Sarkozy: Reformarea acordurilor Schengen, diferită de renegocierea tratatului bugetar

Nicolas Sarkozy a declarat luni seara că "nu este acelaşi lucru" să vrei să reformezi tratatul Schengen, "care are 17 ani", şi să vrei să renegociezi recentul tratat bugetar european, "care are o lună şi funcţionează", aşa cum propune rivalul său socialist Francois Hollande.

147 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: Reformarea acordurilor Schengen, diferită de renegocierea tratatului bugetar

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Tratatul pe care Hollande vrea să îl renegocieze are o lună. Veţi înţelege că nu este acelaşi lucru să vrei să rediscuţi despre un tratat care nu funcţionează şi care are 17 ani (Schengen) şi un tratat care are o lună şi funcţionează", a declarat Sarkozy pentru TF1.

"Aplicarea Schengen se face din 1995, deci de 17 ani. Şaptesprezece ani şi nu funcţionează", a insistat preşedintele-candidat. Însă tratatul semnat la începutul lunii la Bruxelles a permis "să se întoarcă pagina dramei greceşti şi crizei financiare", a adăugat el.

Pentru a-şi justifica voinţa de a reforma Schengen, el a evocat "frontiera dintre Grecia şi Turcia", care "nu este apărată", "nu este controlată, nu este ţinută".

"Dacă am vrut Europa, a fost pentru ca Europa să ne protejeze. Dacă am vrut Schengen, a fost pentru ca frontierele Europei să fie apărate, nu pentru ca Europa să fie o sită", a spus el.

Întrebat dacă a abordat problema cu Angela Merkel, cancelarul german, Sarkozy a răspuns că "bineînţeles, cooperăm cu Merkel îndeaproape".

"Nu văd de ce prietenii noştri germani, care se confruntă cu aceleaşi probleme ca noi, nu ar fi de acord", a mai spus preşedintele francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici