Reţeaua teroristă Stat Islamic se pregăteşte de pierderea "califatului" proclamat în Siria şi Irak

Liderii reţelei teroriste State Islamic îşi pregătesc simpatizanţii pentru pierderea aşa-numitului "califat" proclamat acum doi ani pe teritorii din Siria şi Irak, în contextul progreselor înregistrate de serviciile de securitate locale susţinute de SUA şi Rusia, relatează The Washington Post.

12251 afișări
Imaginea articolului Reţeaua teroristă Stat Islamic se pregăteşte de pierderea "califatului" proclamat în Siria şi Irak

Reţeaua teroristă Stat Islamic se pregăteşte de pierderea "califatului" proclamat în Siria şi Irak

În mesajele publice din ultimele zile, liderii teroriştilor sunniţi au semnalat că zonele pe care le controlează în prezent ar putea fi pierdute.

Însă organizaţia teroristă care s-a făcut remarcată printr-o serie de atrocităţi, inclusiv decapitări, avertizează că va continua atentatele, în special în Occident.

Conform unor experţi americani, recentele atacuri teroriste de amploare comise la Istanbul şi Bagdad indică posibila prăbuşire a "califatului" proclamat de teroriştii sunniţi.

"Spre deosebire de reţeaua Al-Qaida, care are o ierarhie destul de clară, membrii Stat Islamic nu sunt sub un control prea strict. Au toată energia şi impredictibilitatea unei mişcări populiste", afirmă generalul Michael Hayden, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.

În interiorul "califatului", semnele disperării ating săptămânal noi cote, în contextul pierderilor teritoriale suferite în ultimele luni în Irak şi Siria.

Oraşul irakian Fallujah a fost eliberat recent, iar reţeaua teroristă a pierdut teritorii şi la frontiera Siriei cu Turcia. Eliberarea oraşelor Mosul (Irak) şi Raqqa - fieful "califatului" în Siria - ar însemna destrămarea totală a sistemului terorist instituit în urmă cu doi ani.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a proclamat în 2014 un "califat" pe teritorii din estul Siriei şi nord-vestul Irakului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici