România ar putea participa la operaţiunile de combatere a pirateriei în largul Somaliei

România ar putea participa la operaţiunea UE de combatere a pirateriei în largul Somaliei, afirmă comandantul misiunii Atalanta, viceamiralul Philip Jones, existând posibilitatea extinderii manevrelor spre Insulele Seychelles.

27 afișări
Imaginea articolului România ar putea participa la operaţiunile de combatere a pirateriei în largul Somaliei

România ar putea participa la operaţiunile de combatere a pirateriei în largul Somaliei

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană vor analiza luni posibilitatea extinderii spre Insulele Seychelles a operaţiunii Atalanta, care în prezent vizează combaterea pirateriei în largul coastelor Somaliei, anunţă un diplomat european.

"Atalanta a fost un mare succes de la lansarea sa în decembrie, dar se pune problema extinderii ei spre sud, spre Insulele Seychelles", situate la aproximativ 1.000 de kilometri de coastele somaleze, adaugă diplomatul. Acest lucru ar presupune trimiterea de nave militare suplimentare, dar miniştrii europeni deocamdată vor analiza această posibilitate, fără a lua vreo decizie, precizează diplomatul citat.

Potrivit Biroului Maritim Internaţional (BMI), atacurile în largul Somaliei s-au multiplicat în ultimele luni comparativ cu anul trecut. Pentru a scăpa de navele de război trimise în Golful Aden, piraţii somalezi au început să acţioneze mai spre sud, chiar în apropiere de Seychelles.

Comandantul operaţiunii Atalanta, viceamiralul britanic Philip Jones, a declarat că europenii trebuie să schimbe strategia faţă de piraţi. Fără a oferi detalii despre iniţiativele pe care UE le-ar putea asuma, ofiţerul britanic a evocat posibilitatea participării şi altor ţări la operaţiunea Atalanta, între care Suedia, Norvegia, Olanda, România şi Elveţia.

De asemenea, va fi consolidată flotila europeană, constituită acum din şase-şapte fregate şi două avioane de patrulare din Spania, Grecia, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania.

Viceamiralul Jones a precizat că UE va negocia cu Seychelles un acord de acelaşi tip cu cel încheiat cu Kenya pentru deţinerea şi judecarea piraţilor.

"Până acum, am predat aproximativ 100 de piraţi ţărilor africane", a precizat vineri diplomatul european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici