Sarkozy afirmă că Europa "are nevoie" de Rusia şi critică politica europeană faţă de Ucraina

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, susţine că "diplomaţia şi discuţiile" sunt singurele căi pentru a rezolva războiul Rusiei în Ucraina.

1844 afișări
Imaginea articolului Sarkozy afirmă că Europa "are nevoie" de Rusia şi critică politica europeană faţă de Ucraina

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Într-un interviu publicat miercuri în cotidianul francez Le Figaro, Sarkozy a susţinut că Europa trebuie să îşi "clarifice strategia" şi să caute un compromis cu Rusia, în loc să urmărească "ideea ciudată" de a finanţa un război fără a-l purta.

"Fără compromis, nimic nu va fi posibil şi riscăm ca situaţia să degenereze în orice moment. Acest butoi cu pulbere ar putea avea consecinţe înspăimântătoare", a declarat Sarkozy, potrivit POLITICO.

Sarkozy a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina ca fiind "gravă" şi "un eşec", dar a insistat că Rusia este "vecinul Europei". Şi, în ciuda neînţelegerilor din istorie, "avem nevoie de ei şi ei au nevoie de noi", a adăugat el.

În interviul său, Sarkozy a reluat opinii care erau cândva comune în cercurile diplomatice din Franţa, unde accentul era pus pe lunga istorie care leagă Franţa şi Rusia.

Însuşi preşedintele Emmanuel Macron, până cu puţin timp înainte de război, a respins avertismentele potrivit cărora Putin ar vrea să invadeze Ucraina şi a discutat de mai multe ori cu liderul de la Kremlin în primele săptămâni ale invaziei pentru a-l convinge să se retragă. De atunci, el a îmbrăţişat o linie mai dură faţă de Rusia şi a promis să sprijine Ucraina până la victorie.

Sarkozy s-a distanţat de poziţia lui Macron în privinţa Ucrainei, spunând că "intuiţia anterioară a lui Macron a fost corectă", dar că acesta nu a reuşit să dea curs, într-o oarecare măsură "din cauza presiunii exercitate de estul Europei".

Liderii est-europeni au criticat dur deschiderea lui Macron către Moscova. În luna mai a anului trecut, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat decizia lui Macron de a menţine canalele deschise cu Putin şi a comparat încercările sale cu negocierile cu Hitler.

Sarkozy a respins, de asemenea, oferta de aderare a Ucrainei la UE şi a comparat-o cu încercarea eşuată a Turciei de a adera la Uniunea Europeană. "Vindem promisiuni amăgitoare care nu vor fi ţinute", a spus el. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării dacă Ucraina ar trebui să încerce să recucerească Crimeea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici