Rogozin anunţă că va participa la o paradă în Transnistria, în pofida recomandării lui Filat

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul Kremlinului în dosarul transnistrean, a anunţat, într-un mesaj postat pe contul său de Tiwitter, că va participa la parada de Ziua Victoriei organizată la 9 mai în regiunea transnistreană, răspunzându-i astfel lui Vlad Filat, relatează UNIMEDIA.

370 afișări
Imaginea articolului Rogozin anunţă că va participa la o paradă în Transnistria, în pofida recomandării lui Filat

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am o atitudine respectuoasă faţă de sfaturile străine şi în special ameninţări, dar voi veni de Ziua Victoriei în Transnistria. Aşteptaţi-mă", a afirmat Dmitri Rogozin în mesajul postat pe Twitter.

Reacţia oficialului rus intervine după ce preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat, într-o emisiune la Pro TV Bucureşti că autorităţile de la Chişinău i-au recomandat să renunţe la vizita în regiunea trasnistreană.

"La 9 mai şi-a anunţat prezenţa la Tiraspol vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Noi i-am recomandat să se abţină de la această vizită, dar nu am fost auziţi. Bineînţeles că nu putem să-i interzicem să vină pe teritoriul Republicii Moldova. Şi la Chişinău vor fi manifestaţii organizate de comunişti, dar vom sărbători şi Ziua Europei. Unii îşi doresc confruntări, dar noi vrem să-i ajutam pe oameni să înţeleagă unele lucruri", a declarat Vlad Filat.

În contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a făcut mai multe declaraţii privind regiunea transnistreană, asigurând în special că Rusia va acorda o atenţie sporită în ceea ce priveşte drepturile etnicilor ruşi din regiune.

Autorităţile de la Tiraspol au lansat o campanie de strângere de semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei, în contextul unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora locuitorii din stânga Nistrului trebuie să-şi decidă singuri viitorul.

Campania a fost iniţiată la 22 aprilie, cu susţinerea Uniunii comunităţilor ruse din Transnistria, şi se va încheia la 9 mai, când la Tiraspol va avea loc o paradă cu ocazia Zilei Victoriei. Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk va înmâna petiţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la rândul său, o va transmite preşedintelui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Tiras.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici