Sarkozy îşi începe turneul în Golful Persic cu vizita în Arabia Saudită

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a efectuat duminică seara o vizită la Riyad, acesta fiind începutul unui turneu în trei monarhii din Golful Persic, primul de acest gen în această regiune bogată în petrol.

1 afișare
Imaginea articolului Sarkozy îşi începe turneul în Golful Persic cu vizita în Arabia Saudită

Sarkozy îşi începe turneul în Golful Persic cu vizita în Arabia Saudită

Delegaţiile celor două ţări au semnat patru acorduri de cooperare, în special în domeniile energetic şi politic, şi au vorbit despre proiecte implicând contracte de aproximativ 40 de miliarde de euro, potrivit unei surse prezidenţiale franceze.

Într-un interviu dat publicităţii duminică de cotidianul saudit cu sediul la Londra, Al-Hayat, Sarkozy a calificat Arabia Saudită drept "aliatul indispensabil al Franţei în regiune", deoarece este un "pol al moderaţiei şi stabilităţii".

"Maiesteatea Sa este un prieten al Franţei", a declarat Sarkozy după mai multe discuţii cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, precedate de o cină oferită în onoarea sa de liderul bogatei monarhii din Golf.

"Arabia Saudită este un element esenţial pentru pacea din această regiune a unei lumi agitate", a adăugat el, susţinând că este foarte important ca Franţa să fie prezentă în această zonă.

Sarkozy, care a sosit în jurul orei locale 18.00 (17.00 ora României) pe aeroportul internaţional din Riyad, a fost însoţit de şase miniştri, dintre care şi cel de Externe, Bernard Kouchner, al Apărării, Herve Morin, şi cu o delegaţie de 20 de oameni de afaceri.

Preşedintele Franţei va merge luni la Qatar, în Emiratele Arabe Unite.

La Riyad, şeful de stat francez l-a devansat pe omologul său american, George W. Bush, aflat şi el într-o serie de vizite în patru ţări din Golful Persic şi care va sosi în cursul zilei de luni, la Doha, doar la câteva ore după plecarea lui Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici