Rusia expulzează doi ataşaţi militari ai ambasadei SUA din Moscova

Rusia a ordonat expulzarea a doi ataşaţi militari americani de la ambasada SUA din Moscova, a anunţat joi Departamentul de Stat, relatează Reuters.

38 afișări
Imaginea articolului Rusia expulzează doi ataşaţi militari ai ambasadei SUA din Moscova

Rusia expulzează doi ataşaţi militari ai ambasadei SUA din Moscova (Imagine: moscow.usembassy.gov)

"Li s-a cerut să plece. Obiectăm faţă de această acţiune, dar vom respecta cererea", a declarat un oficial din Departamentul de Stat, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea.

Oficialul a refuzat să menţioneze motivele oferite pentru decizia de expulzare. În plus, nu se ştie dacă cei doi au părăsit Moscova.

"Nu au fost declaraţi «persona non grata», dar li s-a cerut să plece. Deocamdată, nu intrăm în detalii în acest caz", precizează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat: "Nu facem niciun comentariu în acest moment".

Nici ambasada Rusiei din Washington nu a făcut niciun comentariu.

Poltrivit AFP, decizia Rusiei de expulzare a celor doi ataşaţi militari americani intervine la puţin timp după o măsură similară a Statelor Unite, deşi Departamentul de Stat neagă orice legătură între cele două incidente diplomatice.

Autorităţile ruse "le-au cerut celor doi ataşaţi militari să părăsească ţara", a declarat Gonzo Gallegos, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, refuzând să precizeze motivele deciziei.

"Statele Unite nu sunt de acord cu această decizie, dar o vor respecta", a precizat purtătorul de cuvânt.

Gallegos a dezminţit că expulzarea ar avea legătură cu decizia Washingtonului de expulzare a doi ataşaţi militari americani de la Washington, unul în noiembrie 2007, altul în 21 aprilie 2008.

Potrivit unui oficial de la Departamentul de Stat care a preferat să rămână anonim, cei doi ataşaţi militari americani au fost înştiinţaţi despre expulzare la 28 aprilie. Ei au părăsit teritoriul Rusiei în ultimele 48 de ore, precizează sursa citată.

"Acest lucru se întâmplă când se cere părăsirea ţării din motive diverse. Nu consider că este o reacţie. Sunt incidente diferite şi le tratăm ca atare", explică oficialul citat, sugerând că Statele Unite nu intenţionează să reacţioneze la aceste expulzări.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au fost încordate în ultimii ani, mai ales pe fondul criticilor Washingtonului privind situaţia drepturilor omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici