RETROSPECTIVĂ 2015: Principalele evenimente care au marcat lumea

"Paris", "FIFA" şi "criza datoriei greceşti" au fost cuvintele folosite pentru cele mai multe căutări pe Google în 2015, anunţa în această lună gigantul în domeniul Internetului, iar o privire retrospectivă asupra acestui an arată de ce au fost atât de importante, relatează DPA în pagina online.

1420 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2015: Principalele evenimente care au marcat lumea

RETROSPECTIVĂ 2015: Principalele evenimente externe care au marcat lumea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

IANUARIE

1 - Afganistanul preia de la NATO întreaga responsabilitate în domeniul securităţii.

Lituania devine al 19-lea membru al zonei euro.

7 - Doi atacatori înarmaţi pătrund în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, la Paris, şi omoară 12 oameni. Preşedintele francez François Hollande denunţă un atac terorist.

8 - Militanţi ai mişcării islamiste Boko Haram atacă oraşul Baga, în nordul Nigeriei, şi omoară 150 de persoane.

9 - Patru persoane au fost ucise în cursul unei luări de ostatici la un supermarket cu specific evreiesc din Paris. Poliţia l-a împuşcat mortal pe suspect - Amedy Coulibaly. Separat, suspecţii în atacul de la Charlie Hebdo - Cherif şi Said Kouachi - s-au baricadat într-o uzină de la periferia Parisului şi au murit într-un schimb de focuri cu poliţia.

- Bloggerul saudit Raif Badawi primeşte 50 de lovituri de bici, primele dintr-o mie, după ce este găsit vinovat de insultarea islamului. În octombrie i se acordă Premiul Saharov, cea mai înaltă distincţie UE în domeniul drepturilor omului.

10 - O fată în vârstă de zece ani se detonează într-o piaţă din nord-estul Nigeriei, omorând alte 19 persoane. Boko Haram revendică atentatul sinucigaş.

11 - Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic îl înfrânge pe preşedintele social-democrat în exerciţiu Ivo Josipovici în scrutinul prezidenţial şi devine prima preşedintă a Croaţiei.

18 - Alberto Nisman, un procuror argentinian care efectua o anchetă împotriva preşedintei din acel moment Cristina Fernandez de Kirchner, este găsit mort în apartamentul în care locuia.

22 - Banca Centrală Europeană (BCE) anunţă că va cumpăra bonduri europene în valoare de peste 1,1 miliarde de euro, în lupta împotriva inflaţiei care afectează zona euro.

25 - Partidul Syriza (extremă-stânga), condus de Alexis Tsipras, obţine o victorie în scrutinul legislativ din Grecia şi trece rapid la anularea planurilor de privatizare şi austeritate.

26 - Agenţia Standard & Poor's reduce cota de creditare a Rusiei la nivelul "junk", în urma unor temeri cu privire la faptul că prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiuni occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului armat din Ucraina ar putea împinge economia rusă pe marginea prăpastiei.

FEBRUARIE

3 - Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ONU respinge acuzaţiile de genocid pe care Croaţia şi Serbia le-au formulat una împotriva celeilalte cu privire la atrocităţi comise în războaiele din anii '90.

- Reţeaua teroristă Stat Islamic publică o înregistrare video cu executarea unui pilot iordanian luat ostatic, incendiat de viu.

9 - Aproximativ 330 de imigranţi africani s-au înecat după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a scufundat în apropierea Insulei italiene Lampedusa.

12 - Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Petro Poroşenko, acceptă un armistiţiu fragil cu scopul de a pune capăt conflictului dintre forţe rebele proruse şi armata ucraineană în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.

15 - Organizaţia teroristă Stat Islamic publică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de muncitori imigranţi, în principal creştini egipteni, pe ţărmul Mediteranei.

22 - Şaizeci şi nouă de persoane au murit după ce un feribot cu 150 de persoane la bord s-a răsturnat în largul Bangladeshului.

25 - O furtună provoacă o avalanşă, la nord de Kabul, omorând cel puţin 250 de oameni.

27 - Liderul opoziţiei ruse Boris Nemţov, un fost vicepremier, este împuşcat mortal în apropiere de Kremlin.

MARTIE

9 - Două elicoptere care participau la filmări pentru o emisiune franceză de televiziune intră în coliziune, în Argentina, omorând zece persoane, inclusiv mai multe vedete franceze din lumea sportului.

12 - Guvernul islandez de centru-dreapta renunţă la cererea de aderare la Uniunea Europeană.

13 - Ciclonul Pam loveşte cu 270 de kilometri pe oră şi devastează zone extinse pe Insula Vanatu, omorând 17 oameni şi provocând pagube în valoare de 200 de milioane de dolari.

15 - Doi atacatori talibani sinucigaşi omoară peste 12 credincioşi în două biserici din Lahore, în estul Pakistanului, declanşând revolte.

17 - Partidul Likud (centru-dreapta) obţine o victorie în alegerile parlamentare israeliene, iar premierul Benjamin Netanyahu rămâne la putere.

18 - Doi atacatori înarmaţi ucid 21 de turişti străini şi un poliţist, într-un atac la Muzeul Bardo din Tunis. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul.

24 - Un avion al companiei Germanwings care zbura de la Barcelona (Spania) spre Düsseldorf (Germania) s-a prăbuşit în Alpii francezi, iar toate cele 150 de persoane de la bord au murit. Procurorii francezi confirmă că Andreas Lubitz, copilotul aeronavei, a doborât avionul.

26 - Arabia Saudită lansează o campanie aeriană în Yemen, căreia i se alătură parteneri sunniţi, împotriva rebelilor şiiţi huthi, susţinuţi de Iran.

31 - Forţele guvernamentale irakiene recuceresc, în lupta cu Stat Islamic, oraşul strategic Tikrit (nord), marcând prima victorie importantă a Bagdadului împotriva teroriştilor.

APRILIE

1 - "Palestina" devine cel de-al 123-lea membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi solicită imediat deschiderea unor anchete împotriva Israelului pentru crime de război.

2 - Forţe Al-Shabaab iau cu asalt un campus universitar din oraşul Garissa, în estul Kenyei, omorând cel puţin 148 de oameni.

8 - Un juriu îl găseşte pe Dzhokhar Tsarnaev vinovat de comiterea atacurilor cu bombă la maratonul din Boston, în 2013. El este condamnat la moarte.

9 - Revolte xenofobe izbucnesc în Africa de Sud, durează mai multe săptămâni şi se soldează cu moartea a nouă oameni.

11 - Preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro participă la o întâlnire istorică, la Panama, în marja Summitului Americilor.

- O ambarcaţiune plină cu migranţi se scufundă în timp ce traversează Mediterana din Libia spre Italia. Salvatorii găsesc 28 de supravieţuitori, însă Înaltul Comisatiat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) semnalează că este vorba despre cel mai sângeros naufragiu care a avut loc vreodată în Mediterana, soldat cu peste 800 de morţi.

25 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 devastează Nepalul, urmat de o replică cu magnitudinea de 6,9 pe 12 mai. Aproximativ 8.000 de persoane mor în aceste catastrofe.

29 - Opt condamnaţi pentru trafic de droguri, dintre care şapte sunt străini, sunt executaţi în Indonezia, în pofida unor apeluri internationale la clemenţă. Execuţiile au loc după trei luni de la o serie de alegeri controversate.

MAI

2 - Prinţul William şi soţia sa Kate sărbătoresc naşterea celui de-al doilea copil, prinţesa Charlotte.

7 - Conservatorii premierului britanic David Cameron obţin o majoritate de 330 din cele 650 de mandate, în urma alegerilor parlamentare.

11 - Peste 700 de migranţi - unii din Bangladesh, alţii etnici rohingya din Myanmar - sunt salvaţi după ce sosesc la bordul unor bărci în Indonezia.

17 - Militanţi Stat Islamic cuceresc Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar (vest), o lovitură dură la adresa Guvernului, în pofida celor nouă luni de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste conduse de către Statele Unite.

18 - Optzeci şi patru de persoane mor în urma unei alunecări de teren la Las Margaritas, în Columbia.

19 - Autorităţi americane de reglementare dispun rechemarea a 33,8 milioane de automobile, din cauza unei defecţiuni la un airbag produs de firma japoneză Takata.

- Reţeaua teroristă Stat Islamic cucereşte de la forţe guvernamentale oraşul antic Palmira, un sit al Patrimoniului Mondial şi un punct strategic în deşertul din centrul Siriei. Ulterior, jihadiştii aruncă în aer temple, turnuri funerare şi Arcul de Triumf şi îl decapitează pe fostul director al Departamentului sirian de antichităţi. Ei au procedat la fel după ce au cucerit, în martie, oraşul istoric Hatra, în nordul Irakului.

22 - Căsătoria între persoane de acelaşi sex este aprobată în Irlanda, în urma unui referendum în care 62,1% dintre cei care s-au prezentat la urne se pronunţă în acest sens.

24 - Conservatorul Andrzej Duda obţine o victorie în alegerile prezidenţiale din Polonia. Ulterior, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea sa, obţine o victorie în alegerile parlamentare.

27 - Departamentul american al Justiţiei acuză nouă actuali şi foşti oficiali FIFA de corupţie, iar în aceeaşi zi autorităţile elveţiene descind la un hotel şi arestează oficiali FIFA care participau la o reuniune.

IUNIE

1 - Vasul de croazieră Eastern Star se răstoarnă pe fluviul Yangtze, în centrul Chinei, în condiţii meteorologice nefavorabile, un accident soldat cu 442 de morţi.

2 - Preşedintele SUA, Barack Obama, promulgă Freedom Act (Legea Libertăţii), o actualizare a Patriot Act (o lege privind lupta împotriva terorismului) din 2001, care extinde puterile în domeniul supravegherii electronice.

7 - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu reuşeşte, pentru prima dată din 2002, să obţină o majoritate parlamentară în alegerile din Turcia, iar partidul prokurd HDP intră - pentru prima dată în istoria Turciei - în Parlament.

15 - Forţe kurde siriene recuceresc de la organizaţia teroristă Stat Islamic localitatea Tel Abyad, consolidând astfel controlul kurd asupra a mai bine de jumătate din frontiera Siriei cu Turcia şi întrerupând totodată rute-cheie de aprovizionare ale jihadiştilor.

16 - Miliardarul american Donald Trump anunţă că va candida la preşedinţie din partea republicanilor, iar după câteva săptămâni ajunge, în mod neaşteptat, pe primul loc în sondaje de opinie. El face de-a lungul anului o serie de declaraţii tot mai controversate, provocând furie în întreaga lume, însă susţinerea de care se bucură creşte.

- Fostul preşedinte islamist egiptean Mohammed Morsi este condamnat la moarte pentru orchestrarea unei evadări în masă dintr-o închisoare, într-un dosar denunţat de către mişcarea sa, Fraţii Musulmani, drept "o farsă politică". Anterior el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru reprimarea violentă a unor demonstraţii.

17 - Nouă credincioşi afroamericani sunt ucişi, într-un atac armat, de către un adept al supremaţiei albilor, într-o biserică din Charleston, în South Carolina.

18 - Blocul opoziţiei daneze de centru-dreapta obţine o victorie în alegerile parlamentare şi ajunge la putere în locul Guvernului de stânga al premierului Thorning-Schmidt. Liderul liberal Lars Lokke Rasmussen formează un Executiv minoritar.

- Curtea Supremă a Statelor Unite legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex la nivel naţional.

29 - Procurorul-şef egiptean Hisham Barakat, o figură-cheie în reprimarea islamiştilor şi a altor disidenţi, este ucis într-un atac cu maşină-capcană asupra coloanei sale, la Cairo.

30 - Cel puţin 142 de persoane mor, după ce un avion militar de tip Hercules C-130 se prăbuşeşte la Medan, al treilea cel mai important oraş din Indonezia.

IULIE

1 - Vânătorul american de trofee Walter Palmer îl omoară pe Cecil, un leu care purta o zgardă cu GPS, în Zimbabwe, provocând un val de furie în întreaga lume.

5 - Alegătorii greci resping austeritatea printr-un referendum, la îndemnul Guvernului. Controversatul ministru al Finanţelor Yanis Varoufakis demisionează imediat după scrutin. Însă, la mai bine de o săptămână după impunerea unor măsuri de control al capitalului, în urma deciziei Guvernului de a înceta negcierile cu creditorii săi internaţionali, Grecia acceptă un plan de salvare în valoare de 86 de miliarde de euro care prevede o serie de măsuri foarte asemănătoare cu cele respinse prin referendum.

8 - Fostul premier italian Silvio Berlusconi este găsit vinovat de mituirea unui parlamentar din opoziţie şi este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

11 - Traficantul de droguri Joaquin "Chapo" Guzman evadează dintr-o închisoare mexicană de maximă securitate.

13 - Direcţia Naţională română Anticorupţie (DNA) îl acuză pe premierul social-democrat Victor Ponta de fraudă şi evaziune fiscală. Ponta devine primul şef de guvern român inculpat în timpul mandatului.

14 - Statele Unite şi alte cinci mari puteri ajung la un acord cu Iranul asupra unei limitări a programului nuclear iranian, în schimbul ridicării unor sancţiuni impuse Teheranului.

- UE mediază un conflict între macedoneni, după ce premierul conservator Nikola Gruevski l-a acuzat pe liderul opoziţiei social-democrate Zoran Zaev că a încercat să dea o lovitură de stat prin faptul că l-a şantajat cu înregistrări care i-ar fi fost furnizate de către un serviciu de spionaj străin. Acordul prevede organizarea unor alegeri anticipate în aprilie.

16 - Un islamist în vârstă de 24 de ani atacă două instalaţii militare la Chattanooga, în statul american Tennessee, şi omoară cinci persoane, după care este ucis de poliţie.

17 - Cel puţin 130 de persoane sunt ucise într-un atac sinucigaş cu bombă comis de către un jihadist din cadrul Statului Islamic în apropiere de Bagdad.

- UE stabileşte să redistribuie în interiorul Blocului comunitar 32.256 de solicitanţi de azil care au sosit în Grecia şi Italia, într-o decizie fără precedent vizând să ajute aceste state de frontieră. Numărul acestor solicitanţi creşte mai târziu la 160.000. Însă, până la sfârşitul anului, doar o mică fracţiune dintre aceste persoane sunt mutate efectiv, în cadrul unui mecansim obligatoriu controversat.

- Statele Unite şi Cuba îşi restabilesc în mod oficial relaţiile diplomatice, după luni de negocieri, prin redeschiderea ambasadelor.

24 - Turcia anunţă că lansează atacuri aeriene asupra reţelei Stat Islamic în Siria şi PKK în Irak, însă forţele aeriene vor viza în mare măsură, în următoarele luni, militanţi kurzi. Patru zile mai târziu, preşedintele Recep Erdogan anulează procesul de pace cu PKK.

27 - Bursa de valori de la Shanghai înregistrează pierderi de 8%, după două luni de depreciere puternică a acţiunilor chineze.

30 - Talibanii anunţă moartea mollahului Omar, liderul suprem al grupării, care ar fi decedat în Pakistan, în aprilie 2013. Anunţul conduce la o amânare a unor negocieri de pace între Kabul şi talibani.

AUGUST

1 - India şi Bangladeshul pun în aplicare un acord istoric privind efectuarea unui schimb vizând 162 de enclave situate la frontiera comună, cu scopul de a pune capăt unor dispute vechi de zeci de ani vizând această frontieră. Peste 53.000 de locuitori ai acestor enclave apatride îşi sărbătoresc libertatea pentru prima dată în ultimii 68 de ani.

3 - Parlamentul din Kosovo amendează Constituţia, deschizând astfel calea creării unui tribunal pentru crime de război care să judece atrocităţi comise de către etnici albanezi asupra unor etnici sârbi în timpul războiului de eliberare din perioada 1998-1999.

4 - O mină antipersonal mutilează doi militari sud-coreeni care patrulează în zona demilitarizată (DMZ) şi conduce la o intensificare bruscă a tensiunilor între cele două Corei. Sudul acuză Nordul de amplasarea minei. Phenianul afirmă ulterior că "regretă" această explozie.

11 - Google creează holdingul Alphabet pentru a-şi putea despărţi activitatea motorului de căutare de celelalte activităţi.

- Japonia reporneşte un reactor nuclear, pentru prima dată în ultimii doi ani, în pofida faptului că publicul continuă să se teamă de energia atomică, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, în 2011.

12 - Fostul preşedinte american Jimmy Carter anunţă că are cancer. În decembrie, el anunţă că boala a remis.

- Explozii şi incendii în portul chinez Tianjin se soldează cu 173 de morţi.

13 - Cel puţin 70 de oameni sunt ucişi într-un atac cu camion-capcană într-o piaţă din Bagdad.

- Anchetatorii suedezi abandonează trei presupuse cazuri de infracţiuni de natură sexuală împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, dar anunţă că menţin ancheta cu privire la un presupus viol de care a fost acuzat după o vizită în această ţară în 2010.

16 - Forţele aeriene siriene ucid 110 civili într-un atac asupra unei pieţe din oraşul Duma, aflat sub controlul rebelilor.

17 - Un atac cu bombă, în centrul capitalei thailandeze Bangkok, se soldează cu 20 de morţi şi peste 100 de răniţi. Poliţia leagă atacul de activităţi de trecere ilegală a frontierei a unor etnici uiguri din China.

20 - Afluxul de migranţi din Turcia în Grecia, iar de aici pe ruta din Balcani către Europa creşte, iar Macedonia, depăşită de situaţie, îşi închide pentru o scurtă perioadă frontierele. Valul de refugiaţi - dintre care mulţi încearcă să ajungă în Germania şi Suedia - afectează mai multe ţări de pe ruta din Balcani până la sfârşitului anului, provocând o criză, închiderea frontierelor şi construirea unor garduri la graniţe în Europa de Est.

- Premierul grec Alexis Tsipras demisionează şi cere alegeri anticipate, pe care le câştigă detaşat în septembrie.

- Partidul francez Frontul Naţional (FN, extremă-dreapta) îl exclude pe Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, din cauza unor declaraţii antisemite.

21 - Manifestaţii de amploare au loc la Heidenau, în estul Germaniei, împotriva primirii unor refugiaţi, unul dintre nenumăratele proteste cu caracter xenofob care au loc în această ţară în 2015. În multe cazuri, imobile în care urmează să fie cazaţi refugiaţi sunt avariate.

- Patru pasageri de la bordul unui tren francez de mare viteză imobilizează un marocan care părea că se pregătea să comită un atac terorist, înarmat între altele cu o mitralieră.

25 - Un tribunal rus îl condamnă pe regizorul ucrainean Oleg Senţov la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

28 - Un camion frigorific sigilat, la bordul căruia se aflau 71 de refugiaţi morţi, este găsit pe o autostradă în Austria.

29 - Turcia efectuează primele atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria, în cadrul coaliţiei conduse de către Statele Unite, după ce Ankara a fost acuzată timp de mai multe luni că ignoră gruparea.

31 - Cancelarul Angela Merkel le spune germanilor că primirea valului de refugiaţi este o datorie naţională şi că "putem să facem acest lucru". În pofida acestui anunţ, Germania suspendă, după doar câteva săptămâni, anumite prevederi ale Acordului Schengen, într-o încercare de a prelua controlul asupra valului de refugiaţi care curge în ţară.

SEPTEMBRIE

1 - Autorităţile ungare închid principala gară din Budapesta, îngrijorate că ţara nu poate face faţă numărului mare de refugiaţi care traversează teritoriul Ungariei în drum către Europa de Vest. În următoarele luni Ungaria îşi "sigilează" mai multe frontiere cu ţări vecine, într-un efort de a ţine refugiaţii la distanţă.

2 - Corpul neînsufleţit al lui Aylan al-Kurdi, un băieţel kurd sirian din Kobane, este adus de valuri pe ţărmul Turciei, în perioada de vârf a afluxului de migranţi care se îndreaptă către Europa. Imagini cu trupul copilului de doar 3 ani declanşează un val mondial de simpatie faţă de soarta sirienilor care fug din calea războiului care le devastează ţara.

4 - Şaizeci de militari din regiunea Golfului Persic, membri ai coaliţiei conduse de către Arabia Saudită, sunt ucişi într-un atac cu rachete comis de către rebeli huthi asupra bazei acestora de la est de Sanaa. Atacul marchează cea mai importantă pierdere - 45 de militari - din istoria armatei Emiratelor Arabe Unite (EAU).

9 - Regina Elizabeth a II-a a Regatului Unit devine cel mai longeviv monarh britanic, depăşind recordul de 63 de ani deţinut de către regina Victoria, stră-străbunica sa.

- Israelul îşi redeschide ambasada la Cairo, la patru ani după ce a închis-o în urma unui atac al mulţimii.

11 - O macara se prăbuşeşte peste Marea Moschee de la Mecca şi omoară 107 persoane.

12 - Partidul Acţiunii Populare, la putere în Singapore, obţine o victorie zdrobitoare în alegerile generale.

- Jeremy Corbyn este ales lider al Partidului Laburist britanic (opoziţie).

13 - Violenţe izbucnesc între tineri palestinieni şi poliţie la Moscheea Al-Aqsa, la Ierusalim, în urma unor informaţii potrivit cărora israelienii ar putea primi un acces în zonă. Aceste violenţe degenerează în luni de atacuri comise de către tineri palestinieni - cu vehiculul şi cuţitul - împotriva unor israelieni.

16 - Aproximativ 200 de persoane sunt ucise în explozia unui camion-cisternă în Sudanul de Sud.

18 - Agenţia americană pentru Protecţia Mediului anunţă că Volkswagen foloseşte un software pentru a eluda normele americane în domeniul poluării aerului, declanşând primele rechemări dintr-o imensă serie, într-un scandal care pune constructorul german de automobile în dificultate financiară. Compania recunoaşte că a trişat două zile mai târziu.

19 - Parlamentul japonez adoptă un controversat pachet legislativ în domeniul securităţii, care pemite armatei să lupte în războaie în străinătate, o decizie denunţată dur ca fiind contrară Constituţiei pacifiste a ţării.

24 - Peste 1.800 de pelerini au murit într-o busculadă în timpul pelerinajului la Mecca, potrivit unor date neoficiale, cel mai sângeros accident din istoria acestui pelerinaj anual.

25 - Preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner anunţă că va demisiona din cea mai importantă funcţie deţinută de către republicani în Congres, pe fundalul unor disensiuni în cadrul formaţiunii sale. Paul Ryan este ales să-l înlocuiască în funcţie după mai multe săptămâni de incertitudine politică.

29 - În total 131 de persoane sunt ucise într-un bombardament al coaliţiei conduse de către Arabia Saudită.

30 - Preşedintele rus Vladimir Putin obţine în Parlament aprobarea unei intervenţii militare în războiul civil din Siria. Moscova lansează în aceeaşi zi atacuri aeriene în sprijinul controversatului preşedinte sirian Bashar al-Assad, un mai vechi aliat al ruşilor.

- Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas anunţă, în Adunarea Generală a ONU, că nu se mai simte legat de Acordurile de la Oslo, care au deschis drumul către o pace palestiniano-israeliană.

OCTOMBRIE

1 - În total 280 de persoane mor în urma unei alunecări de teren în Guatemala.

- Un bărbat în vârstă de 26 de ani deschide focul în campusul unui colegiu comunitar, în statul american Oregon, ucide nouă persoane, după care se sinucide.

2 - Un băiat în vârstă de 15 ani împuşcă mortal un poliţist la sediul central al forţelor de ordine din Sydney, după care este ucis de forţele de ordine.

3 - Un spital administrat de organizaţia umanitară Médecins Sans Frontières (MSF) la Kunduz, în Afganistan, este bombardat de americani. Centrul de traumatologie este distrus, 19 persoane sunt ucise, iar multe altele rănite.

5 - Statele Unite şi 11 ţări din regiunea Pacificului anunţă un nou acord comerical de Parteneriat Trans-Pacific (TPP).

6 - Curtea Europeană de Justiţie anulează un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit "Safe Harbour", argumentând că acesta nu protejează în mod suficient drepturile cetăţenilor UE şi provocând, astfel, incertitudini câtorva mii de companii care folosesc acordul în comerţul transatlantic.

8 - Opoziţia kosovară comite primul dintr-o serie de atacuri cu gaze lacrimogene în interiorul Parlamentului, în semn de protest faţă de un acord privind normalizarea relaţiilor bilaterale cu Serbia, mediat de UE.

- FIFA îi suspendă pe Joseph Blatter şi pe şeful UEFA Michel Platini pentru o perioadă de 90 de zile.

9 - Cvartetul pentru Dialog Naţional Tunisian primeşte Premiul Nobel pentru Pace.

10 - Un dublu atac sinucigaş cu bombă, la un miting prokurd în Ankara, ucide aproximativ 100 de persoane - cel mai sângeros atac terorist din istoria modernă a Turciei. Gruparea Stat Islamic este acuzată, dar nu revendică atacul, în contextul unor aprige confruntări armate între jihadişti şi militanţi kurzi în Irak şi Siria.

15 - Preşedintele american Barack Obama anunţă o amânare a retragerii trupelor din Afganistan până la sfârşitul lui 2017.

- Bundestagul modifică legislaţia germană privind azilul, pe fondul crizei migraţiei, şi declară "sigure" mai multe ţări din Balcani, ceea ce înseamnă că cetăţenii acestor ţări nu pot cere azil.

19 - Liderul Partidului Liberal Justin Trudeau obţine o victorie în alegerile federale împotriva liderului Partidului Conservator Stephen Harper, care a condus Canada timp de aproape zece ani.

23 - Un autobuz cu pensionari intră în coliziune cu un camion în apropiere de Bordeaux, în Franţa, accident soldat cu 43 de morţi.

26 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 devastează provincia afgană Badakhshan (nord). Seismul, soldat cu cel puţin 400 de morţi în trei ţări, este resimţit din Tadjikistan şi până în India.

27 - Distrugătorul american USS Lassen navighează în apropiere de Insulele Spratly, o acţiune denunţată drept provocatoare de către China, care revendică aceste insule.

31 - Un avion de linie rusesc cu 224 de persoane la bord explodează în zbor şi se prăbuşeşte în partea egipteană a Peninsulei Sinai, la 20 de minute după ce decolează din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh către Sankt-Petersburg, al doilea cel mai important oraş din Rusia. O grupare teroristă locală afiliată Statului Islamic revendică un atac cu bombă.

NOIEMBRIE

1 - Partidul AKP al lui Recep Erdogan obţine în mod surprinzător aproximativ 59% din voturile exprimate în al doilea rând de alegeri parlamentare organizate anul acesta în Turcia, ceea ce îi asigură un regim cu un partid unic şi pune capăt unei scurte perioade de instabilitate politică.

4 - Premierul român Victor Ponta demisionează în urma unor manifestaţii de stradă izbucnite după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu peste 60 de morţi. Zeci de mii de români denunţă corupţia ca aflându-se la originea reglementărilor laxe care au declanşat dezastrul.

7 - Liderii Taiwanului şi Chinei se întâlnesc pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această primă reuniune, la Singapore, este considerată un pas istoric către reducerea tensiunilor între cei doi rivali.

8 - Uniunea Democratică Croată (HDZ, conservatori) obţine o majoritate parlamentară în urma alegerilor, învingându-i pe social-democraţi. Însă noul partid Most deţine cheia formării guvernului.

9 - O comisie independentă creată de către Agenţia mondială antidoping prezintă un raport de 300 de pagini potrivit căruia Rusia este implicată în utilizarea generalizată, aprobată de stat, a unor droguri care îmbunătăţesc performanţa de către mulţi dintre cei mai buni atleţi ruşi.

10 - Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt moare la vârsta de 96 de ani.

12 - Cel puţin 40 de persoane sunt ucise în atacuri sinucigaşe cu bombă comise de către reţeaua teroristă Stat Islamic la periferia sudică a Beirutului, unde se află cartierul general al mişcării şiite Hezbollah.

13 - Justiţia ordonă arestarea liderului opoziţiei Sam Rainsy, pe fondul intensificării unor tensiuni între formaţiunea sa, Partidul Salvării Naţionale a Cambodgiei şi premierul Hun Sen. Rainsy nu se mai întoarce în ţară dintr-o vizită în Coreea de Sud.

- Forţe kurde recuceresc de la reţeaua Stat Islamic oraşul irakian Sinjar şi descoperă 16 gropi comune în care suspectează că se află rămăşiţe ale unor membri ai minorităţii religioase yazidi, masacraţi după ce jihadiştii au cucerit oraşul anul trecut.

- În total, 130 de persoane sunt ucise, iar alte peste 350 sunt rănite într-o serie de atacuri coordonate la Paris, în sala de concerte Bataclan, în apropiere de stadionul naţional Stade de France şi la o serie de baruri şi cafenele. Preşedintele Hollande afirmă că atacurile au fost comise de către terorişti şi declară stare de urgenţă. Două zile mai târziu, Franţa lansează atacuri aeriene împotriva reţelei Stat Islamic în Siria.

18 - Poliţia din Paris îl găseşte pe presupusul organizator al recentelor atacuri de la Paris la Saint-Denis. Abdelhamid Abaaoud şi alte două persoane sunt ucise într-o operaţiune.

20 - Terorişti afiliaţi Al-Qaida atacă un hotel de lux la Bamako, în Mali, şi iau 170 de ostatici. Până la finalul acestei crize sunt ucise 21 de persoane, inclusiv atacatorii.

21 - Nivelul alertei în domeniul securităţiii este ridicat la maximum, la Bruxelles, timp de şase zile, magazinele sunt închise, iar viaţa cotidiană este limitată în oraş, de teama unor atacuri teroriste asemănătoare celor de la Paris.

24 - Un avion de vânătoare turc doboară un avion de război rus în apropiere de frontiera siriană, în urma unor acuzaţii potrivit cărora avionul rus a încălcat spaţiul aerian turc. Rusia afirmă că nu a încălcat frontiera turcă.

DECEMBRIE

2 - Un cuplu de atacatori, soţ şi soţie, omoară 14 oameni într-un atac terorist la San Bernardino, în statul american California.

6 - Opoziţia venezueleană îi înfrânge pe socialiştii de la putere, care au condus ţara timp de 16 ani, în urma unor alegeri parlamentare istorice.

8 - Talibani atacă aeroportul din Kandahar şi omoară cel puţin 50 de membri ai forţelor afgane de securitate şi civili, în confruntări armate care durează peste 48 de ore.

12 - Un acord istoric este adoptat, în apropiere de Paris, în vederea limitării încălzirii globale cauzate de emisii poluante. Acest prim acord universal, între 195 de ţări, vizează să menţină creşterea temperaturii medii mondiale "mult sub" două grade Celsius, atingerea cât mai curând a unui vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial şi atingerea unui echilibru între emisia şi absorbţia gazelor cu efect de seră din atmosferă în perioada 2050-2100.

13 - Frontul Naţional suferă o înfrângere în turul doi al alegerilor regionale din Franţa, după ce se clasase pe prima poziţie în numeroase regiuni cu o săptămână înainte.

17 - Papa Francisc atribuie o a doua minune Maicii Tereza, deschizând astfel calea sanctificării acesteia.

18 - Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie care aprobă un plan al unui proces de pace în Siria, care va ajuta în implementarea şi monitorizarea unui armistiţiu la nivel naţional.

21 - Preşedintele FIFA Joseph Blatter şi preşedintele UEFA Michel Platini primesc interdicţii în fotbal pentru o perioadă de opt ani, într-un caz de corupţie privind un acord în valoare de două milioane de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici