Scandalul e-mailurilor lui Clinton, relansat chiar înaintea alegerilor primare din Iowa

Hillary Clinton se confruntă cu o relansare a dosarului mesageriei private în cel mai prost moment, cu doar două zile înaintea alegerilor primare din Iowa, după ce Departamentul de Stat a anunţat că a descoperit între ele mesaje "top secret" pe care aceasta le-a trimis pe când era secretar de Stat.

394 afișări
Imaginea articolului Scandalul e-mailurilor lui Clinton, relansat chiar înaintea alegerilor primare din Iowa

Scandalul e-mailurilor lui Clinton, relansat chiar înaintea alegerilor primare din Iowa

Departamentul de Stat a publicat vineri seara, după ora Americii, o nouă rundă de 1.000 de pagini dintre aceste e-mailuri trimise şi primite pe serverul ei privat de către candidata democrată pe când era şefa diplomaţiei, dar a anunţat că se "opune publicării a şapte serii de e-mailuri provenind din 22 de documente, în total 37 de pagini", potrivit lui John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează AFP în pagina electronică.

Acest caz se află la originea unei adevărate furtuni politice în Statele Unite, unde subiectul este unul dintre punctele de atac preferate ale adversarilor republicani ai lui Clinton.

Republicanii nu acceptă faptul că ea a utilizat o mesagerie privată în scopuri personale, o practică interzisă de către reglementările administraţiei şi care ar fi putut să compromită secrete de stat.

"Aceste documente nu erau marcate ca fiind clasificate la vremea la care au fost trimise", a precizat Kirby. "Însă putem să confirmăm că mai târziu, în timpul zilei, în cadrul difuzării noastre lunare de e-mailuri ale fostei secretare de Stat Clinton, Departamentul de Stat nu va difuza şapte serii de e-mailuri", a anunţat el vineri.

"Aceste câteva e-mailuri au fost recalificate la cererea comunităţii de informaţii", a precizat secretarul de Stat John Kerry, în timpul unei vizite în Canada.

"Însă nu pot oferi alte precizări despre orice altceva", a subliniat el.

Această dezvăluire riscă să afecteze campania fostei Prime Doamne, care candidează la fotoliul de la Casa Albă şi care străbate în prezent Iowa (centru), unde luni au loc primele consultări în cadrul alegerilor primare în vederea învestirii candidaţilor de către partide.

Echipa sa de campanie, furioasă, a reacţionat imediat şi şi-a exprimat opoziţia faţă de această decizie. "Este o reclasificare complet nebună. Ne opunem ferm blocării difuzării acestor e-mailuri. De când a predat aceste mesaje Departamentului de Stat, în urmă cu peste un an, Hillary Clinton a cerut mereu ca ele să fie puse la dispoziţia publicului", a anunţat aceasta.

- "Descalificant pentru preşedinţie"

În plus, alte 18 e-mailuri - provenind din opt serii de mesaje pe care Hillary Clinton le-a schimbat cu Barack Obama - urmau să fie de asemnea păstrate secrete şi să nu fie publicate. În acest caz nu este vorba despre informaţii confidenţiale, ci despre apărarea vieţii private a preşedintelui atât timp cât se află în post, a precizat John Kirby. Aceste mesaje vor fi făcute publice anul viitor, după plecarea lui Obama de la Casa Albă.

Clinton este prinsă din martie într-o controversă cu privire la zeci de mii de e-mailuri trimise şi primite pe când se afla la conducerea diplomaţiei americane, în perioada 2009-2013.

Departamentul de Stat a publicat cu regularitate, într-un exerciţiu de transparenţă, câteva mii dintre cele aproximativ 30.000 de e-mailuri pe care aceasta i le-a predat.

Mai multe dintre ele conţin informaţii clasificate, unele inclusiv "top secret", ceea ce ridică problema securităţii acestor e-mailuri.

Sistemul de e-mail a fost descoperit de către anchetatori parlamentari care cereau comunicaţiile lui Hillary Clinton pe tema atacului comis la Benghazi, în Libia, în septembrie 2012. Fosta Primă Doamnă a spus mereu că nicio informaţie sensibilă nu s-a aflat vreodată în pericol din cauza faptului că a utilizat această mesagerie privată.

"Odată cu aceste noi detalii potrivit cărora informaţii «top secret» au fost găsite pe serverul ei secret, Hillary Clinton a îndepărtat orice îndoială: nu-i putem încredinţa preşedinţia", a declarat liderul Partidului Republican Reince Priebus, citat într-un comunicat.

"Încercările lui Hillary Clinton de a ocoli legile transparente ale Guvernului nostru, bazându-se în mod exclusiv pe un server nesecurizat instalat în subsolul ei, ne-au pus securitatea naţională şi eforturile diplomatice în pericol. Dacă acest lucru nu este descalificant pentru preşedinţie, atunci nu ştiu ce-ar fi", a apreciat Priebus.

Senatorul Marco Rubio, unul dintre candidaţii la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale, a apreciat că Hillary Clinton ar trebui dată în judecată. "Dacă cineva din echipa mea ar fi făcut ceea ce a făcut ea, ştiţi ce s-ar întâmpla? Ar fi concediat şi dat în judecată", a spus Rubio. "Numai pentru asta şi ea este descalificată" să se ducă la Casa Albă, a apreciat el.

Principalul rival al lui Clinton la obţinerea învestiturii democrate, Bernie Sanders, a reacţionat cu moderaţie, îndemnând ca dosarul e-mailurilor "să nu fie politizat".

Hillary Clinton nu avea nevoie de aceste noi dezvoltări, chiar înaintea "caucusurilor" din Iowa, unde este devansată, în sondaje, de către Bernie Sanders.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici