Rezistenţa Primei Divizii de la Kiev, unitatea care i-a oprit pe ruşi la gurile capitalei

Analiştii militari internaţionali caută explicaţii pentru rezistenţa Ucrainei de până acum: s-a vorbit despre eroismul Batalionului Azov, dar meritul pentru succesul înregistrat în jurul capitalei l-ar avea Prima Divizie de la Kiev.

17302 afișări
Imaginea articolului Rezistenţa Primei Divizii de la Kiev, unitatea care i-a oprit pe ruşi la gurile capitalei

Armata rusă n-a reuşit să intre în capitala Kiev, iar asta este socotită o înfrângere pentru Rusia şi un succes pentru Ucraina. Rămân în urmă ororile lăsate de invadatori în satele aflate la 20, 30 şi 50 de kilometri de Kiev, precum Bucea.

„Scutul” în jurul capitalei Kiev a fost alcătuit din Prima Divizie blindată ucraineană. În noaptea invaziei, vehiculele Primei Divizii au fost „împrăştiate”, pentru a scăpa de prima „lovitură” a invadatorului. La fel şi soldaţii. Bombardările ar fi putut fi eficiente şi, în orice caz, ar fi redus capacitatea de reacţie. Tactica a funcţionat. În săptămânile următoare, a spus David Axe pentru Forbes , unitatea a fost transformată într-un scut.

Compusă din trei batalioane T64 - în total, pe hârtie, de 120 de exemplare - plus BMP-uri blindate, artilerie şi sisteme antiaeriene, Prima Divizie i-a angajat pe ruşi, împiedicându-i să avanseze cum îşi doreau. Lupte grele, prelungite, unde apărarea a dat dovadă de o bună pregătire. Şi nu doar experţii o spun, sau propaganda de la Kiev, ci şi evoluţiile de pe teren o descriu.

Statul Major, ca şi pentru alte departamente, a repus pe picioare Prima Divizie, după înfrângerea din 2014 din Donbass, a accentuat pregătirea, a pregătit bărbaţii pentru lupte. Şi, până în aprilie trecut, l-a desfăşurat în regiunile de sud-est, apoi a revenit în capitală, pentru a asigura o mai mare protecţie. Potrivit zvonurilor, soldaţii săi au fost cei care au lovit dispozitivul rusesc reprezentat de Armata a 41-a Combinată: au căzut soldaţi, ofiţeri şi doi comandanţi adjuncţi, Vitali Gerasimov şi Andrei Suhovetski. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici