Rusia contestă competenţa CIJ în cazul Georgiei

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga nu are competenţa necesară să judece sesizarea Georgiei, susţine Rusia, după ce Guvernul de la Tbilisi a cerut încetarea presupuselor acte de purificare etnică în Osetia de Sud şi Abhazia.

36 afișări
Imaginea articolului Rusia contestă competenţa CIJ în cazul Georgiei

Rusia contestă competenţa CIJ în cazul Georgiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Curtea nu este competentă în această situaţie", declară Roman Kolodkin, director în cadrul Ministerului rus de Externe.

Georgia a formulat o sesizare care se sprijină pe Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

Dar, potrivit Rusiei, "diferendul nu se referă la Convenţia din 1965". "Rusia doreşte rezolvarea problemei, dar nu la Curtea Internaţională de Justiţie", afirmă profesorul Alain Pellet, reprezentantul Moscovei.

"Moscova a subliniat că nu este vorba de un conflict cu caracter etnic", precizează Pellet.

La rândul său, Kolodkin a calificat drept "absurde" acuzaţiile Georgiei referitoare la acte de purificare etnică. "Rusia nu are altă opţiune decât să se implice în conflictul din Osetia de Sud şi Abhazia", subliniază Kolodkin.

Georgia a sesizat CIJ la 12 august, iar după două zile a solicitat măsuri de urgenţă. Tbilisi le cere judecătorilor să ordone Rusiei încheierea "actelor de purificare etnică" şi să le permită refugiaţilor să revină la casele lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici