REPORTAJ AFP: Doi tineri s-au căsătorit pe baricade, la Kiev - FOTO

O tânără rănită, Iulia, îngrijită de către un tânăr care s-a îndrăgostit de ea, a renunţat la serviciu pentru a participa la revoluţie, la Kiev, iar o lună mai târziu cei doi s-au căsătorit pe baricade, relatează AFP într-un reportaj.

350 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ AFP: Doi tineri s-au căsătorit pe baricade, la Kiev - FOTO

REPORTAJ AFP: Doi tineri s-au căsătorit pe baricade, la Kiev - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tinerii proaspăt căsătoriţi sărbătoresc pentru prima dată Valentine's Day distribuind medicamente, în primăria capitalei, ocupată de manifestanţi din decembrie şi transformată în "Cartierul General al Revoluţiei".

În loc să plece în Egipt, unde urma să dea lecţii de gimnastică într-un hotel, Iulia Serko, în vârstă de 25 de ani, originară de la Rivne, un oraş situat în vestul ţării, a preferat să meargă la Kiev, scena unei mişcări de contestare fără precedent, după ce puterea a renunţat la o apropiere de Europa, reorientându-se către Moscova. Mişcarea s-a transformat între timp într-o respingere totală a regimului.

"Mă săturasem de acest haos, de această putere mafiotă", declară tânăra, brunetă şi zveltă.

La începutul lui ianuarie, un dulap care servea pe post de baricadă împotriva unui eventual asalt din partea trupelor antirevoltă Berkut a căzut peste ea, în timp ce dormea, la primărie, după ce a pregătit masa pentru contestatari.

Bogdan Zabavciuk, în vârstă de 21 de ani, un chimist de la infirmerie, i-a pansat braţul şi i-a pregătit un decoct, pentru a se îngriji.

"Văd o fată frumoasă care îmi cere să-i îngrijesc braţul", îşi aminteşte el, aşezat în sala mare a primăriei, în care manifestanţi dorm pe scaune, iar un mic grup ia lecţii de engleză.

"Trei zile mai târziu, am înţeles că voiam să-mi petrec viaţa împreună cu ea", povesteşte el.

Iulia a plecat acasă, dar a revenit chiar în perioada confruntărilor care s-au soldat cu patru morţi şi peste 500 de răniţi, la sfârşitul lui ianuarie.

"Să vezi la televizor acest lucru îţi provoca mai multă frică decât dacă erai acolo", spune ea.

Bogdan vine să o ia de la gară, iar ea vede că abia duce valiza. Aşa a aflat că a fost rănit, la nivelul coastelor, de către membri Berkut.

Un preot ortodox, venit de la Frankfurt pentru a li se alătura manifestanţilor de la Kiev, oficiază, la primărie, câteva zile mai târziu, căsătoria religioasă.

După aceea, fac un tur al baricadelor din centrul Kievului şi beau şampanie cu cei cu care se întâlnesc.

"Le-am spus părinţilor că mă căsătoresc doar cu o zi înainte. Mi-era teamă că nu o vor lua în serios. Revoluţie, emoţii...", povesteşte Iulia,

Părinţii lui Bogdan au aflat vestea de la televizor.

- Suflete pereche

"Revoluţia inspiră dragoste", spune Iulia.

"Oamenii care sunt aici au aceeaşi părere. În viaţa normală, sunt adesea prost înţeleşi de familie sau prieteni. Aici este mai uşor să-ţi găseşti un suflet pereche", adaugă ea.

La începutul lui februarie, un tânăr opozant care purta o cască şi o vestă antiglonţ, cu faţa acoperită de o cagulă neagră, a pus în mod solemn un inel de logodnă pe degetul unei tinere, în mijlocul baricadelor.

"Lupta schimbă omul, spiritul devine rece, inima se încălzeşte", spunea el.

Încurajaţi de acest exemplu, Iaroslava, în vârstă de 21 de ani, şi Stas, în vârstă de 18 ani, se pregătesc să se căsătorească duminică.

"Se împlineşte un an de când ne cunoaştem, dar suntem împreună de două luni", povesteşte tânăra, cu părul tuns scurt, purtând o haină de camuflaj şi un keffieh la gât.

Creatoare de jocuri video în vremuri mai liniştite, ea face parte dintr-o unitate de "autoapărare" de la primărie, împreună cu Stas.

"Facem de gardă împreună, iar acest lucru te apropie", spune Stas zâmbind.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici