Recep Erdogan avertizează Europa în legătură cu un nou val de refugiaţi sirieni: „Va fi ceva ce va fi simţit de toate naţiunile europene”

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că Turcia nu poate gestiona un nou val de refugiaţi sirieni, avertizând statele europene că vor simţi impactul unui astfel de flux de imigranţi dacă violenţele din nord-vestul Siriei nu sunt oprite, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2692 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan avertizează Europa în legătură cu un nou val de refugiaţi sirieni: „Va fi ceva ce va fi simţit de toate naţiunile europene”

Recep Erdogan avertizează Europa că Turcia nu poate gestiona un nou val de refugiaţi sirieni

Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3,7 milioane de sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, şi se teme de un alt val de imigranţi din regiunea Idlib, unde până la 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul bastion semnificativ al oponenţilor regimului de la Damasc.

Forţele regimului sirian şi cele ruse şi-au intensificat bombardamentele în regiunea Idlib, pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis că o va recuceri, provocând refugierea unui număr semnificativ de persoane în Turcia.

Erdogan a declarat duminică seară că peste 80.000 de persoane din Idlib se îndreaptă spre Turcia.

"Dacă violenţa împotriva oamenilor din Idlib nu se opreşte, acest număr va creşte şi mai mult. În acest caz, Turcia nu va suporta singură o astfel de povară cauzată de imigranţi", a afirmat Erdogan.

"Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuşi va fi ceva ce va fi simţit de toate naţiunile europene, în special Grecia," a mai declarat liderul turc, adăugând că o repetare a crizei imigranţilor din 2015 va deveni inevitabilă.

Erdogan a mai spus că Turcia face tot posibilul pentru a opri bombardamentele ruse în Idlib, adăugând că o delegaţie turcă va merge luni la Moscova pentru a discuta despre situaţia din Siria.

Liderul de la Ankara a ameninţat anterior că "va deschide porţile" spre Europa pentru imigranţi în cazul în care Turcia nu va primi mai mult sprijin în ceea ce priveşte găzduirea refugiaţilor.

Turcia caută sprijin internaţional pentru planurile de stabilire a unui milion de sirieni într-o porţiune din nord-estul Siriei pe care forţele sale şi aliaţii săi din rândul insurgenţilor sirieni au cucerit-o de la miliţiile kurde, în urma unei ofensive declanşate în luna octombrie.

Ofensiva turcă însă a fost aspru criticată de majoritatea aliaţilor săi occidentali, inclusiv SUA şi marile puteri europene, şi puţine ţări şi-au exprimat public sprijinul pentru planurile Ankarei de relocare a refugiaţilor în nord-estul Siriei.

După un forum global privind situaţia refugiaţilor, desfăşurat săptămâna trecută la Geneva, agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat că membrii organizaţiei au promis că vor done 3 miliarde de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor. Însă, Erdogan, care a participat la forum, a declarat duminică seară că această sumă nu este suficientă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici