Prima pagină » Știri externe » Rusia a confiscat active de 50 de miliarde de dolari în trei ani, într-o tranziție accelerată spre modelul economic „Fortăreața Rusia”

Rusia a confiscat active de 50 de miliarde de dolari în trei ani, într-o tranziție accelerată spre modelul economic „Fortăreața Rusia”

În ultimii trei ani, autoritățile ruse au confiscat active în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu publicat miercuri, evidențiind amploarea transformării economice a țării într-un model izolaționist cunoscut drept „Fortăreața Rusia”, în contextul războiului din Ucraina.
Rusia a confiscat active de 50 de miliarde de dolari în trei ani, într-o tranziție accelerată spre modelul economic „Fortăreața Rusia”

Acest fenomen de „naționalizare economică” a fost alimentat de retragerea masivă a companiilor occidentale de pe piața rusă, de exproprieri și de preluări directe ale activelor marilor afaceri rusești de către stat. În replică la sancțiunile impuse de Occident, Vladimir Putin a semnat mai multe decrete care permit confiscarea activelor deținute de companii străine, printre care se numără Uniper (Germania) și Carlsberg (Danemarca).

Potrivit firmei de avocatură Nektorov, Saveliev & Partners (NSP), valoarea totală a acestor confiscări se ridică la 3,9 trilioane de ruble, fiind vizate sute de companii, atât occidentale, cât și autohtone. Aceste preluări au fost justificate prin diverse mecanisme legale: nevoia de resurse strategice, acuzații de corupție, presupuse ilegalități în procesele de privatizare sau management defectuos.

Economia rusă, reorientată spre „autarhie economică” în contextul sancțiunilor

Modelul „Fortăreața Rusia” a fost consolidat după invazia Ucrainei, pe fondul celei mai grave confruntări cu Occidentul de la Războiul Rece încoace. Potrivit oficialilor ruși, măsurile economice dure au fost necesare pentru a proteja economia de un „atac occidental organizat”.

Președintele Putin susține că retragerea firmelor occidentale a creat oportunități pentru producătorii locali și a impulsionat dezvoltarea unor noi capacități industriale. Totuși, modelul economic actual favorizează extinderea controlului statului asupra economiei și pune într-o poziție inferioară companiile private rusești.

Confiscările masive reflectă strategia „Fortăreața Rusia” și noua realitate economică a Kremlinului

Potrivit datelor FMI, economia rusă s-a menținut relativ stabilă în timpul războiului, însă dimensiunea sa nominală în dolari a scăzut în 2024 la 2,2 trilioane, fiind cu mult sub nivelurile atinse de China, Uniunea Europeană sau SUA.

Între timp, statul rus intenționează să preia și participații în marile companii interne: recent, procurorii ruși au cerut confiscarea pachetului majoritar de acțiuni al miliardarului Konstantin Strukov în compania producătoare de aur Uzhuralzoloto.