Saddam Hussein se temea mai mult de Iran decât de SUA - GALERIE FOTO

Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein i-a spus unui agent FBI, înainte de a fi executat, că a permis lumii să creadă că deţine arme de distrugere în masă deoarece se temea să nu pară slab în faţa Iranului, scrie Washington Post.

125 afișări
Imaginea articolului Saddam Hussein se temea mai mult de Iran decât de SUA - GALERIE FOTO

Saddam Hussein se temea mai mult de Iran decât de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Fostul preşedinte irakian a declarat că s-a simţit atât de vulnerabil faţă de pericolul reprezentat de liderii "fanatici" de la Teheran, încât s-ar fi pregătit să încheie un "acord de securitate cu Statele Unite pentru a proteja (Irakul) de ameninţările din regiune".

"Ameninţarea din partea Iranului era un factor major, de aceea nu a permis revenirea inspectorilor ONU", scrie agentul FBI, George L. Piro.

"Hussein a declarat că era mai îngrijorat că Iranul ar fi putut descoperi slăbiciunile şi vulnerabilităţile Irakului, decât de repercusiunile Statelor Unite ca urmare a refuzului său a de a accepta revenirea în Irak a inspectorilor ONU", a explicat el.

Potrivit lui Saddam Hussein, capacităţile militare ale Iranului au crescut considerabil, în vreme ce armele Irakului "au fost eliminate prin intermediul sancţiunilor ONU", iar în această situaţie Irakul a fost nevoit să obţină arme pentru a face faţă ameninţării în cazul în care nu a putut încheia un acord de securitate cu Statele Unite.

Fostul preşedinte irakian a declarat că nu a avut nicio legătură cu reţeaua al-Qaida şi l-a calificat pe Osama ben Laden drept un "fanatic".

El a afirmat că de-a lungul istoriei au fost conflicte între credincioşii musulmani şi liderii politici, adăugând că "este un credincios dar nu un fanatic ... şi că religia şi guvernarea nu trebuie amestecate". Fostul preşedinte irakian a precizat, de asemenea, că nu s-a întâlnit niciodată cu ben Laden şi că ei doi "nu au aceleaşi viziuni sau credinţe".

Aceste dezvăluiri au fost făcute în cadrul unor interviuri realizate în 2004 de FBI - 20 de interviuri oficiale şi cinci "conversaţii obişnuite" -, obţinute în conformitate cu legea libertăţii de informare de către Arhiva naţională de securitate, un centru de cercetare neguvernamental, care le-a publicat miercuri pe site-ul său.

Cele 20 de interviuri oficiale au fost realizate în perioada 7 februarie - 1 mai, iar conversaţiile au avut loc între 10 mai şi 28 iunie.

Saddam Hussein a fost ulterior transferat în custodia autorităţilor irakiene şi a fost spânzurat în decembrie 2006. Interviurile oficiale s-au axat pe ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein, invazia din Kuwait, reprimarea revoltei şiite, dar şi subiectele referitoare la armele de distrugere în masă şi la reţeaua al-Qaida au fost abordate în timpul conversaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici