Sarkozy: Extinderea UE nu poate continua fără ratificarea Tratatului european

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat joi că, fără intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, nu va mai fi posibilă extinderea UE, exprimându-şi astfel îndoiala inclusiv faţă de aderarea Croaţiei.

19 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: Extinderea UE nu poate continua fără ratificarea Tratatului european

Sarkozy: Extinderea UE nu poate continua fără ratificarea Tratatului european (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

"Un anumit număr de state care au rezerve faţă de Tratatul de la Lisabona sunt cele mai favorabile extinderii, ori fără Tratatul de la Lisabona, nu există extindere", a subliniat preşedintele francez într-o conferinţă de presă cu prilejul summitului de la Bruxelles.

Întrebat dacă această remarcă este valabilă şi pentru Croaţia, care urma să devină cel de al 28-lea stat membru al UE în 2010, el a răspuns afirmativ.

"Pentru extindere trebuie unanimitate, mi s-ar părea foarte curios ca Europa să aibă dificultăţi în a obţine un acord în privinţa instituţiilor şi să fie de acord cu admiterea unui al 28-lea, al 29-lea, al 30-lea membru", a subliniat acesta.

"Toată lumea vede ce a însemnat pentru Europa lipsa reformei instituţiilor înainte de extindere, trebuie să avem instituţii pentru a primi noi membri", a adăugat liderul francez.

Premierul ceh Mirek Topolanek şi-a exprimat la rândul său opinia. "Toată lumea ştie că Tratatul nu va putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009 (după cum a fost prevăzut iniţial) şi toată lumea ştie că fără modificări, Tratatul actual de la Nisa nu va permite continuarea extinderii", a explicat el.

Respingerea tratatului de către irlandezi a consolidat euroscepticismul în rândul liberalilor aflaţi la putere în Cehia. Cel mai eurosceptic dintre toţi, preşedintele Vaclav Klaus a salutat refuzul irlandez şi a apreciat că acesta a confirmat moartea tratatului. El a vorbit despre "victoria libertăţii şi a raţiunii asupra proiectelor elitiste artificiale şi a birocraţiei europene".

Ratificarea Tratatului UE, pe care Klaus va trebui să o semneze, aşteaptă în continuare aprobarea Curţii Constituţionale pentru a permite Parlamentului să valideze textul.

Preşedinţia UE s-a arătat totodată mai prudentă, joi seara, privind consecinţele respingerii în Irlanda a Tratatului de la Lisabona asupra extinderii UE. "Va trebui să găsim o soluţie înainte ca toate statele să fie pregătite sau dispuse la o decizie privind aderarea lor. Nu cred că pentru statele candidate această situaţie va încetini procesul de negociere şi, prin urmare, nu văd nici un motiv pentru a se concentra pe faptul că ar putea fi victime ale amânării", a subliniat aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici