Primarul din Nisa îndeamnă la "tăbăcirea" nomazilor şi declară islamul incompatibil cu democraţia

Primarul-deputat din Nisa Christian Estrosi (UMP, opoziţie), a denunţat comportamente "infracţionale" vizând nomazi şi musulmani şi i-a îndemnat pe primarii din Franţa să "îi tăbăcească" pe cei care ocupă terenuri ilegal, provocând o polemică.

445 afișări
Imaginea articolului Primarul din Nisa îndeamnă la "tăbăcirea" nomazilor şi declară islamul incompatibil cu democraţia

Primarul din Nisa îndeamnă la "tăbăcirea" nomazilor şi califică islamul incompatibil cu democraţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul delegat pentru Locuinţă François Lamy a calificat luni drept "imbecile şi periculoase" afirmaţiile lui Estrosi, relatează Les Echos în pagina electronică de luni. "Când intri prin efracţie undeva eşti un infractor. Îi îndemn pe primarii din Franţa la revoltă", a declarat primarul pentru o emisiune Europe1/iTélé/Le Parisien.

Estrosi s-a oferit să le ofere tuturor primarilor francezi "manualul" său pentru a-i combate. El a citat între mijloacele represive pe care le are la îndemână instalarea de camere pentru supravegherea deplasărilor acestora, colectarea numerelor de înmatriculare, posibilitatea confiscării vehiculelor printr-o procedură juridică.

Fostul ministru UMP a declarat totodată că islamul şi democraţia "nu sunt absolut deloc" compatibile, contrazicând declaraţii ale preşedintelui François Hollande în cadrul vizitei sale în Tunisia.

Estrosi a făcut "afirmaţii imbecile şi periculoase", a declarat Lamy pentru France Inter. "El opune nomazii francezilor (...). Uită că nomazii sunt în majoritate francezi (...). Discreditează întreaga comunitate", a spus ministrul. "Mai grav şi mai periclos (este că) îl critică e preşedintele Republicii, care afirmă că islamul este întru totul compatibil cu democraţia", a adăugat el. "Atacă milioane de credincioşi ai celei de a doua cea mai importantă religie din Franţa, care aspiră la un singur lucru, şi anume să îşi trăiască religia în cadrul valorilor Republicii. Iar acest lucru e grav", a adăugat Lamy.

Un purtător de cuvânt PS, Eduardo Rihan Cypel, a apreciat că Estrosi ar căuta să "fie mai dur ca FN" (Frontul Naţional, extremă dreapta) în vederea alegerilor municipale din 2014. "Sunt nişte declaraţii extravagante. Estrosi îndeamnă pur şi simplu la pogromuri. Ai impresia că vorbeşte un miliţian, ci nu un ales al Republicii", a declarat deputatul din Seine-et-Marne pentru Europe1. "Ce va face? Va lua o bâtă de baseball şi îşi va regla socotelile cu oamenii? Un ales al Republicii este necesar să îşi rezolve problemele fără să cadă în populism şi să amestece lucrurile", a adăugat Cypel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici