Rusia se apropie mai mult de China în contextul tensiunilor cu Occidentul

  • Liderii celor două state au avut o conferinţă video care a durat mai bine de o oră, potrivit presei de stat chineze
  • Preşedintele Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping “prietenul său drag” şi a spus că relaţiile dintre cele două ţări au atins “un nivel fără precedent”
  • Xi a anunţat că îl susţine pe Putin în acţiunea Rusiei de a primi garanţii de securitate din partea Occidentului
853 afișări
Imaginea articolului Rusia se apropie mai mult de China în contextul tensiunilor cu Occidentul

Sursa foto: profimedia

Vladimir Putin şi Xi Jinping au organizat miercuri un apel video pe fondul preocupărilor internaţionale tot mai mari cu privire la tensiunile de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, relatează CNBC. Putin a câştigat sprijinul lui Xi pentru eforturile sale de a obţine garanţii de securitate obligatorii pentru Rusia din partea Occidentului, a declarat un oficial de la Kremlin, potrivit Reuters.

Rusia doreşte ca Statele Unite şi NATO să garanteze că alianţa militară nu se va extinde spre est şi că nu va desfăşura sisteme militare în Ucraina şi alte ţări vecine cu frontierele sale. Într-o întâlnire virtuală săptămâna trecută cu preşedintele american Joe Biden, Putin a spus că Washingtonul nu ar trebui să permită Ucrainei să intre în NATO  în schimbul asigurărilor că trupele ruse nu vor efectua un atac. Joe Biden a spus că SUA nu vor accepta o astfel de cerere.

Ucraina urmăreşte să se alăture alianţei militare încă din 2002 pentru a-şi asigura securitatea frontierelor, dar Rusia s-a opus pe motiv că reprezintă o ameninţare.  Încă nu este clară poziţia Beijingului faţă de Ucraina. Xi a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky în iulie, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Preşedintele Chinei a mai declarat că aşteaptă cu nerăbdare să-l vadă pe Putin la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing şi să înceapă un nou capitol în relaţiile dintre cele două state după pandemia de Covid, potrivit presei de stat chineze. Jocurile sunt programate să înceapă în februarie, iar Biden a anunţat un boicot diplomatic, deşi sportivii vor participa în continuare.

 

Autor: Iulian Moşneagu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici