Recidiva Charlie Hebdo nu este înţeleaptă, avertizează un organism musulman din Qatar

Uniunea Mondială a Ulemanilor Musulmani, condusă de predicatorul Yusuf al-Qaradawi, a apreciat că "nu este înţelept" să se publice din nou desene cu Profetul Mahomed, aşa cum procedează miercuri numeroase publicaţii din lume, în semn de solidaritate cu Charlie Hebdo.

1216 afișări
Imaginea articolului Recidiva Charlie Hebdo nu este înţeleaptă, avertizează un organism musulman  din Qatar

Recidiva Charlie Hebdo nu este înţeleaptă, avertizează un organism musulman din Qatar

"Nu este nici raţional, nici logic, nici înţelept să se publice desene şi filme care-l ofensează pe Profet sau atacă islamul", scrie într-un lung comunicat acest organism cu sediul în Qatar, prezidat de către predicatorul qatariot de origine egipteană Yusuf al-Qaradawi, considerat eminenţa gri a mişcării Fraţii Musulmani.

"Dacă suntem de acord că (autorii atentatelor) sunt o minoritate care nu reprezintă nici islamul şi nici musulmanii, atunci cum putem să răspundem prin acţiuni care nu sunt îndreptate împotriva lor, ci contra Profetului venerat de un miliard şi jumătate de musulmani?", se întreabă organismul în acest text, publicat marţi seara târziu.

Potrivit Uniunii Mondiale a Ulemanilor, publicarea acestor desene nu va face altceva decât "să dea credibilitate tezei (autorilor atentatelor) potrivit căreia Occidentul este împotriva islamului".

Aceste publicaţii nu vor face decât "să intensifice urile, extremismul şi tensiunile", continuă organismul.

În acelaşi sens, un cleric saudit, şeicul Ahmed al-Ghamedi, a apreciat că publicarea unor noi desene cu Mahomed "nu este un lucru bun".

"Nu aşa îi vom ajuta pe alţii să ne înţeleagă. Isus, Moise şi mesagerii lui Allah trebuie respectaţi", a adăugat el, pentru AFP.

"Eu cred că (publicarea unor desene noi) va crea noi probleme", a avertizat el.

În decembrie, şeicul al-Ghamedi s-a aflat în centrul unei controverse, în Arabia Saudită, după ce a apărut la televizor împreună cu soţia sa care purta vălul dar avea faţa descoerită, un lucru ce a fost perceput ca o sfidare faţă de tradiţia purtării vălului integral în acest regat ultraconservator.

Clericul a condus pentru o perioadă poliţia religioasă din oraşul sfânt Mecca, în vestul Arabiei Saudite.

Supravieţuitorii de la Charlie Hebdo au publicat miercuri primul lor număr de după atacul armat, pe a cărui coperă apare un Mahomed cu lacrimi în ochi.

La o săptămână de la atacul comis miercurea trecută la sediul publicaţiei - soldat cu 12 morţi -, săptămânalul francez de satiră a anunţat un tiraj de trei milioane de exemplare, faţă de 60.000 de obicei, cu versiuni în mai multe limbi străine (engleză, turcă, spaniolă, între altele).

Din Europa şi până în Australia, numeroase publicaţii au reprodus, fără să aştepte apariaţia numărului, a copertei acestui număr excepţional.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici