România şi SUA au semnat o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

Ambasadorul României în SUA, Adrian Vieriţa, şi Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitatea Internă, au semnat luni o declaraţie privind programul Visa Waiver, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului pentru Securitatea Internă.

81 afișări
Imaginea articolului România şi SUA au semnat o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

Secretarul american pentru Securitatea Internă, Michael Chertoff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform textul declaraţiei, dat publicităţii de Ministerul român de Externe, cele două părţi intenţionează să coopereze îndeaproape pentru întărirea siguranţei călătoriilor internaţionale şi a securităţii frontierelor, în scopul îndeplinirii în totalitate a cerinţelor VWP.

În acest scop, Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite ale Americii şi alte agenţii competente ale Guvernului SUA intenţionează să asiste Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi alte autorităţi competente din România pentru luarea măsurilor necesare în vederea elaborării programelor, sistemelor şi procedurilor de securizare a frontierelor şi călătoriilor, compatibile cu cele utilizate de Departamentul Securităţii Interne.

Acestea includ, dar nu se limitează la dezvoltarea şi emiterea paşapoartelor electronice, declararea la timp a paşapoartelor furate şi pierdute, schimbul de informaţii pentru îmbunăţirea securităţii şi controlului la frontieră, inclusiv schimbul de informaţii cu privire la pasageri, îmbunătăţirea standardelor de securitate ale documentelor de călătorie, stabilirea şi derularea unor programe de pregătire pentru Air Marshals (ofiţeri de securitate înarmaţi la bordul aeronavelor), alte măsuri comune benefice pentru îmbunătăţirea securităţii frontierei şi călătoriei.

La capitolul angajamente de securitate, declaraţia prevede o colaborare în vederea consolidării capacităţilor de schimb de informaţii, incluzând, dar fără a se limita la schimbul de informaţii privind monitorizarea fenomenului terorist cu scopul de a identifica persoane cunoscute sau suspectate de terorism sau activităţi teroriste. În acest sens, autorităţile naţionale competente din România intenţionează încheierea unui aranjament cu SUA pentru a schimba informaţii privind monitorizarea persoanelor cunoscute sau suspecte ca fiind terorişti.

De asemenea, textul prevede că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în coordonare cu alte autorităţi competente din România intenţionează să declare datele pentru paşapoartele în alb şi ale celor emise, declarate pierdute sau furate, în concordanţă cu cele mai bune practici utilizate de Interpol.

În ceea ce priveşte însoţitorii de bord, autorităţile române afirmă că intenţionează să dezvolte şi să deruleze un program în concordanţă cu standardele acceptabile pentru cele două părţi şi să încheie un aranjament cu Administraţia de Securitate a Transporturilor, Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite ale Americii, pentru a permite însoţitorilor de bord federali din SUA să opereze şi să transporte armament autorizat la bordul zborurilor SUA care se îndreaptă către, dinspre sau tranzitează SUA.

Textul adaugă că înţelegerile şi aranjamentele incluse în declaraţie reflectă intenţiile de bună credinţă ale semnatarilor şi nu intenţionează să impună obligaţii de ordin juridic împotriva legislaţiei lor naţionale sau internaţionale. "Această Declaraţie nu trebuie interpretată în sensul producerii unui drept sau beneficiu, faptic sau procedural, aplicabil prin lege sau altfel între Participanţi sau de către o parte terţă împotriva Participanţilor, agenţiilor lor inrudite, Statelor Unite ale Americii, României sau ofiţerilor, angajaţilor, agenţilor sau altui personal asociat", precizează textul documentului.

România se numără printre cele şase state UE ai căror cetăţeni au nevoie de viză, alături de Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta şi Polonia. Preşedintele american, George W. Bush, a anunţat, la 17 octombrie, anularea obligativităţii vizelor de intrare în SUA pentru cetăţenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Coreea de Sud. În programul Visa Waiver mai sunt incluse Andora, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovenia, Spania şi Suedia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici