Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului, a declarat un oficial american din domeniul apărării

Statele Unite cred că Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului şi că îşi reface şi îşi realimentează trupele în vederea unei preconizate redesfăşurări în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

1080 afișări
Imaginea articolului Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului, a declarat un oficial american din domeniul apărării

În weekend, Ucraina a declarat că forţele sale au recucerit toate zonele din jurul Kievului, revendicând controlul complet al regiunii capitalei pentru prima dată de când Rusia a lansat invazia.

"Evaluăm că toţi ruşii au plecat", a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, adăugând că evaluarea SUA a fost finalizată în ultimele 24 de ore.

Retragerea a inclus şi părăsirea de către trupele ruseşti a oraşului Cernihiv.

Dar oficialul a declarat că Kievul a rămas sub ameninţare, chiar dacă trupele terestre ruse au părăsit zona.

Din cele 130 de batalioane ruse care au fost trimise în Ucraina pentru invazie, mai mult de 80 au rămas încă în ţară.

"Ameninţarea (unei) invazii terestre (a Kievului) a dispărut în mod clar pentru moment... dar nu este clar care sunt obiectivele lor pe termen mai lung", a declarat oficialul.

Trupele care părăseau zona se retrăgeau în Belarus şi Rusia pentru a se reconsolida, dar nu era clar câţi dintre ei vor fi trimişi în cele din urmă înapoi în Ucraina, a adăugat oficialul.

Factorii de decizie occidentali au denunţat crimele din oraşul Bucea ca fiind o crimă de război, iar oficialii ucraineni spun că o groapă comună de lângă o biserică conţine între 150 şi 300 de cadavre.

Moscova, care se referă la conflict ca la o "operaţiune militară specială" menită să "denazifice" Ucraina, a negat că a vizat civili, acolo sau în altă parte.

Ministerul rus de Externe a declarat că imaginile cu cadavrele de la Bucea au fost puse în scenă pentru a justifica mai multe sancţiuni împotriva Moscovei şi pentru a face să deraieze negocierile de pace cu Kievul.

"Când vezi indivizi cu mâinile legate la spate şi dovezi că au fost împuşcaţi în cap, cu siguranţă pare a fi premeditat, pare a fi planificat, cu siguranţă pare a fi foarte, foarte deliberat", a declarat oficialul american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici