Rusia respinge orice implicare în protestele violente din Kîrgîzstan - VIDEO

Rusia a dezminţit miercuri orice implicare în protestele desfăşurate în Kîrgîzstan, după ce a cerut Guvernului de la Bişkek să nu recurgă la forţă împotriva manifestanţilor opoziţiei, pentru a "evita vărsarea de sânge".

24 afișări
Imaginea articolului Rusia respinge orice implicare în protestele violente din Kîrgîzstan - VIDEO

Rusia respinge orice implicare în protestele violente din Kîrgîzstan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Le cerem insitent părţilor implicate în conflict să nu recurgă la violenţe, pentru a evita vărsarea de sânge", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

"Suntem în favoarea soluţionării tuturor divergenţelor - politice, economice şi sociale - în cadrul procedurilor democratice existente în Kîrgîzstan, fără a recurge la forţă şi fără a aduce prejudicii cetăţenilor kîrgîzi", a afirmat pentru agenţia Interfax adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin.

Karasin a respins acuzaţiile privind implicarea Rusiei în evenimentele din Kîrgîzstan.

"Există tentative de a face o legătură într-o manieră artificială între situaţia din Kîrgîzstan şi politica Rusiei din Asia centrală", a precizat el.

Potrivit acestuia, aceste informaţii "fragmentate" nu sunt fundamentate.

Premierul kîrgîz, Daniar Usenov, a declarat în cursul dimineţii că unul dintre opozanţii reţinuţi, Temir Sariev, "a sosit de la Moscova unde s-ar fi întâlnit cu (premierul rus Vladimir) Putin".

"Cred că serviciile noastre speciale trebuie să stabilează dacă există o influenţă a forţelor externe" în această situaţie, a afirmat Usenov.

O purtătoare de cuvânt a lui Sariev a precizat că premierul rus a promis că "va mobiliza militari de la baza rusă din Kant pentru a proteja opoziţia kîrgîză dacă puterea deschide focul asupra poporului".

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a dezminţit aceste afirmaţii. "Nu a avut loc nici un contact" cu opoziţia kîrgîză, a subliniat el.

Confruntările au izbucnit miercuri în capitala Kîrgîzstanului între poliţie şi militanţii opoziţiei care cer demisia preşedintelui Kurmanbek Bakiev, în situaţia în care în ţară manifestanţii iau cu asalt sediile instituţiilor statului.

Kîrgîzstanul, fostă republică sovietică din Asia centrală, care a făcut obiectul luptelor de influenţă între Moscova şi Washington, este în prezent singura ţară din lume care găzduieşte pe teritoriul său atât o bază militară americană, cât şi una rusă.

Bakiev a ordonat în februarie 2009 închiderea bazei americane de la Manas în momentul în care Rusia a acordat Kîrgîzstanului un împrumut în valoare de două miliarde de dolari.

El şi-a schimbat poziţia în iunie, după triplarea sumei cerute Statelor Unite pentru închirierea bazei.

Ulterior, preşedintele kîrgîz s-a dovedit a fi reticent în privinţa găzduirii unei a doua baze ruse în localitatea Oş, din sudul Kîrgîzstanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici