Rohani ar fi refuzat să participe la un dineu de stat la Elysée, dacă se serveşte alcool

Preşedintele iranian Hassan Rohani ar fi refuzat să participe la un dineu la Palatul Elysée, în cadrul turneului său european de patru zile care începe sâmbătă, în cazul în care în meniu figurează vin, interzis de religia islamică, potrivit presei franceze, relatează portalul France 24.

347 afișări
Imaginea articolului Rohani ar fi refuzat să participe la un dineu de stat la Elysée, dacă se serveşte alcool

Rohani ar fi refuzat să participe la un dineu de stat la Elysée, dacă se serveşte alcool (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Rohani urmează să efectueze o vizită la Paris în cadrul acestui turneu de patru zile în Italia şi Franţa - primul întreprins de către un preşedinte iranian în Europa în ultimii zece ani -, potrivit agenţiei iraniene de presă, de stat, Irna.

În cadrul acestui turneu - la patru luni după ce Teheranul a semnat cu marile puteri un acord nuclear istoric în domeniul nuclear -, Rohani urmează să viziteze mai întâi Italia, unde se va întâlni cu preşedintele Sergio Mattarella şi va fi primit de către Papa Francisc, potrivit lui Parviz Esmaili, un purtător de cuvânt al preşedinţiei iraniene, citat de Irna.

Preşedintele iranian urmează să efectueze o vizită în Franţa luni şi marţi, unde va susţine un discurs la Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), cu sediul la Paris.

"El va fi primit de către preşedintele francez François Hollande marţi dimineaţa şi va purta discuţii cu oficiali din cadrul Guvernului francez înainte să revină la Teheran", a declarat Esmaili.

Vizita lui Rohani în Franţa a provocat deja o polemică în Franţa, după ce postul de radio RTL a anunţat luni că preşedintele iranian ar fi refuzat să participe la un dineu la Palatul Elysée, sediul preşedinţiei franceze, în cazul în care se serveşte vin în timpul mesei.

În pofida faptului că Teheranul a solicitat un meniu halal, ceea ce înseamnă de obicei fără alcool, Franţa nu a vrut să rupă cu tradiţia prânzurilor şi dineurilor de stat, potrivit RTL.

Controversa ameninţă acum să umbrească vizita lui Rohani, în cadrul căreia urmează să discute despre o serie de probleme cu Hollande, inclusiv despre acordul în domeniul nuclear semnat la Viena şi conflictul din Siria.

Consilieri ai lui Hollande nu şi-au ascuns frustrarea faţă de această polemică, pe care o consideră "ridicolă", potrivit ziarului Le Monde.

"Programul (vizitei) nu a fost încă finalizat", a declarat pentru Le Monde o sursă apropiată preşedinţei, adăugând că o delegaţie franceză urmează să efectueze o vizită în Iran la sfârşitul acestei săptămâni pentru a stabili detaliile vizitei lui Rohani în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici