Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi. Berlinul afirmă că este vorba despre 13 observatori OSCE

Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa daţi dispăruţi în estul Ucrainei au fost capturaţi de separatişti proruşi la Slaviansk, anunţă Ministerul ucrainean de Interne.

758 afișări
Imaginea articolului Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi. Berlinul afirmă că este vorba despre 13 observatori OSCE

Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 23:53 Berlinul afirmă că separatiştii din estul Ucrainei au reţinut 13 observatori OSCE

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au capturat şi reţinut, în total, 13 observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ci nu şapte, cum a anunţat Kievul anterior, relatează AFP.

"Situaţia încă nu este clară, dar se pare că 13 inspectori ai OSCE au fost arestaţi, patru dintre aceştia fiind cetăţeni germani", a declarat ministrul.

"Printre inspectori se află, de asemenea, un danez. În urmă cu câteva minute, am vorbit cu colegul meu danez", a declarat ministrul german.

"Acum cel mai important este utilizarea tututor canalelor diplomatice pentru ca această echipă să fie eliberată imediat şi în siguranţă", a adăugat ea.

"Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineaţă un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul", a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.

"Persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenţi", adaugă instituţia.

"Au fost demarate negocieri cu separatiştii proruşi. Refuză eliberarea ostaticilor, explicând că trebuie să se consulte cu organismele competente ale Rusiei", a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.

Liderul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat că în microbuz era o persoană care lucrează pentru Statul Major al armatei ucrainene. "Este vorba de un spion", a spus el.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat "extrem de îngrijorat" de capturarea observatorilor OSCE, printre care se numără un suedez.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici