Rebelii, dispuşi să accepte ca Muammar Kadhafi să rămână în Libia

Rebelii libieni au contacte indirecte cu reprezentanţii autorităţilor de la Tripoli şi au evocat posibilitatea ca Muammar Kadhafi să rămână în Libia dacă renunţă la putere, a declarat Mahmoud Shammam, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie.

349 afișări
Imaginea articolului Rebelii, dispuşi să accepte ca Muammar Kadhafi să rămână în Libia

Rebelii, dispuşi să accepte ca Muammar Kadhafi să rămână în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat într-un interviu de cotidianul francez Le Figaro, care va apărea vineri, despre existenţa vreunor contacte între insurgenţi şi regimul libian, Shammam a răspuns: "Da, contacte sunt în curs prin intermediari. Dar aceste negocieri nu sunt niciodată directe. Ele se desfăşoară uneori în Africa de Sud, alteori la Paris unde Kadhafi a trimis recent un reprezentant pentru a discuta cu noi".

"Discutăm cu ei mecanismele plecării de la putere a lui Kadhafi", continuă purtătorul de cuvânt al CNT, reafirmând că participarea lui Kadhafi şi a membrilor familiei sale într-un viitor Guvern este "total exclusă".

"Considerăm că el (Kadhafi) trebuie să se resemneze cu plecarea sau să accepte o retragere într-o zonă izolată din Libia. Nu vedem niciun inconvenient ca el să rămână într-o oază libiană, sub control internaţional", a adăugat el.

"În plus, opoziţia este pregătită să negocieze cu orice tehnocrat oficial libian care nu are mâinile pătate de sânge despre modul de a fi integrat într-un viitor Guvern interimar, care va trebui să organizeze alegeri", a declarat el.

Joi, la Benghazi, vicepreşedintele CNT Abdul Hafiz Ghoga, invitat să reacţioneze la declaraţiile lui Shammam pentru Figaro, a declarat printr-un interpret: "Nu există contacte directe sau indirecte cu regimul lui Kadhafi".

Luna trecută, Mustafa Abdeljalil, liderul rebelilor libieni, a afirmat că Kadhafi trebuie să părăsească Libia ca o condiţie prealabilă pentru orice negocieri de pace.

La jumătatea lui iunie, emisarul rus Mihail Marghelov, care a mers la Tripoli, s-a referit la "contacte directe între Benghazi (fieful rebelilor din est) şi Tripoli" în vederea scoaterii ţării din criză.

Autorităţile libiene au confirmat existenţa acestor contacte, dezminţite până în prezent de rebeli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici