România ar putea trimite încă 600 de militari în Afganistan

SUA se află într-un stadiu avansat al negocierilor cu NATO pentru o suplimentare coordonată a efectivelor din Afganistan, iar România se numără printre ţările vizate pentru a trimite încă 600 de militari, afirmă oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

135 afișări
Imaginea articolului România ar putea trimite încă 600 de militari în Afganistan

România ar putea trimite încă 600 de militari în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Turcia, care a preluat la începutul lunii noiembrie comanda forţelor NATO de la Kabul, şi România sunt vizate pentru contribuţii suplimentare de câte 600 de militari fiecare, conform oficialilor citaţi de WSJ.

Un oficial turc a declarat că Guvernul de la Ankara nu a luat încă o decizie privind nivelul efectivelor, iar un oficial român nu a răspuns solicitărilor Wall Street Journal de a comenta informaţia.

Estimările americane şi europene privind efectivele suplimentare variază între 3.000 şi 6.000 de militari, care se vor adăuga trupelor pe care le vor disloca Statele Unite în Afganistan.

Conform WSJ, aranjamentele nu au fost finalizate încă, însă un anunţ coordonat al celor două părţi ar putea fi făcut până la sfârşitul lunii noiembrie, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din ţările NATO programată pentru 3 decembrie.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, "a început deja o serie de consultări intensive cu aliaţii europeni", a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai.

"El crede că este foarte important să menţinem un echilibru echitabil al poverii în această misiune, iar consultările sunt incluse în contextul suplimentării efectivelor pe care o vor anunţa Statele Unite", a adăugat el.

În ultimele săptămâni, oficiali americani au cerut opinia aliaţilor în legătură cu strategia pentru Afganistan şi au exercitat presiuni asupra acestora pentru a-i determina să anunţe angajamente militare suplimentare. În total, Statele Unite vizează şase aliaţi europeni, sperând să obţină noi angajamente din Germania, Italia şi Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici