UE convoacă joi o REUNIUNE DE CRIZĂ pe tema Ucrainei. Catherine Ashton: Vom analiza inclusiv posibile sancţiuni împotriva responsabililor de represiune

Miniştrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenţă, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancţiunile împotriva regimului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violenţele din ultimele ore, a anunţat miercuri şefa diplomaţiei europene, citată de AFP.

351 afișări
Imaginea articolului UE convoacă joi o REUNIUNE DE CRIZĂ pe tema Ucrainei. Catherine Ashton: Vom analiza inclusiv posibile sancţiuni împotriva responsabililor de represiune

Catherine Ashton (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"O reuniune extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe, consacrată Ucrainei a fost convocată mâine, la ora 14.00 (15.00 ora României)", a anunţat purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton.

UE analizează posibile sancţiuni împotriva responsabililor de represiunea din Ucraina

Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancţiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunţat miercuri reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia "vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului", a anunţat ea într-un comunicat.

"Sperăm că statele membre" UE "vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

"Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspeşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie", a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţie. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, acestea s-au soldat cu 25 de morţi.

Subliniind "deteriorarea tragică a situaţiei din Ucraina", Ashton le-a "cerut tuturor responsabililor să înceteze imediat violenţele". "Ea a cerut insistent autorităţilor şi tuturor forţelor politice să îşi asume responsabilităţile şi să caute o modalitate de calmare rapidă a sitaţiei, reluând un proces politic veritabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici