Sarkozy va depune plângere împotriva Mediapart pentru acuzaţiile legate de Muammar Kadhafi

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat luni că va depune plângere împotriva site-ului de ştiri Mediapart, pentru că a publicat un document pe care acesta l-a calificat drept "fals" cu privire la o finanţare libiană de la fostul lider Muammar Kadhafi a campaniei sale din 2007.

108 afișări
Imaginea articolului Sarkozy va depune plângere împotriva Mediapart pentru acuzaţiile legate de Muammar Kadhafi

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom depune plângere împotriva Mediapart (...). Acest document este un fals grosolan. Cele două persoane din Libia, despre care se presupune că a trimis şi, respectiv, a primit acest document, au dezminţit acest lucru", a declarat Sarkozy, candidat în alegerile prezidenţiale aflate în curs, pentru postul de televiziune France 2, precizând că plângerea va fi depusă "înainte de finalul" campaniei.

"Nu este posibil chiar orice. Există o morală. Cei care mint, cei care înşală trebuie să fie condamnaţi de justiţie", a adăugat el. "Campania electorală nu justifică totul", a continuat şeful în exerciţiu al statului.

Site-ul Mediapart a publicat sâmbătă un document semnat de Moussa Koussa, fost şef al serviciilor de informaţii externe al Libiei, care trăieşte în exil la Doha, în Qatar, afirmând că regimul lui Muammar Kadhafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu suma de "50 de milioane de euro" campania lui Nicolas Sarkozy. Potrivit site-ului, Bashir Saleh, fostul preşedinte al Fondului libian de investiţii africane, este cel care ar fi primit această notă.

Cei doi foşti demnitari libieni au afirmat că acest document este un fals. "Toate aceste poveşti sunt falsificate", a declarat Koussa, răspunzând unei întrebări AFP. "Este clar că tot cea ce se spune este fără fundament", a continuat el.

Un fost director de cabinet al lui Kadhafi, Saleh, care se află în Franţa potrivit avocatului său Pierre Haïk, şi-a exprimat "cele mai serioase rezerve cu privire la autenticitatea notei publicate de către Mediapart". "În orice caz", el "afirmă că nu a fost niciodată destinatarul unui asemenea document", a adăugat avocatul său.

Acest document a fost publicat cu o săptămână înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, programat pentru 6 mai, în care Sarkozy este, potrivit sondajelor, devansat de adversarul său socialist François Hollande.

Luni, Hollande a apreciat că "justiţia trebuie sesizată" asupra acestui subiect. "Dacă va fi un fals, ei, bine, site-ul va fi condamnat. Dacă nu va fi un fals, ar trebui să fie date nişte explicaţii", a declarat el pentru Europe 1.

Candidatul socialist a negat orice legătură între el şi Mediapart, calificat de către premierul francez François Fillon "oficină finanţată de prieteni bogaţi" ai lui François Hollande.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici