Rusia îndeamnă OSCE să trimită observatori la referendumul din Crimeea

Moscova a îndemnat vineri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să trimită observatori la referendumul prevăzut duminică pentru alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, a anunţat Ministerul rus de Externe.

210 afișări
Imaginea articolului Rusia îndeamnă OSCE să trimită observatori la referendumul din Crimeea

Rusia îndeamnă OSCE să trimită observatori la referendumul din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul rus al Afacerilor Externe îndeamnă conducerea OSCE, statele membre ale Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDH) să renunţe la politica «dublelor standarde» şi să răspundă pozitiv invitaţiei autorităţilor din Crimeea de a participa la observarea referendumului", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Preşedintele OSCE, elveţianul Didier Burkhalter, a declarat marţi că referendumul prevăzut duminică în Crimeea este "ilegal".

El a declarat totodată că nu sunt îndeplinite condiţiile unei misiuni de observare a referendumului din Crimeea, precizând că o "invitaţie din partea statului respectiv (Ucraina) constituie o condiţie prealabilă oricărei activităţi de observare".

Ministerul rus de Externe s-a declarat vineri "dezamăgit" de aceste declaraţii ale lui Burkhalter.

"Regretăm, de asemenea, faptul că preşedinţia elveţiană s-a pronunţat pe tema referendumului din Crimeea, dar păstrează tăcerea asupra problemei legalităţii loviturii de stat din Ucraina, a regimului actual de la Kiev şi acţiunilor acestuia din urmă", mai afirmă ministerul rus în comunicat.

OSCE a trimis săptămâna trecută în Crimeea aproximativ 50 de observatori civili şi militari, dar intrarea acestora în peninsula ucraineană separatistă a fost respinsă în trei rânduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici