Regimul Bashar al-Assad acuză Statele Unite că susţin reţeaua teroristă Al-Qaida

Siria a reiterat că nu va utiliza niciodată arme chimice împotriva poporului său, acuzând Statele Unite că susţin reţeaua teroristă Al-Qaida, conform Ministerului de Externe de la Damasc.

344 afișări
Imaginea articolului Regimul Bashar al-Assad acuză Statele Unite că susţin reţeaua teroristă Al-Qaida

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria reafirmă că nu va utiliza niciodată astfel de arme, chiar dacă le deţine, împotriva poporului său, oricare ar fi circumstanţele", a precizat diplomaţia siriană.

"Siria şi poporul sirian luptă împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, care este susţinută de ţări bine-cunoscute, în primul rând de Statele Unite", adaugă Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a lansat luni, la Praga, un "avertisment dur" adresat regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad cu privire la o eventuală utilizare a armelor chimice împotriva poporului său. "Există o linie roşie pentru Statele Unite", a declarat Clinton. "Încă o dată, lansăm un avertisment foarte dur regimului al-Assad, comportamentul său este condamnabil. Acţiunile sale faţă de propriul popor sunt tragice".

Regimul Bashar Al-Assad s-ar pregăti pentru eventualitatea utilizării arsenalului chimic împotriva insurgenţilor, iar Iranul continuă să trimită armament în Siria pe cale aeriană, graţie cooperării cu Irakul, afirmă oficiali americani citaţi de New York Times.

Eforturile Statelor Unite de blocare a traficului de armament spre Siria par să fi eşuat, în contextul refuzului Irakului de a verifica avioanele care traversează spaţiul său aerian, afirmă oficiali americani.

Transporturile de armament continuă să ajungă în Siria, principala rută fiind spaţiul aerian irakian. Astfel, Iranul, principalul aliat al regimului Bashar Al-Assad, reuşeşte să trimită în Siria, pe cale aeriană, rachete, obuze antitanc, grenade şi obuze de mortieră.

În plus, surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale afirmă că există semnale privind noi activităţi la depozitele de arme chimice din Siria, existând riscul ca serviciile de securitate să utilizeze armamentul neconvenţional împotriva insurgenţilor. "Există anumite indicii că regimul sirian se pregăteşte să utilizeze aceste arme", afirmă un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici