Romii depun plângere împotriva primarului Nisei şi a lui Jean-Marie Le Pen

Forumul european al romilor şi al nomazilor, o organizaţie neguvernamentală susţinută de Consiliul Europeni, a depus plângere la Parchetul din Nisa împotriva lui Christian Estrosi şi Jean-Marie Le Pen pentru recentele lor declaraţii despre romi.

225 afișări
Imaginea articolului Romii depun plângere împotriva primarului Nisei şi a lui Jean-Marie Le Pen

Romii depun plângere împotriva primarului Nisei şi a lui Jean-Marie Le Pen (Imagine: Mediafax Foto)

SOS Racisme şi Uniunea franceză a asociaţiilor ţigăneşti (Union française des associations tsiganes) pregătesc, de asemenea, plângeri împotriva primarului UMP al Nisei şi a preşedintelui de onoare al Frontului Naţional, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.

Într-o declaraţie postată pe site-ul său de Internet, Forumul european al romilor şi nomazilor condamnă "această competiţie în stigmatizare, care foloseşte un discurs de ură pentru a câştiga susţinerea electoratului".

"Astfel de afirmaţii xenofobe şi discriminatorii contravin clar valorilor republicane ale Franţei, precum şi principiilor directoare ale acţiunii împotriva rasismului angajate de Ministerul Justiţiei", afirmă preşedintele organizaţiei, Rudko Kawczynski, în două scrisori adresate marţi procurorului din Nisa.

Revoltându-se, la 7 iulie, faţă de ocuparea ilegală a terenurilor de către romii din Nisa, Christian Estrosi a denunţat comportamentele "delincvente" şi a propus să le furnizeze tuturor primarilor din Franţa modalităţile ale de acţiune pentru a lupta împotriva acestora.

Tot la Nisa, cu câteva zile înainte, Jean-Marie Le Pen a calificat prezenţa romilor drept "urticantă" şi "urât mirositoare", anticipând că 50.000 dintre ei vor veni să se instaleze în sudul Franţei odată cu accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici