Sarkozy a participat la ultimul său consiliu de miniştri înainte de a preda puterea lui Hollande

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a prezidat ultimul consiliu de miniştri şi i-a urat noroc socialistului Francois Hollande căruia trebuie să îi predea puterea marţea următoare.

220 afișări
Imaginea articolului Sarkozy a participat la ultimul său consiliu de miniştri înainte de a preda puterea lui Hollande

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La trei zile după ce a fost învins la alegerile prezidenţiale, Nicolas Sarkozy a menţionat că "va respecta alegerea francezilor", au declarat mai mulţi miniştri după terminarea consiliului.

În timpul acestei ultime reuniuni, premierul, Francois Fillon, a făcut un scurt bilanţ al guvernării sale. "Reamintesc că angajamentul principal al lui Nicolas Sarkozy din 2007 a fost respectat. Acest angajament, adică acela de a repune Franţa în mişcare (...), l-am respectat într-un climat de criză".

Miniştrii şi-au exprimat pe rând opiniile. Ministrul Locuinţelor, Benoist Apparu, şi-a exprimat "bucuria imensă" de a fi făcut parte din acest Guvern.

La sfârşitul consiliului, Nicolas Sarkozy a fost aplaudat de toţi membrii Guvernului. "A transmis un cuvânt de afecţiune fiecăruia dintre noi, şi noi ne-am exprimat gratitudinea", a declarat ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot.

Guvernul Fillon - 32 miniştri şi secretari de stat - îşi va depune joi demisia cabinetului.

Soarta lui Nicolas Sarkozy nu este foarte clară. După ce a repetat în ultimele luni faptul că va renunţa la politică în cazul în care va fi învins, el a păstrat totuşi şi un aer de incertitudine în jurul acestei decizii. "Nu va abandona lupta sa politică, o va purta într-un mod diferit", a declarat Apparu.

Alegerile legislative din 10 şi 17 iunie fac subiectul intereselor dreptei. Şeful de cabinet al extremei dreapta, Marine Le Pen, sprijinit de cele 17,9 la sută dintre voturi obţinute în primul tur de alegeri prezidenţiale, s-a declarat deschis la negocieri "de la caz la caz" împreună cu partidul de dreapta UMP şi cu membrii care acceptă să părăsească această mişcare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici