Satelit de spionaj aflat în derivă, distrus de armata SUA

O rachetă lansată de pe o navă de război a Forţelor navale americane a atins un satelit de spionaj aflat în derivă, pentru a încerca să prevină ca un combustibil toxic pe care îl avea în rezervor să ajungă pe Pământ, a anunţat Pentagonul miercuri.

1 afișare
Imaginea articolului Satelit de spionaj aflat în derivă, distrus de armata SUA

Satelit de spionaj aflat în derivă, distrus de armata SUA

Racheta SM-3 a fost lansată de pe USS Lake Erie, din Oceanul Pacific, şi a atins satelitul de dimensiunea unui autobuz la circa 247 de kilometri deasupra oceanului, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

"O reţea de senzori tereştri, aerieni, marini şi spaţiali confirmă că armata SUA a interceptat un satelit al Oficiului naţional de Recunoaştere (NRO), care nu mai funcţiona şi se afla pe orbitele finale înainte de a intra în atmosferă", adaugă comunicatul. "Confirmarea că rezervorul de combustibil a fost fragmentat ar trebui să fie disponibilă în decurs de 24 de ore", mai precizează textul.

"Din cauza altitudinii relativ scăzute a satelitului la momentul impactului, fragmente desprinse din el vor începe să intre în atmosferă imediat", adaugă Pentagonul. "Aproape toate fragmentele vor arde în decurs de 24-48 de ore de la intrare (în atmosferă), iar restul ar urma să cadă în decurs de 40 de zile", conform aceleiaşi surse.

China a cerut joi Statelor Unite informaţii cu privire la distrugerea unui satelit de spionaj cu ajutorul unei rachete, fiind preocupată de posibilele consecinţe ale operaţiunii pentru securitatea spaţială, relatează AFP.

"China urmăreşte îndeaproape posibilele pagube pentru securitatea spaţiului şi ţările interesate, determinate de acţiunea americană", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Liu Jianchao.

Beijingul "cere Statelor Unite să îşi respecte cu seriozitate angajamentele internaţionale şi să furnizeze rapid comunităţii internaţionale informaţii necesare pentru ca ţările interesate să îşi poată lua măsuri de precauţie", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici