Reactor suedez, oprit timp de trei zile din cauza unor meduze

Un reactor nuclear suedez a fost repornit miercuri dimineaţa, după ce a fost oprit timp de trei zile, din cauza intrării unor meduze într-un circuit de răcire, a anunţat exploatantul.

189 afișări
Imaginea articolului Reactor suedez, oprit timp de trei zile din cauza unor meduze

Reactor suedez, oprit timp de trei zile din cauza unor meduze

Incidentul s-a produs la unitatea 3 a centralei de la Oskarshamn, pe coasta de la Marea Baltică. Nu au existat repercusiuni asupra consumatorilor sau securităţii.

OKG, o filială a grupului german EON care exploatează această centrală, a anunţat că a fost nevoit să oprească reactorul în mod preventiv, duminică, "din cauza prezenţei unui număr important de meduze într-un circuit de apă pentru răcire".

"Producţia a fost reluată", a anunţat compania miercuri într-un comunicat.

Meduzele au provocat pagube într-un mecanism destinat filtrării apei de mare, obligând OKG să înlocuiască anumite părţi şi să cureţe canalizarea cu apă sub presiune, a declarat pentru AFP Emmy Davidsson, o purtătoare de cuvânt.

Ea nu a putut să precizeze câte meduze au invadat circuitele centralei. "Este numărul cel mai important pe care l-am văzut vreodată. Nu este un lucru obişnuit. În fiecare toamnă este necesar să ne debarasăm de meduze, dar nu de atâtea", a adăugat ea.

Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din ţară, cu 1.400 de megawaţi.

Acest tip de incident a avut loc şi la alte centrale din zona litoralului, ca cea de la Torness, în Scoţia, în 2011.

Poluarea, încălzirea apei şi reducerea biodiversităţii marine sunt tot atâtea probleme care afectează în mod special Baltica, citate totodată de către cercetători ca factori ce favorizează o "proliferare" a meduzelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici