Saakaşvili apreciază că Rusia nu a reuşit să îi divizeze pe liderii europeni

Decizia Uniunii Europene de a amâna negocierile pe tema unui parteneriat cu Moscova este un "pas foarte important", iar Rusia a "eşuat" să îi divizeze pe europeni, a apreciat preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, într-un interviu pentru postul de televiziune France 24.

8 afișări
Imaginea articolului Saakaşvili apreciază că Rusia nu a reuşit să îi divizeze pe liderii europeni

Saakaşvili apreciază că Rusia nu a reuşit să îi divizeze pe liderii europeni (Imagine: Mediafax/AFP)

Saakaşvili le-a cerut europenilor să îşi desfăşoare misiunile de monitorizare a acordului de încetare a focului în Osetia de Sud şi Abhazia, şi nu doar la frontierele acestora, ca şi cum ruşii ar fi creat "un nou zid al Berlinului".

"Europa a fost foarte rapidă" şi a adoptat un "ton deosebit de strict", a apreciat Saakaşvili. "Cred că acesta este un pas foarte important", a adăugat el.

"Rusia nu a reuşit să rupă această unitate din cadrul Europei", a continuat preşedintele georgian.

Liderii celor 27 de state UE, reuniţi în summit extraordinar luni, au decis să suspende negocierile pe tema unui parteneriat consolidat cu Moscova, atât timp cât trupele ruse din Georgia nu sunt retrase în poziţiile anterioare conflictului.

Ei au mai anunţat că intenţionează să "lanseze o misiune de observare, care ar putea fi decisă la 15 septembrie de miniştrii europeni de Externe".

Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a precizat că această misiune, paralelă celei a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va fi desfăşurată mai întâi în centrul Georgiei (cu excepţia regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud), apoi şi la frontiere.

În opinia lui Saakaşvili, "toate mandatele observatorilor trebuie să acopere în întregime zonele de conflict din care au fost expulzaţi georgienii şi (de unde) provin mulţi refugiaţi".

"Nu putem accepta că ruşii au controlul fizic al acestor teritorii şi că forţele de observare controlează doar frontierele, ca şi cum acesta ar fi un nou zid al Berlinului", a declarat el. "Nu este acceptabil", a conchis preşedintele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici