Rusia cere R. Moldova să nu pună la îndoială rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial

Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, le-a cerut autorităţilor moldovene să nu pună sub semnul întrebării rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unei întrevederi, marţi, cu ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţă, relatează Interfax, în pagina electronică.

50 afișări
Imaginea articolului Rusia cere R. Moldova să nu pună la îndoială rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial

Rusia cere R. Moldova să nu lună la îndoială rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Partea rusă a atras atenţia ambasadorului asupra remarcilor tendenţioase făcute de unii politicieni şi istorici din Chişinău, care vizează perioada luptei împotriva ameninţării fasciste comune", a precizat, miercuri, Ministerul rus de Externe, într-o declaraţie.

"Ne-am exprimat de asemenea speranţa că autorităţile moldovene oficiale vor prezenta evaluări clare ale încercărilor de a pune sub semnul întrebării acest simbol al fraternităţii între poporul rus şi cel moldovean", a adăugat ministerul.

Karasin şi Neguţă au discutat de asemenea despre planurile oficialilor moldoveni de a participa la festivităţile de la Moscova din perioada 8-9 mai, care vor marca împlinirea a 65 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit ministerului. Diplomaţii ruşi şi moldoveni au subliniat de asemenea aspectele practice ale relaţiilor dintre cele două ţări, menţionând preocupările Republicii Moldova privind exporturile de vin către piaţa rusă.

Mai mulţi politicieni şi istorici moldoveni au cerut autorităţilor ţării să solicite compensaţii din partea Rusiei pentru pierderile cauzate Republicii Moldova în perioada când aceasta era republică sovietică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici