, precizând că l-a "informat" pe preşedintele Rusiei în legătură cu deplasarea miniştrilor de Externe din Franţa, Germania şi Polonia la Kiev, joi.

20:17 David Cameron îi cere lui Viktor Ianukovici să retragă forţele paramilitare din Kiev

Premierul Marii Britanii, David Cameron, i-a cerut preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, să retragă forţele paramilitare de pe străzile din Kiev, denunţând "violenţele inacceptabile" ale ambelor părţi, relatează AFP.

"Sunt profund preocupat de scenele de violenţă din Ucraina. Violenţele exercitate de ambele părţi sunt total inacceptabile, iar preşedintele Ianukovici are responsabilitatea retragerii trupelor pentru dezamorsarea situaţiei", a declarat Cameron.

"Violenţa nu este o soluţie pentru rezolvarea disensiunilor politice. Preşedintele trebuie să colaboreze cu opoziţia şi cu toate partidele pentru a ajunge la o înţelegere asupra unor chestiuni ce reflectă aspiraţiile democratice ale poporului ucrainean", a subliniat Cameron, apreciind că Ucraina "se află într-un moment crucial" al istoriei sale.

19:26 Barroso i-a cerut lui Ianukovici, într-o conversaţie la felefon, "încetarea imediată a violenţei"

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a discutat miercuri la telefon cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, căruia i-a cerut "încetarea imediată a violenţei", relatează AFP.

Barroso i-a amintit interlocutorului său "responsabilitatea specifică ce revine Guvernului ucrainean în vederea evitării violeneţei şi asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", după o zi de la confruntările între forţele de ordine şi manifestanţi, la Kiev, soldate cu cel puţin 26 de morţi.

Preşedintele CE a avertizat, de asemenea, că UE "va reacţiona ferm faţă de deteriorarea situaţiei", în contextul în care miniştrii de Externe UE se întâlnesc joi "pentru a discuta despre măsuri ţintite împotriva celor responsabili de violenţe", porivit unui comunicat CE.

19:09 Rusia cere Uniunii Europene să îndemne opoziţia ucraineană să reia negocierile

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut miercuri Uniunii Europene să convingă opoziţia ucraineană să coopereze cu autorităţile şi să se distanţeze de forţele radicale care vor să comită o "lovitură de stat", relatează AFP.

"Vrem ca Uniunea Europeană să profite de contactele cu opoziţia pentru a îndemna la cooperarea cu autorităţile ucrainene şi a se distanţa de forţele radicale care au declanşat violenţe sângeroase şi care sunt pe cale să comită o lovitură de stat", i-a transmis Lavrov ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

18:52 BEI a suspendat finanţarea unor noi proiecte în Ucraina, din cauza crizei

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a suspendat finanţarea unor noi proiecte în Ucraina, după ce minim 26 de persoane şi-au pierdut viaţa în cele mai grave conflicte violente de natură politică izbucnite de la câştigarea independenţei de către fosta republică sovietică, relatează Bloomberg.

Decizia nu are un efect imediat asupra proiectelor actuale ale BEI în Ucraina, între care finanţarea extinderii unei linii de metrou în Dnipropetrovsk şi modernizarea sistemului de control al traficului aerian.

Un alt proiect este o linie de credit de 220 de milioane de euro acordată de BEI pentru finanţarea activităţilor firmelor mici şi mijlocii.

"Aceasta este situaţia actuală. În prezent nu acordăm finanţare pentru noi proiecte pentru că trebuie să ştim în ce mediu politic ne vom afla în viitor. Deocamdată am oprit activităţile, este necesar să vedem care va fi situaţia economică şi cea politică", a declarat la Bruxelles preşedintele BEI, Werner Hoyer.

În perioada 2007-2013, BEI a semnat cu Ucraina constracte de finanţare în valoare de 2,149 miliarde de euro.

Uniunea Europeană, de care aparţine BEI, a anunţat că va impune sancţiuni împotriva oficialilor care au ordonat folosirea forţei împotriva protestatarilor.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor financiar din Ucraina, a anunţat deja că a restrâns relaţiile cu autorităţile de la Kiev, dar că nu a suspendat operaţiunile.

Investiţiile nete ale BERD în Ucraina au atins 8,7 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, proiectele fiind concentrate pe crearea unui sistem bancar deschis şi stabil, modernizarea infrastructurii şi promovarea utilizării eficiente şi sustenabile a energiei.

"Nu am suspendat operaţiunile, dar de trei săptămâni ne concentrăm mai mult pe sectorul privat", a declarat un purtător de cuvânt al BERD.

Şeful BEI a precizat că va aştepta un răspuns oficial de la o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din UE, programată joi, înainte de a decide noi măsuri.

Economia ucraineană, dominată de industria oţelului şi exporturile de cereale, a fost ferită deocamdată de impactul tulburărilor politice datorită împrumutului de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei, dar perspectivele rămân dificile.

Analiştii estimează că economia Ucrainei s-a contractat cu 0,5% în 2013.

18:16 Miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia se deplasează joi la Kiev

Miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia se vor deplasa joi dimineaţă la Kiev, chiar înaintea unei reuniuni, la Bruxelles, a şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, informează AFP.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, cel din Germania, Frank-Walter Steinmeier, şi şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, se vor deplasa joi la Kiev, anunţă Guvernul de la Paris.

"Este necesară restabilirea dialogului politic între opoziţie şi putere", a declarat Laurent Fabius, în prezenţa secretarului de Stat american, John Kerry.

18:12 Casa Albă denunţă violenţele "întru totul scandaloase" de la Kiev

Casa Albă a denunţat miercuri violenţele "întru totul scandaloase" care au avut loc la Kiev şi a reiterat un apel adresat preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să calmeze situaţia, lăsând să planeze, totodată, ameninţarea sancţiunilor, relatează AFP.

În contextul în care confruntările din capitala ucraineană s-au soldat cu 26 de morţi, un consilier al preşedintelui Barack Obama, Ben Rhodes, a declarat că "scenele de la Kiev, la care am asistat, sunt întru totul scandaloase şi nu îşi locul în secolul al XXI-lea".

"Am spus în mod clar Guvernului ucrainean că este responsabilitatea sa să permită oamenilor să manifesteze", a subliniat el.

"Ne opunem violenţei, indiferent de unde provine, însă Guvernul este cel care trebuie să retragă membrii poliţiei antitrevoltă, să decreteze un armistiţiu şi să înceapă discuţii demne de încredere cu opoziţia", a adăugat el, într-o conferinţă de presă susţinută la bordul Air Force One.

"Este evident că ucrainenii apreciază că (Guvernul) nu răspunde aspiraţiilor lor legitime, în prezent", a mai spus Rhodes, adjunctul consilierului pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui american.

În contextul în care preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au promis sancţiuni împotriva Guvernului ucrainean, Rhodes a anunţat că Washingtonul şi partenerii săi europeni sunt pe aceeaşi lungime de undă.

"Continuăm să observăm evenimentele cu lupa, dar şi persoanele pe care le considerăm responsabile de aceste violenţe. Am spus în mod clar că vom reflecta la măsuri împotriva acestor indivizi responsabili de acte de violenţă în Ucraina. Între măsurile pe care le avem la dispoziţie se află sancţiuni", a avertizat consilierul.

Obama călătorea miercuri dimineaţa către Toluca (Mexic), unde urmează să participe la un summit de o zi împreună cu omologul său mexican Enrique Peña Nieto şi premierul canadian Stephen Harper. O conferinţă de presă este prevăzută miercuri seara. Preşedintele american urmează să vorbească, din Mexic, despre criza din Ucraina, a precizat Rhodes.

17:46 SUA analizează posibilitatea aplicării unor sancţiuni punctuale membrilor Administraţiei Ianukovici

Statele Unite analizează posibilitatea impunerii de sancţiuni punctuale împotriva membrilor regimului Viktor Ianukovici, după violenţele de la Kiev, soldate cu 26 de morţi şi sute de răniţi, afirmă un oficial de la Departamentul de Stat.

Secretarul de Stat John Kerry va reitera că Statele Unite sunt deschise posibilităţii impunerii de sancţiuni Ucrainei, declară un oficial de la Departamentul de Stat citat de Fox News.

Administraţia Barack Obama a avertizat în mai multe rânduri că există posibilitatea aplicării unor sancţiuni punctuale membrilor Administraţiei Ianukovici responsabili de reprimarea protestelor proeuropene.

17:29 Italia, preocupată de riscul unui război civil în Ucraina, după violenţe soldate cu 26 de morţi

Emma Bonino, ministrul italian de Externe, a atras atenţia asupra "riscului concret" de izbucnire a unui "război civil" în Ucraina, după violenţe soldate cu cel puţin 26 de morţi.

"Preocuparea este cu atât mai mare cu cât trebuie să avem în vedere şi să evităm riscul concret al izbucnirii unui război civil la frontierele Uniunii Europene", a spus Emma Bonino, citată de AFP.

"Gravitatea confruntărilor produse la Kiev pune poporul ucrainean în faţa unei situaţii dramatice", adaugă Bonino.

"Reiterăm apelul adresat autorităţilor ucrainene de a pune capăt reacţiilor violente, oarbe şi disproporţionate în faţa protestelor masive, care trebuie să se desfăşoare paşnic", a spus ministrul italian de Externe.

17:16 Preşedintele Comitetului Olimpic Ucrainean Serghei Bubka, "şocat" de violenţele de la Kiev

Preşedintele Comitetului Olimpic Ucrainean Serghei Bubka, legendarul săritor cu prăjina, s-a declarat "şocat", miercuri, de situaţia din ţara sa, în urma confruntărilor sângeroase care au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri la Kiev, relatează AFP.

"Sunt şocat de ceea ce se întâmplă în ţara mea, mai ales că violenţele au loc în timpul Jocurilor Olimpice", a reacţionat Bubka într-un mesaj postat pe site-ul său, reclamând respectarea "armistiţiului olimpic".

"Nu există Ucraina «lor» sau Ucraina «voastră», este Ucraina noastră. Pentru viitorul copiilor noştri, să facem posibilă revenirea la masa negocierilor şi obţinerea unui compromis", a adăugat Bubka, în contextul în care solicitarea ca atleţii ucraineni care participă la JO de la Soci să poarte o banderolă neagră la braţ a fost refuzată de către CIO.

Comitetul Olimpic Ucrainean (NOCU) a anunţat că CIO a respins miercuri cererea delegaţiei ucrainene prezente la Soci de a purta o banderolă neagră la braţ, în semn de omagiu adus victimelor confruntărilor de la Kiev.

CIO a refuzat, deoarece purtarea banderolei negre ar fi contrară Cartei Olimpice, a precizat NOCU.

"Aici, la Soci, vom face totul pentru ca steagul ucrainean să fluture deasupra podiumurilor olimpice", a subliniat, pe site-ul NOCU, delegaţia ucraineană, care s-a declarat "şocată" de violenţe şi a cerut revenirea la dialog.

16:40 Hollande şi Merkel condamnă "acte incalificabile" comise în Ucraina şi promit sancţiuni

François Hollande şi Angela Merkel au "condamnat" miercuri "acte incalificabile, inadmisibile", comise în Ucraina, dând asigurări că autorii lor vor fi "sancţionaţi", relatează AFP.

"În Ucraina se produc acte incalificabile, inadmisibile. O violenţă, o brutalitate, o reprimare, iar cancelarul şi cu mine, împreună cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte şi reprimarea de către putere", a declarat preşedintele francez, promiţând sancţiuni.

"Suntem alături de bărbaţii şi femeile care suferă" la Kiev, a adăugat Angela Merkel.

16:21 OSCE îndeamnă autorităţile ucrainene să asigure securitatea jurnaliştilor

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei Dunja Mijatovici a îndemnat miercuri autorităţile ucrainene să asigure securitatea jurnaliştilor, în urma violenţelor de la Kiev, în noaptea de marţi spre miercuri, în cursul cărora a fost ucis jurnalistul Viaceslav Veremii, potrivit unui comunicat.

"Am fost foarte întristată să aflu că Veremii a fost ucis noaptea trecută şi prezint condoleanţe sincere familiei şi colegilor" jurnalistului de la ziarul Vesti, a declarat Mijatovici, citată în comunicat. "Moartea lui Veremii este cel mai rău act de violenţă comis asupra mass-mediae de la începutul protestelor. Siguranţa jurnaliştilor este necesar să fie asigurată, mai ales în cursul unor tulburări", a subliniat ea.

Potrivit unor informaţii de presă, atacatori au deschis focul asupra lui Veremii, care a fost împuşcat în piept şi a murit la spital, se arată în document, în care se precizează că, potrivit unor informaţii la care a avut accesul Biroul Reprezentantului OSCE, 27 de jurnalişti au fost "vizaţi şi răniţi în cursul violenţelor" din noaptea de marţi spre miercuri la Kiev, numărul total al jurnaliştilor răniţi de la începutul protestelor şi până în prezent ajungând la 165.

"Nu există nicio scuză pentru o lipsă de acţiune imediată. Repet îndemnul, pe care-l adresez autorităţilor, să se abţină de la vizarea membrilor presei şi să asigure securitatea jurnaliştilor", declară Mijatovici, subliniind că "ziariştii nu sunt terorişti şi nu sunt de vină pentru această criză".

Un consilier din cadrul Biroului Reprezentantului OSCE se află în prezent la Kiev, în cadrul unei misiuni comune a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Asocieţiei Mondiale a Ziarelor, asociaţiei Articolul 19, Reporteri fără frontiere, International Media Support (IMS) şi Fundaţiei Open Society, cu scopul de a evalua problemele cu care se confruntă jurnaliştii din ţară.

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei va efectua o vizită în Ucraina "în zilele următoare", se mai arată în comunicat, în care este prezentată o listă cu cei 27 de jurnalişti răniţi în cursul violenţelor de la Kiev, soldate cu 26 de morţi şi sute de răniţi.

15:06 Hollande cere UE să angajeze încă de joi sancţiuni "ţintite" în cazul violenţelor din Ucraina

Preşedintele francez François Hollande a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să "angajeze" încă de joi sancţiuni "ţintite" şi "rapide" împotriva celor care sunt responsabili de "violenţe inacceptabile din partea poliţiei" în Ucraina, a anunţat miercuri Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP.

"El a cerut UE să angajeze foarte rapid decizii care să permită punerea în aplicare a acestor sancţiuni, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de la 20 februarie", a anunţat preşedinţia franceză.

Comunicatul a fost publicat în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele francez François Hollande şi premierul polonez Donald Tusk.

Cei doi au convenit asupra "necesităţii unor sancţiuni europene rapide şi ţintite împotriva principalilor responsabili" de "violenţele inacceptabile din partea poliţiei" care au avut loc în Ucraina, precizează Palatul Elysée.

"Franţa consideră că cei responsabili este necesar să răspundă pentru acţiunile lor şi ca sancţiuni individuale să fie examinate de către UE", a declarat un pic mai înainte şeful statului, în cursul şedinţei Consiliului de Miniştri, citat de Najat Vallaud-Belkacem, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Ea a evocat blocarea averilor din străinătate şi interdicţia acordării de vize celor care se fac vinovaţi de violenţele din Ucraina, soldate cu 25 de morţi.

"Trebuie să se dea dovadă de eficienţă", a insistat ea, relevând că este necesar ca, în prealabil, să se "stabilească responsabilităţile" în privinţa acestor violenţe.

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a anunţat, la rândul său, o "deliberare împreună cu prietenii noştri germani şi, probabil, sancţiuni", la finalul unei şedinţe ordinare a Consiliului de Miniştri, care a avut loc înaintea unei şedinţe a Consiliului franco-german, care şi-a început lucrările miercuri la prânz.

"Nu vom rămâne indiferenţi", a continuat Fabius, relevând că evenimentele din Ucraina se produc "la câteva sute de kilometri de noi".

"Ceea ce s-a întâmplat în această noapte (de marţi spre miercuri) este, în mod evident, o oroare şi nu poate să provoace decât indignare. Este necesară revenirea rapidă la calm şi ca atât unii, cât şi ceilalţi, să ajungă la dialog", a continuat ministrul. "Însă cei care se fac vinovaţi de acest lucru nu pot să rămână nepedepsiţi", a insistat Fabius.

14:41 Guvernul ucrainean "să dea socoteală" pentru violenţele de la Kiev, apreciază William Hague

Guvernul ucrainean este necesar "să dea socoteală" pentru "violenţele inacceptabile" împotriva manifestanţilor, la Kiev, a apreciat miercuri ministrul britanic de Externe William Hague într-un mesaj postat pe contul de Twitter, relatează AFP.

"Violenţa împotriva manifestanţilor paşnici este inacceptabilă, iar Guvernul ucrainean este necesar să dea socoteală", a scris ministrul britanic.

El a confirmat totodată că va asista joi, la Bruxelles, la o reuniune de criză a miniştrilor Afacerilor Externe din cadrul UE, care urmeză să discute despre sancţiuni împotriva regimului preşedintelui Viktor Ianukovici.

14:15 Şeful diplomaţiei poloneze anunţă că va pleca într-o misiune la Kiev, la solicitarea UE

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunţat miercuri că va pleca "în curând" într-o misiune la Kiev, la solicitarea Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, relatează AFP.

"Sunt în drum spre Kiev", a scris Sikorski într-un mesaj postat pe Twitter, fără să ofere alte detalii.

Ministrul a anunţat miercuri dimineaţa, tot pe Twitter, că va efectua "în curând" o misiune la Kiev, "la cererea şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton".

În urma violenţelor care au avut loc la Kiev în noaptea de marţi spre miercuri, soldate cu cel puţin 25 de morţi, şeful Guvernului polonez, Donald Tusk, le-a cerut partenerilor europeni să aprobe introducerea de "sancţiuni în special împotriva autorilor dramei de la Kiev, inclusiv sancţiuni personale şi financiare".

"Sancţiunile pot reprezenta un gest de solidaritate indispensabil şi un semnal important pentru puterea de la Kiev că acţiunea lor nu este acceptată", a declarat şeful Guvernului de la Varşovia, într-un discurs susţinut în Parlament.

13:58 ONU solicită o "anchetă urgentă şi independentă" asupra violenţelor din Ucraina

ONU solicită o "anchetă urgentă şi independentă" asupra violenţelor din Ucraina, transmite AFP.

"Condamn cu fermitate crimele şi îndemn Guvernul şi manifestanţii să acţioneze în vederea dezamorsării tensiunilor şi să acţioneze rapid cu scopul de a găsi o soluţie paşnică pentru criză. Îndemn totodată la efectuarea unei anchete urgente şi independente care să stabilească faptele şi responsabilităţile", a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.

Înaltul Comisar ONU a îndemnat totodată părţile să "exercite un maximum de reţinere", în urma violenţelor din ultimele ore.

Pillay lansează, de asemenea, un apel la respectarea dreptului la întrunire paşnică.

13:22 Berlinul consideră refuzul dialogului "o mare greşeală a lui Ianukovici"

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a catalogat drept "o mare greşeală" refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a începe "discuţii serioase" cu opoziţia pentru soluţionarea crizei cu care se confruntă Ucraina de aproape trei luni, relatează AFP.

"Jocurile preşedintelui Ianukovici au adus prejudicii Ucrainei. Refuzarea unor discuţii serioase în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului şi ajungerii la un acord privind reforma constituţională este o mare greşeală", a afirmat ministrul german într-un comunicat dat publicităţii la Berlin, în condiţiile în care ciocnirile violente între manifestanţi şi forţele de ordine au provocat cel puţin 25 de morţi la Kiev în noaptea de marţi spre miercuri.

De asemenea, ministrul Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la încetarea violenţelor. "Cer cu tărie renunţarea la violenţă, atât din partea forţelor de ordine, cât şi a protestatarilor radicali din rândul manifestanţilor", a subliniat şeful diplomaţiei germane.

"Este responsabilitatea preşedintelui Ianukovici, a Guvernului şi a forţelor de ordine să acţioneze cu reţinere pentru calmarea situaţiei", a adăugat ministrul, care se află miercuri la Paris pentru o şedinţă comună a guvernelor din Germania şi Franţa.

13:08 Papa Francisc se declară îngrijorat şi cere încetarea violenţelor în Ucraina

Papa Francisc s-a declarat îngrijorat, miercuri, de tulburările care au loc în Ucraina şi le-a cerut tuturor părţilor "să înceteze orice acţiune violentă", la încheierea audienţei sale generale din Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP.

"Cu inima grea urmăresc ce se întâmplă în aceste zile la Kiev. Asigur poporul ucrainean că îi sunt alături şi mă rog pentru victimele violenţelor, pentru rudele lor şi pentru cei răniţi. Invit toate părţile să înceteze orice acţiune violentă şi să caute înţelegere şi pace în ţară", a declarat Papa Francisc.

12:59 UE convoacă joi o reuniune de criză pe tema Ucrainei

Miniştrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenţă, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancţiunile împotriva regimului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violenţele din ultimele ore, a anunţat miercuri şefa diplomaţiei europene, citată de AFP.

12:46 Preşedintele rus "nu îi dă sfaturi" omologului său ucrainean

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu îi dă sfaturi omologului său ucrainean Viktor Ianukovici în criza pe care o traversează ţara sa de peste trei luni, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează AFP.

"Preşedintele rus nu i-a dat şi nu îi va da niciodată sfaturi omologului său ucrainean cu privire la ce trebuie sau ce nu trebuie să facă şi nu intenţionează să îi dea (astfel de sfaturi) pe viitor", a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax.

El a confirmat totuşi că Putin şi Ianukovici au discutat la telefon în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce confruntările de la Kiev erau în plină desfăşurare.

12:20 UE analizează posibile sancţiuni împotriva responsabililor de represiunea din Ucraina

Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancţiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunţat miercuri reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, relatează AFP.

Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia "vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului", a anunţat ea într-un comunicat.

"Sperăm că statele membre" UE "vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

"Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspeşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie", a subliniat Reynders.

12:10 Rusia denunţă o "tentativă de lovitură de stat" în Ucraina

Rusia a denunţat, miercuri, o "tentativă de lovitură de stat" în Ucraina şi a declarat că le "cere liderilor opoziţiei" din această ţară să înceteze violenţele, relatează AFP.

11:43 Viktor Ianukovici are mâinile pătate de sânge, susţine Suedia

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a denunţat miercuri responsabilitatea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în decesele survenite în timpul protestelor de la Kiev, acuzându-l că are "sânge pe mâini", relatează AFP.

11:33 Polonia va cere UE să impună sancţiuni Guvernului ucrainean

Premierul polonez Donald Tusk va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni Guvernului după violenţele din cursul nopţii de marţi spre miercuri de la Kiev, a anunţat miercuri Parlamentul, citat de AFP.

"Mă voi adresa astăzi şefilor de stat din UE pentru a le cere să introducă sancţiuni - sancţiuni care ar urma să afecteze grav autorii dramei ucrainene, sancţiuni personale şi financiare", a declarat Tusk.

"Sper că opoziţia din Polonia va accelera luarea unei decizii a întregii UE", a adăugat el.

"Astăzi, este momentul" să se impună sancţiuni. "Victimele au nevoie de acest lucru", a apreciat el.

Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, 25 de persoane au murit în confruntările violente care au izbucnit la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţişti.

Americanii şi europenii l-au somat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să reia dialogul cu opoziţia.

11:21 Biserica Ortodoxă Ucraineană face apel la calm pe fondul violenţelor de la Kiev - Bilanţul morţilor: 25

Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, a cerut miercuri puterii şi opoziţiei din Ucraina să înceapă un dialog şi să pună capăt confruntărilor care au împins ţara în pragul catastrofei naţionale, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

"De la începutul crizei politice şi pe tot parcursul confruntării, Biserica Ortodoxă Ucraineană a cerut în repetate rânduri încetarea violenţelor şi reglementarea politică a conflictului. Din nefericire, vocea Bisericii nu s-a făcut auzită. La 18 februarie, confruntările s-au reluat pe străzile din Kiev, a curs sânge şi au murit oameni", afirmă Biserica într-un comunicat publicat miercuri.

Citat în document, metropolitul de Borispol şi Bovary Antonii a subliniat că Biserica a condamnat categoric vărsarea de sânge şi a cerut insistent reluarea dialogului.

"De trei luni, ţara noastră este în pragul catastrofei naţionale. În prezent, puterea, opoziţia şi fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă responsabilitatea în faţa lui Dumnezeu pentru actele sale. Ameninţările cu un război civil şi colaps financiar devin din ce în ce mai reale (...). Facem apel la cele două părţi aflate în conflict: Fraţi şi surori! Nu destrămaţi Ucraina", a precizat mitropolitul.

01:34 Joe Biden l-a îndemnat pe Viktor Ianukovici să retragă forţele de ordine mobilizate la Kiev - Bilanţul morţilor: 11

Vicepreşedintele american, Joe Biden, l-a îndemnat marţi pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, să retragă forţele de ordine mobilizate la Kiev, a anunţat Casa Albă, după o discuţie telefonică între cei doi oficiali, relatează AFP.

Marţi, 18  februarie

22:33 Ban Ki-moon îndeamnă la reţinere şi la un "dialog veritabil" în Ucraina - Bilanţul morţilor: 9

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamnă Guvernul de la Kiev şi opozanţii ucraineni să dea dovadă de reţinere şi să "reia un dialog veritabil", a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt Martin Nesirsky, citat de AFP.

20:08 UE ar putea adopta sancţiuni împotriva liderilor Ucrainei, avertizează Germania

Uniunea Europeană ar putea adopta sancţiuni individuale împotriva liderilor Administraţiei de la Kiev, avertizează ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

18:48 Parisul denunţă utilizarea "disproporţionată" a forţei la Kiev

Franţa a denunţat "utilizarea disproporţionată" a forţei la Kiev, în contextul în care confruntările între protestatari şi poliţie s-au soldat cu cel puţin cinci morţi, relatează AFP.

18:23 Statele Unite cer Administraţiei Viktor Ianukovici să înceteze violenţele contra manifestanţilor - Bilanţul morţilor: 5

Administraţia Barack Obama a îndemnat regimul Viktor Ianukovici să înceteze violenţele împotriva manifestanţilor proeuropeni, în contextul în care autorităţile ucrainene pregătesc o intervenţie în forţă, relatează AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici