Robert Mugabe a fost destituit de la conducerea partidului de guvernământ din Zimbabwe

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost destituit duminică de la şefia partidului de guvernământ ZANU-PF, în cadrul eforturilor de înlăturare de la putere a celui care a condus ţara în ultimii 37 de ani, relatează site-ul agenţiei Reuters.

3125 afișări
Imaginea articolului Robert Mugabe a fost destituit de la conducerea partidului de guvernământ din Zimbabwe

Robert Mugabe a fost destituit de la conducerea partidului de guvernământ din Zimbabwe

Partidul a decis numirea în funcţia de preşedinte a lui Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreşedinte concediat de către Robert Mugabe acum două săptămâni.

Soţia preşedintelui zimbabwian, Grace Mugabe, a fost exclusă din partid. Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, intenţiona să predea şefia statului soţiei sale.

Formaţiunea aflată la guvernare a mai anunţat că Mugabe trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte până luni la prânz, în caz contrar vor fi demarate procedurile de punere sub acuzare şi ulterior demitere.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, a ocupat funcţia de şef al securităţii de stat şi urmează să conducă un guvern interimar post-Mugabe, care intenţionează să se concentreze pe reconstruirea relaţiilor cu statele din lume şi pe stabilizarea unei economii aflate în cădere liberă, potrivit unei surse din cadrul partidului ZANU-PF.

Armata din Zimbabwe a preluat puterea în această săptămână, cu scopul declarat de a opri "criminalii" din jurul preşedintelui, care generează probleme sociale şi economice. Mugabe nu a demisionat şi nici nu a fost înlăturat în mod oficial.

Sâmbătă, zeci de mii de zimbabwieni au sărbatorit pe străzile din capitala Harare înlăturarea de la putere a preşedintelui Robert Mugabe, cel care a condus statul de la dobândirea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1980.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici