Sarkozy, izolat din cauza conflictului cu Europa pe tema romilor

Conflictul cu Uniunea Europeană, dar mai ales cu Germania, pe tema situaţiei romilor, l-a lăsat pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, mai izolat ca niciodată, comentează presa internaţională, adăugând că acest lucru ar putea periclita de asemenea locul Franţei în Europa şi în lume.

51 afișări
Imaginea articolului Sarkozy, izolat din cauza conflictului cu Europa pe tema romilor

Sarkozy, izolat din cauza conflictului cu Europa pe tema romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sarkozy atrage Germania în scandalul romilor", titrează Reuters, care informează că scandalul european pe tema repatrierii romilor din Franţa a luat amploare vineri, cu un conflict între preşedintele francez şi cancelarul german, Angela Merkel.

Oficialii germani au încercat vineri să minimizeze un incident diplomatic cu preşedintele francez, care a afirmat că Merkel i-a spus că şi Germania va evacua tabere de romi, informaţie dezminţită imediat de Berlin, notează agenţia Associated Press.

Negarea umilitoare a celui mai apropiat aliat al Franţei l-a lăsat pe Nicolas Sarkozy mai izolat ca niciodată, în lupta sa cu Uniunea Europeană pe tema campaniei împotriva romilor din estul Europei, comentează cotidianul britanic The Independent.

Potrivit postului Public Senat, preşedintele Mişcării democrate Francois Bayrou a apreciat vineri că este "stupefiant şi îngrijorător pentru locul Franţei în Europa şi în lume" conflictul dintre Sarkozy şi Comisia Europeană, dar mai ales cu Germania, pe tema dosarului romilor.

Proiectul lui Nicolas Sarkozy de leadership global ca gazdă a summiturilor G8 şi G20 din 2011 riscă să fie deturnat de campania sa politică internă împotriva romilor, apreciază la rândul său un parlamentar liberal canadian, de origine indiană, Ujjal Dosanjh, citat de Postmedia News.

De altfel, disputa pe tema romilor aminteşte cât de dificil poate fi Sarkozy ca partener, declară Joachim Fritz-Vannahme, director pentru Europa al institutului german Bertelsmann Foundation, transmite New York Times. "Faptul că a supărat-o pe Merkel ar putea fi dăunător", a afirmat Fritz-Vannahme, adăugând că oficialii germani îl consideră pe preşedintele francez drept o persoană "oricând susceptibilă să aibă o izbucnire de temperament".

Într-un comentariu cu titlul "Pariul periculos al lui Nicolas Sarkozy", portalul Le Point scrie că preşedintele francez "se joacă cu focul". Sarkozy este izolat pe scena internaţională, în postură de acuzat, dar această situaţie ar putea face parte din pariul său: să marcheze puncte pe scena internă, apoi, cu o popularitate regăsită, să se dedice marilor dosare internaţionale. "Jocul este periculos. Dar pentru el, esenţiale sunt prezidenţialele din 2012. Atunci francezii vor fi cei care vor vota, nu cetăţenii lumii. Între cele două, el a făcut alegerea. Cu riscurile şi pericolele sale", comentează Le Point.

The Guardian atrage atenţia însă că prejudecăţile şi discriminarea nu se întâlnesc doar în Franţa, ci şi în Ungaria, Cehia, Slovacia şi Italia. Danemarca, Suedia, Germania şi Finlanda au expulzat şi ele romi sau ameninţat că o vor face, în timp ce numai Spania primeşte credit pentru tratamentul său faţă de romi.

Într-un articol separat, The Guardian prezintă situaţia unei familii de români din Bărbuleşti, care a fost nevoită să plece din Franţa de teamă că vor fi expulzaţi. Până acum trei săptămâni, Romică Răducanu locuia la periferia oraşului Montpellier, alături de soţie şi copii, dar după o vară de tensiuni, a decis să plece, fără a lua banii oferiţi de statul francez pentru repatriere, pentru că nu înţelegea documentele, aşa că nu le-a semnat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici