Sârbii bosniaci au în vedere o posibilă secesiune de Bosnia

Parlamentul Republicii Srpska a decis, joi seara, că entitatea sârbilor bosniaci "are dreptul" de a se separa de Bosnia, dacă ONU şi o majoritate a ţărilor Uniunii Europene recunosc independenţa Kosovo.

1 afișare
Imaginea articolului Sârbii bosniaci au în vedere o posibilă secesiune de Bosnia

Sursa: www.mdn.md

"Dacă un număr semnificativ de membri ONU, în special membri ai UE, recunosc independenţa Kosovo (...), Adunarea consideră că este vorba despre un precedent în recunoaşterea dreptului de autodeterminare, a celui de secesiune", se arată într-o rezoluţie aprobată de majoritatea covârşitoare a membrilor Parlamentului sârbilor din Bosnia.

"Într-o astfel de situaţie, Republica Srpska apreciază că are dreptul să organizeze un referendum pentru a-şi decide statutul", adaugă textul rezoluţiei.

Observatorii politici afirmă că, în cazul convocării unui referendum, majoritatea populaţiei ar vota în favoarea independenţei.

Provincia sârbă Kosovo şi-a proclamat duminică independenţa, fiind recunoscută deja de Statele Unite şi mai multe ţări europene.

Entitate sârbă a Bosniei, Republica Srpska formează, alături de Federaţia Croato-Musulmană, Bosnia de după războiul intercomunitar care a devastat fosta republică iugoslavă în perioada 1992 - 1995. Cele două entităţi sunt legate prin instituţii centrale, care au însă prerogative reduse.

Rezoluţia a fost adoptată la Banja Luka în timp ce la Belgrad mai mult de 150.000 de persoane au protestat faţă de declararea unilaterală a indepedenţei Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici