Salman Rushdie, printre semnatarii unei petiţii care susţine mişcarea "Occupy Wall Street"

Salman Rushdie se numără printre cele câteva sute de scriitori, poeţi şi dramaturgi care au semnat o petiţie în sprijinul mişcării "Occupy Wall Street".

195 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie, printre semnatarii unei petiţii care susţine mişcarea "Occupy Wall Street"

Salman Rushdie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Salman Rushdie a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că a mers în Zuccotti Park din Manhattan, ocupat de o lună de protestatari, la New York. "Totul este atât de civilizat şi de politicos. Idealismul este impresionant aici", a adăugat celebrul scriitor în acest mesaj postat duminică.

Pe site-ul lor, "Occupywriters", creat special pentru această ocazie, scriitorii, printre care se numără militanta feministă Alice Walker, romanciera Jennifer Egan, scenaristul britanic Neil Gaiman şi Lemony Snicket, creatorul seriei "A Series of Unfortunate Events", au declarat: "Susţinem mişcarea Occupy Wall Street şi mişcarea de ocupare a celorlalte burse din lumea întreagă".

Site-ul a fost creat pe 9 octombrie de scriitorul Seff Charlet, după un dialog purtat pe Twitter cu Salman Rushdie, a precizat luni un purtător de cuvânt. "Site-ul are menirea de a celebra şi a de a informa despre progresul acestei mişcări în dezvoltare".

Demonstraţiile începute în Zuccotti Park din Manhattan, la câteva străzi de Wall Street, s-au multiplicat în mai multe oraşe americane.

"Suntem cei 99% care nu vom mai tolera lăcomia şi corupţia celor 1%", se afirmă pe site-ul occupywallstreet.org.

Afirmaţia se referă la faptul că un număr foarte mic de americani deţin o cotă disproporţionat de mare din economie.

În perioada 1993-2008, cele mai bogate 1% dintre familiile americane au obţinut 52% din veniturile totale ale populaţiei, potrivit unei analize a datelor serviciului fiscal american (Internal Revenue Service-IRS) efectuată de Emmanuel Saez, economist la University of California.

În urma crizei financiare din 2007-2009, după doi ani de declin, profiturile corporatiste totale au atins un nou vârf de 1.500 de miliarde de dolari, cu 6,5% peste un maxim înregistrat în septembrie 2005.

Oamenii de rând nu au reuşit însă să depăşească impactul crizei. Veniturile medii ale unei familii americane obişnuite au fost, la sfârşitul lui 2010, de 49.445 de dolari, sub nivelul din 1997.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici