Saakaşvili: Alegeri prezidenţiale anticipate la 5 ianuarie

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a anunţat joi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate la 5 ianuarie 2008, în urma unui val de proteste în care i-a fost solicitată demisia, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Saakaşvili: Alegeri prezidenţiale anticipate la 5 ianuarie

Saakaşvili: Alegeri prezidenţiale anticipate la 5 ianuarie

Saakaşvili respinsese duminică varianta convocării de alegeri legislative anticipate, refuzând să cedeze "şantajului" opoziţiei, care organizase o nouă demonstraţie în faţa sediului Parlamentului.

"Alegerile legislative şi prezidenţiale vor avea loc în toamna anului 2008, aşa cum prevede Constituţia. Nimeni nu poate să ne supună şantajului", declarase Saakaşvili duminică, într-o intervenţie televizată.

Opoziţia georgiană ceruse iniţial numai alegeri anticipate, ulterior solicitând şi demisia lui Saakaşvili, în cea mai amplă mişcare de stradă declanşată după "revoluţia trandafirilor", soldată cu înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Eduard Şevardnadze.

Saakaşvili a declarat joi că va candida pentru un nou mandat, în cadrul alegerilor prezidenţiale anticipate pe care le-a convocat pentru ianuarie 2008, relatează Reuters.

"Eu, în calitate de lider al acestei naţiuni, am nevoie de mandatul vostru pentru a face faţă oricărei ameninţări externe, pentru a gestiona orice presiune şi pentru a înlătura orice tentativă de anexare a teritoriului Georgiei", a declarat Saakaşvili.

"În calitate de preşedinte al acestei ţări iau această decizie şi propun organizarea unui vot de încredere pentru mandatul meu, pentru a primi sprijin clar din partea voastră astfel încât să continui consolidarea ţării noastre", a adăugat el.

Preşedintele a anunţat că va organiza şi un referendum pentru stabilirea datei alegerilor legislative, care ar putea fi organizate în primăvara sau toamna lui 2008.

"Aţi vrut alegeri anticipate, să le avem mai devreme. În calitate de preşedinte, sunt garantul democraţiei în Georgia", a precizat acesta.

"Situaţia se stabilizează mai devreme decât prevăzusem" în ţară, a observat Saakaşvili, aparent sugerând o ridicare rapidă a stării de rugenţă decretată miercuri pentru 15 zile.

Unul dintre liderii opoziţiei, Tina Hidaşeli, a salutat anunţul alegerilor anticipate. "Poporul georgian n-a pierdut niciodată o bătălie, am câştigat", a spus ea. "Saakaşvili nu are nicio şansă să fie reales. Este terminat, fără îndoială", a adăugat aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici