Record de popularitate pentru Merkel, apreciată de 81% dintre germani

Angela Merkel, care va candida pentru un al treilea mandat de cancelar în toamna lui 2013, a atins un record de popularitate, 81% dintre germani apreciind că îşi îndeplineşte activitatea mai degrabă bine, potrivit unui sondaj publicat vineri.

171 afișări
Imaginea articolului Record de popularitate pentru Merkel, apreciată de 81% dintre germani

Record de popularitate pentru Merkel, apreciată de 81% dintre germani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 72% dintre germani, care o apreciază în general pentru modul de gestionare a crizei din zona euro, sunt de părere că anul 2012 a fost, pentru ei, cu titlu personal, mai degrabă "un an bun", în timp ce 27% dintre ei aşteaptă chiar o ameliorare anul viitor, potrivit unui studiu Politbarometer pentru postul public ZDF.

Aproximativ 54% dintre germani oferă asigurări că situaţia lor economică personală este mai degrabă bună, în contextul în care economia germană a rezistat bine, până în prezent, crizei, în pofida unei stagnări spre sfârşitul anului.

Partidul conservator al Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), afişează de asemenea un avans, obţinând 40% din intenţiile de vot, o creştere cu două puncte procentuale în comparaţie cu datele ultimului sondaj, anchete pe această temă fiind realizate lunar.

Social-democraţii din cadrul SPD, care l-au desemnat pe Peer Steinbrück candidat la funcţia de cancelar, câştigă un punct şi obţin 30% din intenţiile de vot.

Însă distanţa dintre cei doi candidaţi, Angela Merkel şi Peer Steinbrück, se adânceşte, 54% dintre persoanele chestionate preferând ca Angela Merkel să conducă Guvernul german (o creştere cu două puncte procentuale), în comparaţie cu doar 36% (cu două puncte procentuale mai puţin) care doresc ca fostul ministru de Finanţe (2005-2009) să ocupe această funcţie.

Coaliţia guvernamentală CDU-FDP (librali) se află la cel mai înalt nivel al popularităţii pe care l-a înregistrat de când a preluat puterea, în 2009. Astfel, 62% dintre germani apreciază că Guvernul se achită mai degrabă bine de activitatea sa, în timp ce aproximativ 30% sunt de părerea opusă.

Cancelarul, care doreşte o continuare a alianţei sale cu FDP anul viitor, ar putea totuşi să se confrunte cu unele dificultăţi, în măsura în care liberalii obţin în prezent doar 4% din intenţiile de vot, iar pragul de acces în Bundestag (Camera Deputaţilor) este de cinci la sută.

Verzii sunt creditaţi cu 13% din intenţiile de vot, cu un punct procentual mai puţin decât la sondajul precedent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici